Matej Mohorič svoje znanje na pesku kronal z naslovom svetovnega prvaka!

Kolesarstvo 8. Okt 202315:24 0 komentarjev
Matej Mohorič
Foto: Profimedia

Matej Mohorič je veliki zmagovalec svetovnega prvenstva na makadamu v sosednji Italiji! 28-letnik je presenetil konkurenco in po samostojni vožnji v zaključku zasluženo dvignil roke v zrak in osvojil mavrično majico! Ustavil ga ni niti padec le tri kilometre pred ciljem.

Član Bahrain-Victoriousa je na 169 kilometrov dolgi trasi v italijanskem Venetu kar nekoliko presenetljivo postal svetovni prvak! Na šampionatu, ki je svojo premierno izvedbo dočakal lani, je premagal vso konkurenco. Najbližji zasledovalec je bil Florian Vermeersch. Dvojica se je malo pred polovico dneva skupaj s Connorjem Swiftom, Paulom Vossom, Alejandrom Valverdejem in Cameronom Masonom podala v beg, ki pa je bil nato vse manjši.

Kmalu so v ospredju ostali le še Matej Mohorič, Vermeersch in Swift, Britanec pa je na zadnjem od kratkih klancev odpadel in v ospredju sta ostala le še Belgijec in Slovenec. Gorenjec se je kmalu odlepil še od zadnjega konkurenta in se v zadnjih 15 kilometrov podal s skoraj pol minute prednosti. Čeprav je približno tri kilometre do cilja padel in izgubil nekaj sekund, pa je uspešno v cilj pripeljal kot prvi in postal svetovni prvak. Vermeersch je na koncu zaostal 43 sekund, tretji Swift pa tri minute in 40 sekund.

To je zanj že tretja mavrična majica v karieri, svetovni prvak je bil že na cestnih dirkah v kategoriji mladincev (2012) in kolesarjev do 23 let (2013).

“Super sem se počutil, ujel sem enega najboljših dni na kolesu. Kot majhen fant sem vedno želel tekmovati z gorskim kolesom, s cestnim kolesarstvom pa sem se začel ukvarjati, ker so bili v njem dejavni moji prijatelji. Danes sem zelo užival, čeprav so noge pekle. Zelo sem zadovoljen. Tekmeca sta bila prav tako močna, a izkoristil sem manj kilogramov na vzponih. Zelo sem ponosen na ta dosežek,” je za organizatorje po preizkušnji dejal Mohorič.

“Od samega začetka sem verjel v zmago. Naredil sem, kar sem lahko. Bolj kot se je delala selekcija, boljše noge sem imel. Ogledal sem si zadnjih 40 km, trasa mi je bila pisana na kožo. Tudi če bi želel sam dizajnirati progo, je ne bi mogel bolje za svoje karakteristike. Moral sem trpeti, a tako je bilo tudi z ostalimi, na koncu pa mi je uspelo kljub manjšemu padcu nekaj kilometrov pred koncem,” je še dodal.

“Ta disciplina ima zelo lepo prihodnost in bo vse bolj priljubljena. Zato sem zelo ponosen. Z veseljem se bom vrnil na to tekmovanje,” je še za konec dejal slovenski as.

Matej Mohorič
Foto: Profimedia

Prvi favorit preizkušnje, Belgijec Wout Van Aert je zaradi padca in tehničnih težav s kolesom zaostal in zasedel osmo mesto. Triinštiridesetletni španski veteran Alejandro Valverde, ki je lani končal cestno kariero, je bil na koncu četrti, zaostal pa je 6:47 minute.

Na dirki je nastopil še en slovenski član cestne zasedbe Bahrain Victorious Matevž Govekar in zasedel 15. mesto z zaostankom 12:22 minute. Na startnem seznamu so bili od Slovencev še Gregor Matija Černe, Mihael Štajnar, Adam Jordan in Robert Jenko. Sobotno žensko preizkušnjo je brez slovenske udeležbe dobila Poljakinja Kasia Niewiadoma. Srebro je z zaostankom 33 sekund po sprinterskem dvoboju pripadlo domačinki Silvii Persico, ki je bila nekoliko hitrejša od Nizozemke Demi Vollering. Lani se je prav tako v Benečiji naslova veselila letošnja svetovna prvakinja v gorskem kolesarstvu, Francozinja Pauline Ferrand Prevot.

Results powered by FirstCycling.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!