Pogačar čaka na nove boje z Rogličem, ki pa ni edini tekmec

Kolesarstvo 23. Jun 202220:00 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Pred Tadejem Pogačarjem je največji izziv letošnje sezone. Le še osem dni je namreč ostalo do začetka Dirke po Francije, na kateri bo 23-letnik napadal tretjo zaporedno zmago. V pogovoru za kolesarski spletni portal Cyclingnews je razkril načrte za francosko pentljo in spregovoril tudi o načrtih do konca sezone.

“Pričakovanja vseh do mene in mojih nastopov rastejo iz leta v leto. Tudi sam pričakujem, da se stalno izboljšujem. A na neki točki se bo ta napredek ustavil in moram biti pripravljen na to. Veliko stvari gre lahko narobe, a s tem ni nič narobe. Takšno je življenje. Pomembno je, da stvari delaš stoodstotno. Nekaterih stvari ne moreš spremeniti in ne moreš vplivati nanje. Enostavno moraš sprejeti tudi težave,” pogovor za specializirano športno stran ob zavedanju, da se bo njegov napredek in zmagovalni niz nekoč končal, začne prvi kolesar sveta.

Brez pritiska enostavno ne zna tekmovati

A zaenkrat je meja le nebo. V relativno kratki profesionalni karieri je Tadej Pogačar tako zbral že 40 zmag. Za primerjavo, Primož Roglič je od njega starejši osem let, pa je pri številki 64.

“Z zmagovanjem pridobiš veliko samozavesti, celotna ekipa dobi več samozavesti. A obenem vsi opozarjajo nate, s čimer nate ustvarjajo več pritiska. Tekmeci začnejo dirkati proti tebi. Zato je iz leta v leto težje, a to me ne moti. Rad imam izzive, saj se s tem dokazujem tudi sam sebi. Pritisk lahko uporabiš tudi kot motivacijo. Če pritiska ni, sam ne morem nastopati. Enostavno ga ne dojemam kot nekaj slabega, saj v moji glavi ni misli, da če ne uspem z nastopom, bom odpuščen,” je čudežni deček iz Klanca pri Komendi ponovil besede, ki jih je izrekel že pred Dirko po Sloveniji.

Na Dirki po Sloveniji je bil skupaj z moštvenim kolegom Rafalom Majko razred zase. Foto: Guliverimage

Za Španijo še ni prepričan

Na njej je slavil prepričljivo, še bolj kot lani. Služila mu je kot odlična priprava na Tour, nastop na Dirki po Španiji, kjer je leta 2019 kot tretjeuvrščeni prvič stopil na zmagovalni oder Grand Toura, pa še ni stoodstotno pripravljen. Odvisen bo tudi od rezultata 24. julija na Elizejskih poljanah.

“V tem letu se je zgodilo že veliko stari. Zelo me zanima tudi svetovno prvenstvo (od 18. do 25. septembra v Avstraliji, op. p.). Zaenkrat je stoodstotno, da bom dirkal na Dirki po Franciji, ostalo še ni jasno. Karkoli se bo zgodilo, se bo. Če bom na Tour zaključil dobro, bom šel na Vuelto. Če ga bom zaključil slabo, me v Španiji verjetno ne bo. Če bo nekaj vmes, pa se bom še odločil. Zaenkrat sem stoodstotno osredotočen na Tour in o nadaljevanju sezone se bomo odločali po njegovem koncu.”

Med kolesarske velezvezdnike se je izstrelil s 3. mestom na Vuelti 2019. Foto: Guliverimage

Če ljudje hočejo kocke, jih bodo dobili

Ob vprašanju, kaj meni o težavnosti letošnje trase slavnega Toura, je Pogačar sproščeno dejal: “Čeprav je na začetku več ravninskih etap, pa je za uvod vseeno kronometer in nevaren dan z bočnim vetrom. Enostavno moraš biti v dobri formi in osredotočen že od začetka, da se izogneš vsem težavam.”

“Če ljudje hočejo videti kocke, bomo kolesarili po njih. Če tega nočejo, jih nima smisla imeti na trasi. Prevozil sem traso v Roubaixu. To bo še ena živčna etapa, na kateri lahko izgubiš Tour, zmagati pa ga ne moreš. Zato z mojega vidika takšna etapa ni najboljša. A z vidika navijačev ali šova, je zelo dobra,” pa je dejal o zloglasni peti etapi, ki prinaša kolesarjenje po legendarnih kockah Severnega pekla v Roubaixu.

Občutki na Planoti lepih deklet bodo odvisni od nog

Pogačar je govoril še o vseh gorskih etapah v Alpah in Pirenejih, že ob koncu prvega tedna pa se bo karavana povzpela na La Planches des Belles Filles. Tam je leta 2020 na zaključnem kronometru predzadnji dan slekel Rogliča in postal drugi najmlajši zmagovalec dirke v zgodovini.

“Če bom imel dobre noge, bo to zagotovo prineslo lepe spomine. Bo pa povsem drugače, saj kronometer ni isto kot cestna dirka. Obenem je to tudi ena prvih res zahtevnih etap. Zagotovo bo po prihodu v cilj dovolj materiala, o katerem se bomo lahko pogovarjali,” je dejal o zaključku v Vogezih.

Na poti do prve zmage na Touru na La Planche des Belles Filles leta 2020. Foto: Guliverimage

Tole pa je dejal o letošnjem zadnjem kronometru, ki bo prav tako na vrsti dan pred šampionsko parado v Parizu. Kolesarje čaka ura resnice od Lacapelle-Marivala do Rocamadourja: “Po dolžini je podoben kot tisti dve leti nazaj, 41 kilometrov. A je bolj razgiban z dvema majhnima klancema na koncu na ozkih ulicah z ne preveč dobrim asfaltom. Če tam ne boš odpeljal dobrega kronometra, lahko zagotovo izgubiš dirko.”

V prihodnosti tudi leto brez Toura

Seveda se pri CyclingNews niso mogli izogniti niti vprašanj o rivalstvu med njim in Rogličem. Tudi tu je član moštva UAE Emirates odgovarjal zelo pragmatično. “On je zagotovo eden tistih, na katerega bomo morali paziti. Ko sva do zdaj dirkala skupaj, so bile to vedno odlične bitke, padali so tudi rekordi. Tako da ne bo nič drugače kot v preteklosti. Veselim se tekmovanja z njim.A na Touru so številni odlični kolesarji, to je vendarle največja dirka v svetu kolesarstva. Zato ne bom spremljal le Rogliča, pač pa vse tekmece,” je dejal o starejšem rojaku.

Za konec pa je novinarskim kolegom izdal še, da Tour zaenkrat ostaja njegova prioriteta, vseeno pa si predstavlja tudi leto, ko bo boj za rumeno majico izpustil in se posvetil drugim dirkam. Morda Giru. Zelo zanimive pa so mu tudi enodnevne klasike. Na spomeniku po Flandriji je letos končal kot četrti, od Milana do Sanrema pa je bil mesto slabši.

Pogi na Dirki po Flandriji. Foto: Guliverimage

“Bilo je zabavno, res imam rad tudi enodnevne dirke. So zelo drugačne, vzdušje je super in pomeni zaželeno spremembo. Ne morem vedno zmagati, a sem bil presenečen, kako dobro mi je šlo. Zato je to izziv za naslednja leta,” je dejal Pogačar in razkril, da nikdar ni imel pravega kolesarskega idola.

O možnosti vpisa v anale – s tretjim zaporednim slavjem bi postal šele šesti kolesar, ki bi mu to uspelo (do zdaj Louison Bobet, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Miguel Indurain in Chris Froome) pa je Pogi v svojem slogu pripomnil: “Tukaj sem, da kolesarim in v tem uživam. A možnost zapisa v zgodovino ti zagotovo daje nek pospešek in dodatno motivacijo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!