Pogačar bi rad dirkal na Giru, toda …

Kolesarstvo 30. Okt 202314:40 4 komentarji
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Čeprav je s pravim tekmovalnim programom v tej sezoni že končal, pa Tadej Pogačar te dni ne počiva. V nedeljo je tako nastopil na kriteriju v Singapurju, ki ga organizira Tour de France. Enako velja za 5. november, ko se bo kot glavni zvezdnik predstavil na kriteriju po japonski Saitami. Ob tem je razkril svoj pogled na traso dirke po Franciji 2024 in prestop Primoža Rogliča k Bori Hansgrohe, povedal pa je tudi, česa si najbolj želi v prihajajočem letu.

Tadej Pogačar je tekmovalno sezono sklenil 7. oktobra s prepričljivo zmago na dirki po Lombardiji. Preizkušnjo odpadlega listja je dobil tretjič zapored, skupno pa se je v svoji karieri podpisal že pod pet osvojenih spomenikov. Kljub napornemu letu prvi kolesar sveta še ne počiva, skupaj z nekaterimi drugimi zvezdniki kolesarstva sodeluje na ekshibicijskih dirkah v Aziji.

V nedeljo je tako tekmoval na kriteriju po Singapurju, kjer je moral priznati premoč zgolj Jasperju Philipsenu. Naslednji konec tedna pa bo sodeloval na podobnem dogodku na Japonskem v Saitami. Obe dirki spadata pod okrilje Toura de France. In prav o francoski pentlji se je 25-letnik iz Klanca pri Komendi na veliko razgovoril.

“Dirka je vsako leto zelo podobna. Takoj po startu postane težko. Vsako leto nas čaka približno enaka dolžina klancev, enako število kilometrov na kronometrih. A traso prihajajoče dirke bi ocenil z oceno 9 od 10, saj se bo vse skupaj namesto v Parizu končalo na cestah, kjer treniram vsak dan” je dejal dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021).

Trasa 21. etape 2024. Foto: organizator/ASO

Pričakuje veliko več previdnosti

Prav zadnja vožnja na čas, hribovit in razgiban 35,2-kilometrski kronometer od Monaka do Nice mu je narisal nasmeh na obraz. “Zelo mi je všeč. Še en dan več, na katerem bo treba biti stoodstoten. Treba bo imeti dober zadnji dan, saj bo verjetno še vse v igri,” je prepričan. Manj od konkurence pa je zaskrbljen nad zloglasno 9. etapo, ki bo potekala po makadamu vinogradov v bližini Troyesa.

“Zanimivo, drugače in zabavno,” je ocenil dirkanje po ‘belih cestah’. Kot zmagovalec makadamske klasike Strade Bianche 2022 pa pričakuje drugačno dirkanje kot na omenjeni enodnevni preizkušnji. “Na Touru bo vse skupaj veliko bolj previdno, kolesarji bomo pristopili drugače. Na Strade ti je vseeno za naslednji dan. Tukaj pa bo bolj umirjeno. Dirkanje bo bolj obrambno, podobno kot na kockah, ko je veliko več defenzivne vožnje kot napadanja. Mene takšna etapa ne moti, Strade Bianche mi je zelo všeč,” je dodal v smehu. Nato pa priznal: “Seveda ni idealno, na takšnih etapah se lahko zgodi veliko stvari. Nikoli ne veš, kaj bo šlo narobe, a to me ne straši. Še vedno moraš imeti dobre noge, ekipo okoli sebe in biti osredotočen. Veliko bo tveganja, a pravzaprav veliko tvegamo vsak dan.”

Pogačar Strade Bianche
Pogačar ob zmagi na Stade Bianche 2022. Foto: Profimedia

Zvezdnika UAE Emirates so novinarski kolegi znova pobarali tudi o prestopu Primoža Rogliča iz Jumbo-Visme v Boro Hansgrohe. Pogačar pa je znova ponovil že izgovorjene besede. “Mislim, da je dobro imeti velike tekmece iz vseh ekip, da ne bo Tour znova samo obračun med Jumbom in UAE kot v zadnjih dveh letih. Kolikor vem, bo na dirki tekmoval tudi Remco Evenepoel. Vse več mladih prihaja na podobno raven. Počakajmo in videli bomo, če bo to najboljša dirka po Franciji v zgodovini.”

Govoril o Touru – pa bom tam sploh dirkal?

Čeprav je Pogi na veliko govoril o dirki po Franciji, pa njegov koledar za prihodnjo sezono še ni dokončno potrjen. Priznal je, da si želi dirkati tudi na Giru in znova na Vuelti. “Sledili bomo občutkom. Obožujem dirkanje, obožujem Tour, toda rad bi se preizkusil v Italiji in spet v Španiji. Vsi trije grandtouri so nekaj posebnega. Nekaj sprememb je lahko samo dobrih. A glavno beseda ima ekipa. Oni bodo tisti, ki bodo sestavili pravi program. Če bi sam to počel, verjetno ne bi veliko zmagal.” Na Vuelti je prvič in zadnjič vozil leta 2019, ko je ob debiju na grandtourih zasedel tretje mesto. Na Giru se še ni preizkusil.

Z reprezentančnega vidika pa ga bo v prihodnji sezoni bolj od olimpijskih iger v Parizu zanimalo svetovno prvenstvo v Zürichu. “Igre so pomembne za kolesarstvo, nekaj, o čemer sanjaš kot otrok. A trasa cestne dirke mi ne ustreza. Vse skupaj bi bilo veliko tveganje, zato se na to ne bom osredotočal. Našel bom druge cilje in eden izmed njih je, da na svetovnem prvenstvu Mathieuju van der Poelu vzamem mavrično majico,” je še dodal najboljši kolesar zadnjih let.

Van der Poel Pogačar
Van der Poel in Pogačar na SP 2023, kjer je Nizozemec postal svetovni prvak, Pogačar pa je osvojil bronasto kolajno. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje