Oglasil se je tisti, čigar dosežek lovi Tadej Pogačar

Kolesarstvo 28. Maj 202421:29 0 komentarjev
Tadej Pogačar Giro 2024
Foto: Uroš Skaza

Le sedem kolesarjev je v vsej zgodovini v isti sezoni združilo zmago na Giro in Touru. Samo dvema pa je uspelo rožnati in rumeni majici dodati še zmago na svetovnem prvenstvu. V lovu na ta dosežek je v tem letu Tadej Pogačar.

Če je od zadnjega dvojčka Giro-Tour minilo 26 let, ko je zmagi na obeh največjih grandtourih uspelo združiti Italijanu Marcu Pantaniju, je še 11 let več minilo, odkar je kolesar po slavju v Italiji in Franciji osvojil še mavrično majico na svetovnem prvenstvu.

Leta 1987 je kot drugemu v zgodovini to uspelo Stephenu Rocheju, predtem je bil edini s trojno krono kolesarstva zgolj legendarni Eddy Merckx (1974).

Danes 64-letni Roche je prepričan, da bi se lahko dolgoletno čakanje letos s Tadejem Pogačarjem vendarle končalo. “To je več mogoče. Da se to ni zgodilo že 37 let, ni krivda kolesarjev, pač pa okoliščin, ki niso bile prave. Kolesarji, kot so Miguel Indurain, Lance Armstrong, Marco Pantani ali Chris Froome bi lahko uspeli. Toda če po zmagi na Giru in Touru prideš na svetovno prvenstvo na ravninski trasi, si hendikepiran. Pogačar pa je že zdaj eden najboljših kolesarjev vseh časov, odlično se vzpenja, spušča, sprinta. Sposoben je vsega,” je prepričan Irec.

Stephen Roche
Foto: Profimedia

Trasa svetovnega prvenstva v Zürichu, ki bo na sporedu konec septembra, Pogačarju zaradi hribovitega terena, zelo ustreza. A še prej ga čaka Tour, kjer bo skušal tretjič v karieri zmagati. “Ne verjamem, da bo v Francijo prišel preveč utrujen. Po drugi strani pa bo Jonasu Vingegaardu zagotovo manjkalo tekmovalnih kilometrov. Vse se lahko zgodi, povsem bo odprto. Do prve gorske etape ali kronometra ne bomo vedeli, kje točno so kolesarji. Če bi bil jaz Pogačar, bi skušal čim večjo razliko narediti že v prvem tednu, saj bi konkurenca lahko bila močnejša od njega v tretjem tednu,” je v pogovoru za Cyclism’Actu še povedal Roche.

Taktična prednost za Pogačarja

Legendarni Irec je podal tudi svoje mnenje, zakaj že tako dolgo čakamo na naslednika Pantanija vsaj z dvojčkom Giro-Tour. Nazadnje je leta 2018 poskusil prav Froome, ko je bil po osvojeni rožnati majici v Franciji tretji. Alberto Contador je bil leta 2015 po zmagi na Giru na Touru peti. “Obstaja veliko kolesarjev, ki se bojijo tekmovanja na obeh dirkah. Ne gre samo za fizično pripravljenost, pač pa tudi za zanimanje javnosti. Sponzorji enostavno želijo zmago na Touru. Obenem pa Giro ni drugorazredna dirka, pač pa je ekstremno zahtevna. Če temu dodamo še morebitno slabo vreme v Italiji v maju, ti potem na Touru manjka svežine. Zato se je večina najboljših v preteklosti posvečala Touru,” je dejal upokojenec iz Dublina.

Prepričan, da gre Pogačarju na roko še en podatek. “Na Touru je dvakrat že zmagal, v zadnjih dveh letih pa ga je Vingegaard ugnal. Verjetno se zaveda, da težko dirka z njim. A z zmago na Giru v žepu bo čutil veliko manj pritiska, kar bo zanj velika taktična prednost.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!