Odločilni teden za velikega tekmeca Pogačarja in Rogliča

Kolesarstvo 12. Jun 20248:53 0 komentarjev
Jonas Vingegaarc
Foto: Profimedia

Začetek dirke po Franciji (29. junij v Firencah) se nezadržno približuje, še vedno pa ni jasno, če bomo na startu videli branilca zadnjih dveh zmag na Touru Jonasa Vingegaarda. Danec je še vedno na višinskih pripravah v Tignesu, njegov trener Tim Heemskerk pa je dejal, da končne odločitve še ni.

Zasedba Visme-Lease a Bike, ki se jo je na dirki po Dofineji s padcema Dylana van Baarleja in Stevena Kruijswijka znova dotaknila smola, za dirko po Franciji še vedno ni znana. V nizozemskem moštvu se še vedno ukvarjajo z vprašanjem, ali na start Toura v Firence (29. junija) poslati tudi Jonasa Vingegaarda.

Spomnimo, Danec si je ob grozljivem padcu v začetku aprila v Baskiji zlomil ključnico in nekaj reber ter prebodel pljučno krilo. Šele po desetih dneh v bolnišnici se je vrnil v domovino, nato pa po krajšem trenažnem procesu na Mallorci odpotoval v francoski Tignes na višinske priprave.

“Njegova raven dirkanja je dovolj dobra, da je lahko tukaj. To je pozitivno. Kolesarji, ki so dirkali na Dofineji, se nam bodo pridružili v četrtek. Jonas je v preteklih tednih sledil programu, ki ohranja upanje za nastop na Touru,” je za danski BT dejal njegov trener Tim Heemskerk. Vingegaard na jugovzhodu Francije sicer trenira z Woutom van Aertom in Christophom Laportom, še dvema povratnikoma po poškodbah.

“Zanimivo bo videti, kako se bo njegovo telo odzvalo na zahteven teden, ki je za njim. Prvi teden se je namreč zgolj prilagajal na višino in okreval. Zdaj pa je imel že težek program, ki mu sledi še en zahteven teden. Kako se bo odzval? Bo vse skupaj prenesel? In koliko bo utrujenosti?” je še razkril Heeksmerk.

Po besedah trenerja danskega šampiona prihaja ključni teden. “Jonas mora začutiti tudi vav efekt. Torej, da se stvari izboljšujejo. Še vedno pa potrebuje nekaj dobrih tednov treninga, saj se lahko še izboljša.” Trenutno pa končne odločitve, ali bo Jonas branil zadnji dve rumeni majici, še ni. “Še vedno smo na 50-50,” je zaključil Heeksmerk.

Vrača se še en baskovski nesrečnik

Na dirki po Sloveniji se vrača še en kolesar, ki je grdo padel na tisti nesrečni 4. etapi v Baskiji. Steff Cras (TotalEnergies), ki jo je z zlomljenimi rebri, pnevmotoraksom in poškodovanimi vretenci odnesel najslabše med vsemi, je po dveh mesecih okrevanja pripravljen dirkanje. Generalko za Tour de France bo od danes do nedelje opravil na naših cestah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!