Mohoričev naslov svetovnega prvaka nič presenetljivega

Kolesarstvo 9. Okt 202310:31 0 komentarjev
Matej Mohorič
Foto: profimedia

Matej Mohorič je v nedeljo osvojil naslov kolesarskega svetovnega prvaka na makadamu. Za nekdanjega vrhunskega cestnega kolesarja, včeraj pa Mohoričevega tekmeca Irca Nicolasa Rocha, zmaga slovenskega šampiona ni presenetljiva.

Irec Nicolas Roche se je od cestnega kolesarstva poslovil leta 2021, zdaj pa tekmuje bolj kot ne zgolj na makadamu. Svetovno prvenstvo v Italiji je končal na 36. mestu.

Po dirki je opozoril na zanimivo statistiko. Kar devet izmed prvih desetih mest so zasedli kolesarji, ki smo jih bolj navajeni na cestnih kolesih. Edini “specialist” za vožnjo na makadamu v prvi deseterici je bil Američan Keegan Swenson na petem mestu. Naslov prvaka je pripadel slovenskemu kolesarju Mateju Mohoriču, ki je na izjemen način zaključil novo uspešno sezono.

To za Rocha ni presenečenje: “Nihče ni plačan dovolj, da bi lahko tako trdo treniral in se kolesarstvu posvetil kot to počnejo kolesarji v WorldTour razredu. Marsikdo nima dovolj podpore.” Dodal je: “Cestni kolesarji na najvišjem nivoju so eni najmočnejših športnikov na planetu.”

39-letnik je nadaljeval: “Mislim, da so kolesarji WorldTour le bolje usposobljeni in je zanje bolje poskrbljeno, so dirkalni konji.”

Matej Mohorič
Foto: profimedia

En glavnih favoritov je bil Belgijec Wout Van Aert, ki pa je imel na progi veliko težav. Dvakrat je padel, imel pa je tudi tehnične probleme. Končal je na osmem mestu. “Na takšnih dirkah se ti more vse poklopiti. Danes ni bil tak dan,” je bil razočaran po nastopu. “Za padec in prazno zračnico sem bil kriv sam, saj sem bil nepreviden. Vseeno je bila dobra izkušnja. Želim si znova nastopiti na taki dirki. Sem užival.”

Veliko bolj vesel je bil Matej Mohorič. “Super sem se počutil, ujel sem enega najboljših dni na kolesu. Kot majhen fant sem vedno želel tekmovati z gorskim kolesom, s cestnim kolesarstvom pa sem se začel ukvarjati, ker so bili v njem dejavni moji prijatelji. Danes sem zelo užival, čeprav so noge pekle. Zelo sem zadovoljen. Tekmeca sta bila prav tako močna, a izkoristil sem manj kilogramov na vzponih. Zelo sem ponosen na ta dosežek,” je po naslovu prvaka žarel od navdušenja.

Matej Mohorič
Foto: profimedia

Za Mohoriča to ni bila prva mavrična majica svetovnega prvaka v njegovi karieri. Leta 2012 je slavil v mladinski kategoriji, leto kasneje še v konkurenci do 23 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!