Kakšna je mariborska prihodnost Marka Šulerja?

Nogomet 20. Okt 202319:00 > 19:16 1 komentar
Foto: Jure Banfi

Mariborski veter sprememb piha s prijetno sapo optimizma in topline. Ante Šimundža je reprezentančni premor izkoristil za mini priprave v Radencih vse več pa je kazalnikov, ki v prihodnosti sezone napovedujejo povsem drugačen, boljši Maribor. A medtem ko se na igrišče vrača idila, bo znova pestro v klubskih pisarnah. Ne samo v smislu zimskih okrepitev, ampak tudi v iskanju odgovora, kdo bo v prihodnosti še del zgodbe iz Ljudskega vrta. Pogodba se med drugim izteka tudi športnemu direktorju Marku Šulerju.

V začetku meseca oktobra je športni direktor NK Maribor Marko Šuler dobil novo zaupnico klubskega vodstva. Ob novi hudi rezultatski krizi vijolic je namreč ceno za nastalo situacijo plačal trener Damir Krznar, čeprav pa se je stolček tresel tudi prvemu kadrovniku kluba, je ta ostal na svoji funkciji in v Anteju Šimundži ekspresno našel, zdi se idealno, rešitev za izpraznjeno klop štajerskega ponosa.

Da ima Marko Šuler zaupanje klubskega vodstva, ni presenečenje. Vijolice so namreč tudi (morda celo predvsem) po njegovi zaslugi znova v zelenih številkah. Antoine Makoumbou, Nino Žugelj, Žan Vipotnik, Ivan Brnić, Žan Kolmanič, Robert Voloder vse to so uspešne prodaje, pod katere je podpisan nekdanji nogometaš vijolic, ki je na ta način v blagajne NK Maribor prinesel krepko čez 10 milijonov evrov. To pa v sodobni realnosti slovenskega nogometa v dveh sezonah in pol nikakor ni majhna številka.

Žan Vipotnik je največji ‘posel’ Marka Šulerja. Foto: Jure Banfi

Prodaje velik plus, nakupi velik minus

Ravno tako ni posebno presenečenje, da Marko Šuler nima podpore med navijači. Čeprav se je v sezoni 2021/2022 z Radovanom Karanovićem podpisal pod državni naslov, je sledila katastrofalna naslednja sezona, v kateri se Maribor kot državni prvak ni uspel uvrstiti v Evropo, v prvenstvu pa je zasedel šele tretje mesto, za Olimpijo in Celjem.

Tudi letošnja v tem pogledu ni prinesla sprememb, po mučenju z Maltežani in Luksemburžani je Maribor proti Fenerbahčeju gladko zaključil z evropskim udejstvovanjem, po odigrani skoraj tretjini prvenstva pa je na skromnem četrtem mestu Prve lige Telemach.

Marko Šuler je za zdaj bistveno boljši ‘prodajalec kot nakupovalec’. Z izjemo redkih izjem, kot so Brnić, Božić in Jakupović, je bila večina mariborskih okrepitev strel v prazno. Krona tega je Josip Iličić, njegova velika zgodba o vrnitvi v Maribor pa se je spremenila v tragedijo, ki jo zdaj z vsem svojim trenerskim znanjem rešuje Ante Šimundža.

nogomet nk maribor josip iličić
Bo pod Šimundžo Iličić vendarle velika mariborska okrepitev? Foto: Jure Banfi

Ali Ante Šimundža sploh še potrebuje “šefa”?

Tudi zaradi prihoda trenerja, ki je bil v svojem črno-belem obdobju na klopi Mure precej več kot samo to, se poraja vprašanje, kakšna bo prihodnost Marka Šulerja. “Zdaj je moj šef. To je to. Športni direktor je institucija kluba. Ve, na kakšen način se dela, je moj šef, in to je to,” je kratko in jedrnato na svoji predstavitveni novinarski konferenci o odnosi nekdanjega trenerja in igralca, ki sta zdaj v obrnjenih vlogah, razmišljal Šimundža.

A kaj bodo v resnici prinesli naslednji meseci? Marsikaj je o tem med vrsticami moč razbrati iz Šimundžinega gostovanja na novi mariborski radijski postaji Toti radio. V pogovoru z radijskim kolegom Dejanom Vedlinom je bil namreč trener vijolic zelo iskren in suveren v napovedih, da po končanem jesenskem delu sledi temeljita analiza kadra in ocena, kdo je primeren za NK Maribor in kdo ne. Tudi njegov pomenljiv odgovor na to, da “naj bi se” ekipa za Evropo sestavljala pozimi, lahko pozornemu opazovalcu dogajanja pove marsikaj.

Naslednji tedni bodo torej bržkone prinesli odgovor na to, kaj vse se bo z vrnitvijo Šimundže spremenilo v Mariboru. Če bo Marko Šuler podpisal novo pogodbo, potem to pomeni, da so smernice prihodnosti kluba jasno začrtane in bosta trener ter športni direktor z roko v roki snovala prihodnost vijoličaste zasedbe. Dlje kot bo status Šulerja negotov, več bo špekulacij o tem, da je Šimundža v Ljudskem vrtu odslej “alfa in omega” sprejemanja športnih odločitev. Nekaj, kar je bil že pri Muri. In pri tem je bil izjemno uspešen.

Bo Ante Šimundža znova “manager” in ne samo trener? Foto: Jure Banfi

Ne le Šulerju, pogodba se izteka tudi kapetanu

Časa za odločitve pa v Mariboru nikoli ni veliko. Nenazadnje se pogodba z vijolicami ne izteka samo Šulerju, ampak tudi kapetanu Martinu Milcu, namestnikoma Aleksu Pihlerju in Ažbetu Jugu, pa tudi Nemanji Mitroviću, Maxu Watsonu, Itsukiju Urati, pa tudi že malce pozabljenemu ‘jabolku spora’ sezone 2021/2022 Marku Zalokarju.

Kdo bo torej tisti, ki bo odločal o tem, kdo je primeren za NK Maribor in kdo ne? Odgovore bomo bržkone dobili kmalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje