Z otroško navihanostjo izpolnil ene sanje in že cilja na druge

Kolesarstvo 19. Nov 202316:57 0 komentarjev
Matej mohoric
Foto: Aleš Fevžer

Odlična sezona Mateja Mohoriča ni ostala neopažena. Čeprav ima na slovenskih tleh za konkurenco zvezdnika Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ne gre pozabiti na izjemne rezultate 29-letnika iz Podblice, čeprav se v primerjavi z obema šteje med običajne smrtnike.

Matej Mohorič je v svoji deseti sezoni med profesionalci izpolnil svoje otroške sanje. Čeprav gre za vrhunskega cestnega kolesarja, niso povezane z asfaltom. Vrnil se je h koreninam, kjer se je njegova ljubezen do poganjanja pedal tudi rodila. Sedel je na gorsko kolo in na “gravel” svetovnem prvenstvu po makadamskih cestah v Benečiji osvojil zlato medaljo.

Nastop je načrtoval od začetka leta, precejšnjo vlogo je imelo tudi podjetje Merida, opremljevalec njegovega moštva Bahrain Victorious. “Pred startom si nisem predstavljal, kako pomembna je ta dirka. Potem je ta zmaga tako odmevala, da bi danes rekel, da je to največja zmaga v moji karieri. Zelo sem ponosen na ta uspeh. To so bile moje otroške sanje, saj sem si vedno želel dirkat zunaj cestnega kolesarstva. Dirkal sem z otroško navihanostjo in srcem,” se je na oktobrski uspeh na večeru zvezd v Ljubljani ozrl Mohorič.

Prepričan je, da bodo zdaj preizkušnje na makadamu lažje našle mesto na njegovem koledarju. Prihodnje leto že načrtuje nastop na neuradnem svetovnem prvenstvu Unbound Gravel v Kansasu, kjer je ta disciplina tudi nastala.

Foto: Profimedia

Nagrada za posebne dosežke

Za kolesarja leta je bil prejšnji teden še četrto sezono zapored izbral Tadej Pogačar, medtem ko je “Moho” domov odnesel nagrado za posebne dosežke. Teh se je znova nabralo ogromno. Na dirki po Franciji se je veselil tretje etapne zmage v karieri, dobil je dirko po Poljski, se veselil druga mesta na dirki po Sloveniji, osvojil edino gorsko etapo na dirki po Hrvaški in se na državnem prvenstvu veselil brona.

Mohorič o zlati dobi slovenskega kolesarstva:

“Neverjetno je, da smo trije hkrati tako uspešni, po drugi strani pa smo Slovenci majhen in ponosen narod ter si drug drugemu dajemo nekaj energije in zagona, tudi motivacije in samozavesti, da zmoremo. Mogoče si na startu rečeš, ‘če sem pa Slovenec, sem pa zagotovo sposoben zmagati.’ Vesel sem tudi uspehov Tadeja in Primoža. Upam, da bo uspešna tudi naslednja generacija.”

Matej mohoric
Foto: Aleš Fevžer

Ne le gravel, da ne bo pomote, tudi ceste ga še naprej zelo motivirajo. Predvsem dve preizkušnji. “Moje neizpolnjene sanje so dirka po Flandriji in Pariz-Roubaix, ki si ju res, res močno želim. To bo moj prvi cilj v spomladanskem delu sezone. Fokus bom nato obrnil v Francijo. Najbrž bom ob koncu leta, za razliko od letos, nastopil tudi na svetovnem prvenstvu,” je razkril in dodal, da cilja tudi na nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Pri 29 letih vidi še veliko prostora za napredek. “Sem perfekcionist in me moti veliko detajlov. Ogromno je projektov in ni dovolj časa, da bi vse izpeljal, a z malimi koraki se daleč pride. Možnosti za napredek vidim še ogromno.”

S fundacijo pomaga mladim kolesarjem

Čeprav je še sredi aktivne kariere, Mohorič s svojo fundacijo že zdaj neposredno skrbi za slovenski kolesarski podmladek. Nadobudnim kolesarjem tudi finančno pomaga, da nastopajo na čim več dirkah. Prav tako mu misli uhajajo tudi že na obdobje, ko bo kolo postavil v kot. “Ves čas razmišljam, kaj bom počel. Interesov imam preveč, vedno znova mi zmanjka ur v dnevu, da bi zadostil vsem ciljem in željam. Ne vem še točno, a gotovo bom ostal v kolesarstvu,” je odvrnil.

Julija je svet obkrožil njegov čustveni nastop po zmagi na 19. etapi dirke po Franciji. Foto: Profimedia

Za konec se je dotaknil še “tistega” intervjuja, ki je po zmagi na letošnji 19. etapi dirke po Franciji zaokrožil po spletu in nabral milijone ogledov. “Dotaknilo se me je, da je ta intervju navdihnil toliko ljudi. Bistvo športa je v tem, da motivira in navdihuje, zato sem vesel, da sem opravil svoje poslanstvo. Govoril sem iz srca, nisem se ga naučil na pamet. Tako sem čutil. Dirka po Franciji je zelo dolga in naporna, zato se s sotekmovalci povežeš tudi na drugi ravni. Vesel si njihovih uspehov in žalosten ob njihovih padcih. Čustva ob takšnem uspehu pridejo na dan. To je bila tudi zadnja priložnost za etapno zmago za nas smrtnike, ki nismo Tadeji in Primoži.”

Matej bo tudi v prihodnji sezoni kolesaril kot član moštva Bahrain Victorious, s katerim ima pogodbo vse do konca leta 2025.