Matjaž Kek: Pred nami je finale, prepričan sem v uspeh

Nogomet 19. Nov 202316:12 10 komentarjev
Matjaž Kek je optimist. FOTO: Grega Valančič.

Matjaž Kek je na novinarski konferenci pred jutrišnjo zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Kazahstanu v Stožicah, kjer Sloveniji za uspeh zadostuje že točka, dejal, da je prepričan v uspeh.

“Lepo je, ko prideš do finala. Do zaključne žogice. Ko imaš možnost, da odločaš o nečem, kar se Sloveniji že dolgo časa ni zgodilo. Biti akter take tekme, je privilegij. Vemo, kaj nam ta tekma prenaša. Kakšen nasprotnik nas čaka. Oboji imamo en cilj, eno željo. Prepričan sem, da imamo dovolj kakovosti, pameti, da bomo to tekmo uspešno speljali. Da smo prišli sem, smo prehodili dolgo pot. Dobro je, da je pred nami tako zahtevna tekma, saj to pomeni, da smo nekaj že naredili. Črto bomo potegnili po koncu. Bomo videli, kako bo jutri. Prepričan sem, da smo sposobni, znamo in bomo naredili vse, da bo Slovenija uspešna,’’ je dva dni po slabi predstavi in porazu v Köbehavnu povedal Matjaž Kek, ki je nekaj besed še enkrat namenil tekmi proti Danski.

“Danska je bila boljša, to je jasno, ampak jutri nas čaka naslednja, finalna tekma. Vsi zahtevamo maksimalen fokus. Verjamem, da bo Slovenija uspešna,’’ je selektor še enkrat ponudil optimističen odgovor in v nadaljevanju pred zadnjim treningom pred jutrišnjo tekmo v razprodanih Stožicah, kjer si lahko Slovenija še četrtič in prvič po dolgih 14 letih čakanja zagotovi nastop na velikem tekmovanju, odgovoril še na nekaj novinarskih vprašanj.

Prizor z današnje novinarske konference. FOTO: Grega Valančič.

O čem je še govoril Matjaž Kek?

O tem, da bo Kazahstan oslabljen:

“Razmišljam le o ekipi Slovenije. Vse reprezentance imajo svoje probleme, s kartoni ali poškodbami. To je finalna tekma. Verjamem, da bodo vsi fantje v slovenski ekipi naredili vse, da se bomo uvrstili na evropsko prvenstvo.”

O Janu Oblaku, ki z medijskimi nastopi vnaša mirnost:

“Zato pa je kapetan. Dejstvo je, da nihče sam ne more izgubiti in niti dobiti tekem. Ekipa je že večkrat dokazala, da se zna obnašati v takih situacijah. Prepričan sem, da bo tudi zdaj tako. Zavedam se, da v Köbenhavnu ni bilo dobro, ampak včasih je v športu treba znati priznati poraz in nasprotniku stisniti roko. Se iz tega tudi kaj naučiti za naprej. Za nas je pomembna samo jutrišnja tekma. Tako se obnašamo, tako živimo.”

O tem, da se je Slovenija prvič na taki tekmi znašla v vlogi favorita:

“Favorit je mogoče z medijskega in navijaškega zornega kota, ampak vsaka tekma se začne z rezultatom 0:0, ki je za nas aktiven. Ampak to bo težka tekma, ki gre lahko v eno ali drugo smer. Moraš biti pripravljen, da se znaš odzvati v napadu ali v obrambi. To je tekma, ki odloča o vsem. Ni veliko za filozofirati.”

FOTO: Grega Valančič.

O tem, kako se lotiti tekme, v kateri Sloveniji odgovarja tudi remi:

“Zelo enostavno je, saj je cilj samo en. Želimo se uvrstiti na evropsko prvenstvo. Seveda se zavedamo, da ima naš nasprotnik popolnoma isti cilj. Kazahstan zanima samo uvrstitev na evropsko prvenstvo. Razpredati o tem, s kom in kako igrati, nima smisla. Za nas je pomemben samo končni cilj. Vse spoštovanje tudi Kazahstanu, ki je prišel do odločilne tekme, kar si je zaslužil. To je seveda dokaz, da gre za zelo kakovostno ekipo. Igramo doma, v Köbenhavnu smo videli, kaj pomenijo domači navijači. Za take tekme se živi. Se bo pa nogomet igral tudi v torek, ne glede na razplet. Seveda upam, da se bomo v torek veselili velikega uspeha, ampak moramo biti objektivni in spoštljivi. Dati vse od sebe v duelih, kontaktu. Ko imamo in nimamo žoge. Moramo odgovoriti na kakovost, ki jo Kazahstan zagotovo ima. Zato pa tudi ima toliko točk. To ni slučajno.”

O tem, ali je Slovenija na Danskem uspela privarčevati moči:

“V prezentaciji mi v Köbenhavnu marsikaj ni bilo všeč. Dejstvo je, da če en mesec ne igraš redno, je v treh, štirih dneh nemogoče odigrati na visoki ravni na takšnih tekmah. Že pred tekmo na Danskem sem rekel, da bomo morali rotirati. Tudi zdaj je še nekaj vprašanj. Današnji trening bo regeneracija. Ob tem bi pohvalil Nogometno zvezo Slovenije, kako so nam organizirali prevoz nazaj. Pravočasno smo se vrnili in imeli vse možnosti, da se pripravimo na naslednjo tekmo. Treba bo razmišljati predvsem o kakovosti igre ekipe in posameznikov, ki morajo dati od sebe vse, kar imajo na razpolago. Kakovost ima tudi nasprotnik, to je jasno.”