Mednarodna kolesarska zveza napovedala veliko spremembo

Kolesarstvo 13. Jun 20247:41 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je v sredo napovedala uvedbo rumenih kartonov, da bi izboljšala varnost kolesarjev. Letošnjo sezono je zasenčilo že nekaj hujših trkov in padcev, v katerih so se poškodovali nekateri vodilni svetovni kolesarji, kot sta Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel, pa tudi Primož Roglič.

Ideja o rumenih kartonih bo poskusno začela veljati 1. avgusta in bo veljala do 31. decembra, vendar se bo izvajala še brez dodatnih kazni, so sporočili s krovne zveze za kolesarstvo. Od 1. januarja prihodnje leto pa bodo veljale sankcije za zbiranje rumenih kartonov, ki se uvajajo v okviru kolesarskega varnostnega programa SafeR.

“Varnost kolesarjev je prednostna naloga Mednarodne kolesarske zveze, zato smo ustanovili SafeR, strukturo, posvečeno varnosti, ki združuje glavne deležnike v profesionalnem cestnem kolesarstvu,” je ob tem dejal predsednik Ucija David Lappartient.

“Prepričan sem, da bomo z objavljenimi ukrepi, ki so plod tega novega organa in vplivajo na številne vidike ekosistema cestnih dirk, dosegli napredek v smeri varnejšega športa,” je dodal.

Pri zvezi še pravijo, da želijo preizkusiti učinek ušesnih slušalk, ki jih med dirko nosijo kolesarji, kar bodo testirali na izbranih enodnevnih in etapnih dirkah.

“Ta odločitev temelji na razpravah, da bi lahko slušalke odvračale pozornost kolesarjev in predstavljale fizično nevarnost, ker so radijske enote nameščene na njihovih hrbtih, ter tveganje, ko veliko število ekip hkrati svojih kolesarjev zahteva, naj se premaknejo na čelo dirke,” je še zaključil Lappartient.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!