Luka Dončić selektorju povzroča veliko negotovosti

Košarka 12. Jun 20245:00 0 komentarjev
Aleksander Sekulić
Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić se je ob začetku priprav na kvalifikacije za OI 2024 razgovoril o vseh preglavicah, ki mu jih povzroča sestava tokratne zasedbe. Skrbi predvsem stanje Luke Dončića, ki se v ligi NBA bori za šampionski prstan.

V slovenskem taboru so sicer začetka priprav brez navzočnosti prvega zvezdnika že vajeni. Tudi v prejšnjih sezonah je bila njegova prisotnost v reprezentanci omejena na določeno število dni. Letos se sicer razlog skriva drugje, v nastopu Luke Dončića v finalu lige NBA, posledično je za razliko od prejšnjih let nejasna časovnica, kdaj se bo pridružil svojim soigralcem.

“Imamo en načrt. Ta je, da gremo na olimpijske kvalifikacije v najmočnejši zasedbi. Na to, kaj se bo do takrat zgodilo, se bomo morali pa sproti prilagajati,” je selektor Aleksander Sekulić odvrnil na vprašanje, ali imajo pripravljen tudi načrt, če alfa in omega Dallas Mavericks ne bo na voljo. Kot pravi, se z zadevami, ki so zunaj njegovega nadzora, ne želi obremenjevati.

Ob parketu dvorane OŠ Zreče, kjer bodo Slovenci trenirali do sobote, je pogovor tekel tudi o naturalizaciji. Čeprav je bilo veliko govora o novem Američanu v izbrani vrsti, najglasneje se je omenjalo člana Maccabija Josha Neba, je vpoklic znova prejel Mike Tobey. Sekulić sicer ni povsem ovrgel možnosti, da bi že to poletje prišlo do spremembe.

Od začetka pod njegovim vodstvom sicer trenira 15 košarkarjev, a Vlatko Čančar do 17. junija ostaja na prilagojenem programu. Selektor je govoril tudi o zdravstvenem kartonu, trenutnem stanju Čančarja in Eda Murića, razlogih za odsotnost Žige Samarja in Gregorja Glasa in razlogih za izbiro tekmecev na pripravljalnih tekmah.

O čem vse je še govoril selektor Aleksander Sekulić:

O skrbi, ker je za Luko Dončićem naporna sezona:

Če bi živeli v skrbeh, potem ne bi mogli normalno delovati. Mene ne skrbi. Ko se konča njihova serija, upam, da uspešno, vsi navijamo, da osvojijo ta želeni naslov, se bomo prilagodili temu in delali naprej. Kako ga pripraviti, da bo lahko pomagal reprezentanci. Ali bodo potrebni počitek, trening ali fizioterapija, to bomo videli, ko bomo prišli do te situacije. Veliko je negotovosti, to je pa res.

O zdravstvenem stanju Vlatka Čančarja:

V Ameriki je ves čas delal na tem, da bi se lahko pridružil reprezentanci. Verjamem, da ga bodo kondicijski trener, fizioterapevt in vsi ostali pripravili, da nam bo lahko pomagal v kvalifikacijah.

O stanju Eda Murića, ki se vrača po enaki poškodbi kot Čančar:

Če ne bi bila pripravljena, če ne bi bila 100-odstotna, ne bi bila tukaj. Je pa res, da nista v igralni formi. To ju bomo morali v pospešenem ritmu pripraviti do tega, da bosta lahko pomagala.

Edo Murić
Foto: Košarkarska zveza Slovenije

O Miku Tobeyju in možnosti dodatne naturalizacije:

Zaenkrat so ti igralci, ki so tukaj, tudi na voljo. Če se kdo drug priključi, pa ne vem. Trenutno se osredotočamo na igralce, ki so tukaj. Če bi se slučajno nekaj zgodilo, boste o tem obveščeni.

O razlogih za odsotnost Gregorja Glasa in Žige Samarja:

Žiga ima poškodbo Ahilove tetive. Mislim, da je imel tudi operativni poseg. Glas ima tudi težavo s poškodbo in je rekel, da bi izkoristil poletje, da se pripravi na novo sezono in sanira poškodbo, ki jo ima. Podobna situacija je tudi z Miho Lapornikom in Jako Blažičem.

O okrepitvi strokovnega štaba s Seanom Sweeneyjem, sicer pomočnikom Jasona Kidda v Dallasu:

Dobrodošla novost v reprezentanci, da imamo trenerja z ugledom, kot ga ima Sweeney v NBA. Imamo dobre igralce, to je lahko velika pridobitev za njih in za celoten štab. Govorili smo tudi z Luko na to temo, v prvi vrsti je bila pa to moja želja.

O tem, na čem bo poudarek na treningih:

Na tem, da se uigramo in bomo dihali kot ena ekipa. To se predvsem vidi v obrambi. Malce smo omejeni s kadrom, ker ni Luke od začetka, a verjamem, da se bodo fantje potem hitro privadili tudi nanj.

Spored pripravljalnih tekem:

23. 6.: Litva – Slovenija (Vilna)
25. 6.: Slovenija-Litva (Ljubljana)
28. 6.: Slovenija-Brazilija (Ljubljana)

O treh pripravljalnih tekmah, dvakrat z Litvo in enkrat z Brazilijo:

Najbolj osnovni razlog je, da želimo igrati z močnimi reprezentancami. Ne nazadnje bomo igrali na močnem turnirju. Proti močnim ekipam se lahko najbolj pokažejo slabosti, na katerih je treba potem delati do začetka kvalifikacij.

O tem, ali bo morda tudi Luka že zaigral na kakšni pripravljalni tekmi:

Računamo, da bo igral. Odvisno, kdaj bo zaključil finalno serijo in v kakšnem fizičnem stanju bo. Tudi on je izrazil željo, da bi igral.

Olimpijske kvalifikacije (Pirej):

2. julij: Slovenija – Hrvaška
4. julij: Slovenija – Nova Zelandija

Polfinale in finale (6. in 7. julij)

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!