Pogačarjevo leto 2024: vrnitev na pota krstne zmage

Kolesarstvo 20. Okt 202321:08 2 komentarja
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Sezona 2023 je končana, medijske vrstice pa v teh dneh polnijo predvsem napovedi o tem, kakšni bodo cilji najboljših kolesarjev sveta v prihodnjem letu. Častnik A Bola tako razkriva program Tadeja Pogačarja. Pri tem se sklicuje na svoj vir znotraj ekipe UAE Emirates, za katero dirka tudi njihov prvi mož Joao Almeida. Če gre verjeti napovedim, potem slovenski šampion sezono začenja ravno na Portugalskem.

Leta 2019 se je svetu kolesarstva prvič med profesionalci predstavilo novo ime. Tadej Pogačar. Po uverturi v Avstraliji se je takrat novi član UAE na prvo evropsko dirko malce nepričakovano, zaradi bolezni ekipnega kolege, odpravil na Portugalsko, kjer je s konkurenco moči medij na dirki po Algraveju. Kolesar s Klanca pri Komendi je takoj opozoril nase, v močni konkurenci je dobil 2. etapo in oblekel majico vodilnega, ki je vse do konca enotedenske dirke ni več izpustil iz rok.

Vse ostalo je, kot pravimo, zgodovina in pet let kasneje bo 26-letnik sezono začel kot serijski zmagovalec in pravzaprav prvi favorit vsake dirke, na kateri se pojavi. In kot poroča časnik A Bola, se bo prvič v novi sezoni Pogačar na startu dirke v elitni konkurenci pojavil ravno na enodnevni dirki v Figuiera da Fozu, po kateri naj bi znova nastopil na dirki po Algraveju. To bo prva vrnitev Gorenjca v to deželo po krstni zmagi leta 2019.

Od prve do zadnje. Takole se je Pogačar veselil svoje 63. zmage v karieri, ko je nedavno dobil dirko po Lombardiji. Foto: Guliverimage

Bo Pogačar vendarle nastopil tudi na dirki po Italiji?

Glavna cilja sezone Pogačarja bosta pričakovano Dirka po Franciji in nato še cestna dirka na olimpijskih igrah v Parizu. Portugalci so v svojem poizvedovanju razkrili marsikaj, niso pa našli odgovora na vprašanje, ali bo slovenski as nastopil tudi na dirki po Italiji, ki bo na sporedu med 4. in 26. majem. Na italijanski pentlji sicer Slovenec v svoji karieri še ni vozil.

Pogačarjev dirkalni program za sezono 2024 (A Bola):

10. februarja: klasika Figueira Champions

14.–18. februarja: Dirka po Algarvu

3.–10. marca: Pariz–Nica

16. marca: spomenik Milano–Sanremo

22. marca: klasika E3

31. marca: spomenik Po Flandriji

14. aprila: klasika Amstel Gold Race

17. aprila: klasika Valonska puščica

21. aprila: spomenik Liège–Bastogne–Liège

21. in 23. junija: državno prvenstvo Slovenije

29. junija–21. julija: Dirka po Franciji

29. julija in 4. avgusta: olimpijske igre – Pariz 2024

11.–15. septembra: evropsko prvenstvo v Limburgu

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje