Pestra zima za Rogliča, veliko manj za Pogačarja, Vingegaarda in Evenepoela

Kolesarstvo 28. Okt 20236:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Po uradnih predstavitvah tras Gira in Toura je pogled ljubiteljev kolesarstva vse bolj usmerjen v prihajajočo sezono. Ta s slovenskega vidika prinaša ogromno spremembo, saj bo Primož Roglič po osmih letih pri Jumbo-Vismi tekmoval v barvah Bore Hansgrohe. Manj turbulentna zima se obeta Tadeju Pogačarju.

Čeprav se je šele v tem mesecu uradno končala kolesarska sezona na najvišjem nivoju, pa je veliko pogledov, razmišljanj in debat že usmerjenih k naslednji. Kateri kolesar bo dirkal kje, kakšno bo ekipno razmerje moči in kdo bodo favoriti na najpomembnejših preizkušnjah leta 2024. Dodatno olje na ogenj so s predstavitvama tras za prihajajočo sezono ’prilili’ organizatorji dirke po Italiji (4. – 26. maj) in dirke po Franciji (28. junij – 21. julij).

Seveda pa bodo na taktične odločitve vodij moštev in športnih direktorjev vplivale tudi zasedbe njihovih ekip. Ti so že oziroma bodo v zimskem času doživele kar nekaj sprememb. Za ključno, ki je zatresla kolesarski svet, je seveda poskrbel nihče drug kot Primož Roglič, ki je dres Jumbo-Visme po osmih letih zamenjal za Boro Hansgrohe. Preverili smo, kateri so glavni prestopi kolesarske tržnice in s kako kakovostnimi ekipami se bodo v novo leto podali Slovenci ter glavni tekmeci Rogliča in Tadeja Pogačarja.

Jumbo-Visma (Jan Tratnik)

Prišli: Matteo Jorgenson (Movistar), Ben Tulett (Ineos Grenadiers), Per Strand Hagenes (Development Team), Johannes Staune-Mittet (Development Team), Loe van Belle (Development Team), Bart Lemmen (Human Powered Health)
Odšli: Timo Roosen (dsm-firmenich), Gijs Leemreize (dsm-firmenich), Primož Roglič (Bora-Hansgrohe)
Podaljšali: Jonas Vingegaard (2027), Christophe Laporte (2026), Steven Kruijswijk (2025), Robert Gesink (2024), Olav Kooij (2025), Edoardo Affini (2026)

Ko že omenjamo Jumbo-Vismo, seveda ne moremo mimo spremembe imena. Visma-Lease a Bike se bo po novem imenovala nizozemska ekipa, ki bo zaradi slovesa Jumba izgubila tudi prepoznavno rumeno barvo. Z vidika trgovanja pa je moštvo, ki je v letu 2023 prevladovalo in kot prvo osvojilo vse tri grandtoure v eni sezoni, zagotovo v minusu. Prihod Američana Mattea Jorgensona iz Movistarja in Bena Tuletta iz Ineosa pač ne more nadomestiti odhoda Primoža Rogliča. Čeprav kadrovanje po besedah športnega direktorja Merijna Zeemana še ni zaključeno, pa je že jasno, da bodo ’čebele’ v prihodnje šibkejše kot letos.

Matteo Jorgenson
Matteo Jorgenson. Foto: Profimedia

Bora-Hansgrohe (Primož Roglič)

Prišli: Daniel Martínez (Ineos Grenadiers), Emil Herzog (Hagens Berman Axeon), Alexander Hajek (Tirol KTM), Roger Adrià (Equipo Kern Pharma), Sam Welsford (dsm-firmenich), Primož Roglič (Jumbo-Visma), Matteo Sobrero (Jayco AlUla)
Odšli: Patrick Konrad (Lidl-Trek), Ide Schelling (Astana Qazaqstan), Nils Politt (UAE Team Emirates), Matt Walls (Groupama-FDJ)
Podaljšal: Danny van Poppel (2027)

Če je zaradi odhoda Rogliča najbolj na izgubi njegova nekdanja ekipa, pa je velika zmagovalka tega prestopnega roka prav njegova nova zasedba. Lastniku Bore Hansgrohe Ralphu Denku se je s prihodom Slovenca izpolnila dolgoletna želja, saj je želel Kisovčana v svoje vrste pripeljati že pred osmimi leti. Imeti v svojih vrstah kolesarja, sposobnega zmagovati na tritedenski dirki, je v trenutni konkurenci velik privilegij. In Bora ga po novem ima. Bavarci so se sicer poslovili od Patricka Konrada in Ideja Schellinga, najbolj pa bodo verjetno pogrešali Nilsa Politta. Nemec bo namesto z Rogličem sodeloval s Tadejem Pogačarjem. Velika okrepitev bi lahko bil tudi Dani Martinez, ki je v preteklih letih pri Ineosu sicer razočaral v vlogi kapetana, morda se bo bolje znašel kot pomočnik.

Primož Roglič Bora-Hansgrohe
Foto: Jumbo-Visma, Bora-Hansgrohe, Profimedia. Fotomontaža: Uroš Kokol

UAE Team Emirates (Tadej Pogačar, Domen Novak)

Prišli: Jan Christen (Hagens Berman Axeon, od 1. avgusta), Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Filippo Baroncini (Lidl-Trek), Igor Arrieta (Equipo Kern Pharma), António Morgado (Hagens Berman Axeon)
Odšli: Matteo Trentin (Tudor Pro Cycling), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Ryan Gibbons (Lidl-Trek), George Bennett (Israel-Premier Tech), Davide Formolo (Movistar)
Podaljšali: Juan Sebastián Molano (2026), Jay Vine (2027), Vegard Stake Laengen (2025), Brandon McNulty (2027), Marc Soler (2025), Ivo Oliveira (2027), Rui Oliveira (2027)

Zvezdniška ekipa emiratov, ki ji poveljuje Pogačar, se je v preteklih letih močno krepila. Čeprav v nekoliko manjšem obsegu, pa pri UAE Emirates niso počivali niti tokrat. Bolj kot italijanskega in nemškega sprinterja Mattea Trentina in Pascala Ackermanna bo prvi kolesar sveta verjetno pogrešal Italijana Davideja Formola in Novozelandca Georgea Bennetta. A če bosta najbolj zvezdniška prišleka – ruski Francoz Pavel Sivakov in Nemec Politt – izpolnila pričakovanja, slovenskemu šampionu ne bo hudega.

Pavel Sivakov
Pavel Sivakov. Foto: Profimedia

Bahrain-Victorious (Matej Mohorič, Matevž Govekar)

Prišli: Žak Eržen (Cycling Team Friuli ASD), Kasper Borremans (Cycling Team Friuli ASD), Finlay Pickering (Trinity Racing), Max van der Meulen (Cycling Team Friuli ASD)
Odšli: Mikel Landa (Soudal-Quick Step), Jonathan Milan (Lidl-Trek)
Podaljšali: Pello Bilbao (2026), Alberto Bruttomesso (2026)

Že tako najbolj slovenska ekipa v karavani bo postala še za odtenek bolj ’naša’. Čeprav bo leto 2024 preživel pri razvojni ekipi Friuli, bo Žak Eržen uradno že član Bahrajna, kjer je glavni mož njegov oče Milan. Ekipa je sicer izgubila dva pomembna člana – baskovski hribolazec Mikel Landa, največkrat kapetan na največjih dirkah, se seli k Soudal Quick-Stepu. Dobitnik ciklamne majice na letošnjem Giru Jonathan Milan pa bo po novem nastopal za Lidl Trek. V zasedbi ostajata Matej Mohorič in Matevž Govekar.

Mikel Landa
Mikel Landa. Foto: Profimedia

Jayco AlUla (Luka Mezgec)

Prišli: Max Walscheid (Cofidis), Davide De Pretto (Zalf Euromobil Fior), Anders Foldager (Biesse-Carrera) Mauro Schmid (Soudal-Quick Step), Caleb Ewan (Lotto Dstny)
Odšli: Matteo Sobrero (Bora-Hansgrohe), Zdenek Štybar (pokoj), Kevin Colleoni (Intermarché-Circus-Wanty)
Podaljšal: Christopher Juul-Jensen (2025)

Dolgoletni član avstralske zasedbe Luka Mezgec je dobil novo zvezdniško okrepitev med sprinterji. Ne samo za Dylana Groenewegna, izkušeni Kranjčan bo moral po novem skrbeti še za Avstralca Caleba Ewana. Večjih sprememb v moštvu, ki je v preteklih letih večkrat zamenjalo ime, zdaj pa bo vendarle ostalo enako, sicer ne bo.

Caleb Ewan
Caleb Ewan Foto: Profimedia

Soudal Quick-Step

Prišli: Mikel Landa (Bahrain-Victorious), Warre Vangheluwe (Soudal-Quick Step Devo Team), William Junior Lecerf (Soudal Quick-Step Devo Team), Gil Gelders (Soudal Quick-Step Devo Team), Luke Lamperti (Trinity Racing), Ayco Bastiaens (Alpecin-Deceuninck Development Team), Jordi Warlop (Soudal Quick-Step Devo Team)
Odšli: Mauro Schmid (Jayco AlUla), Ethan Vernon (Israel-Premier Tech), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich), Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Davide Ballerini (Astana Qazaqstan), Jannik Steimle (Q36.5 Pro Cycling), Florian Sénéchal (Arkéa B&B Hotels), Michael Mørkøv (Astana Qazaqstan)
Podaljšali: Louis Vervaeke (2025), Ilan Van Wilder (2025), Pieter Serry (2025), Josef Černý (2025), Mattia Cattaneo (2025)

Ekipa, nad katero je visel meč združitve z Jumbo-Vismo, je doživela kar nekaj sprememb. Poslovili so se od sprinterja Fabia Jakobsena in vsestranskega Andree Bagiolija, ob številnih mladih pa so v svoje vrsti zvabili Lando. Bo to dovolj, da se Remco Evenepoel na Touru 2024 resno pomeri z Jonasom Vingegaardom, Pogačarjem in Rogličem?

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel Foto: Guliverimage

Ineos Grenadiers

Prišli: Oscar Rodriguez (Movistar), Andrew AJ August (Hot Tubes Cycling)
Odšli: Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Daniel Martínez (Bora-Hansgrohe), Pavel Sivakov (UAE Team Emirates), Ben Tulett (Jumbo-Visma)
Podaljšala: Geraint Thomas (2025), Carlos Rodriguez (2027)

Ena najbogatejših ekip v svetovni seriji je na tržnici presenetljivo neaktivna. Njihove vrste so zapustili vsaj trije prvokategorniki (Tao Geoghegan Hart, Martinez in Sivakov), menjave zanje pa grenadirji (še) niso našli. Vse preveč energije so vložili v morebiten prihod Evenepoela, ki pa se bo – kot kaže – zamaknil vsaj za eno leto. Dobra novica je, da sta z nekdanjim Skyjem pogodbi podaljšala vsaj veteran Geraint Thomas in obetavni Carlos Rodriguez, ki je bil poleti sicer zelo blizu podpisa z Movistarjem.

Geraint Thomas
Foto: Uroš Skaza

Cavendish še ni obupal nad rekordom

Če so pri Ineosu torej najmanj dejavni v prestopnem roku, pa je povsem drugačna situacija pri Lidl Treku. V moštvu, ki je poleti menjalo imenskega sponzorja (Lidl namesto Segafreda), je kot na železniški postaji. Številni prihodi in odhodi, a vsaj zaenkrat se visoki vložki bolj poznajo pri imenih, ki prihajajo v ameriško zasedbo. Ob Geoghegan Hartu, Milanu in Bagioliju velja omeniti vsaj še ’lokomotivo’ Soudala Tima Declerqa.

Čeprav prestopov še ni konec, pa moramo med glavnimi omeniti še Remija Cavagno, ki se prav tako poslavlja od Evenepoela in bo srečo iskal pri Movistarju. Pa prestop francoskega veterana Warrena Barguila iz Arkee v DSM. Dovolj pa ima poganjanja pedal olimpijski prvak iz Ria 2016 Greg van Avermaet, ki maha v slovo AG2R Citroenu in odhaja v športni pokoj. Tam je bil za kratek čas tudi legendarni Britanec Mark Cavendish, ki pa ga je športni direktor Astane Alexander Vinokourov prepričal, da vztraja še eno sezono in znova napade rekordno 35. zmago na francoskem Touru.

Mark Cavendish
Mark Cavendish. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!