Primož Roglič – mojster tesnih zmag

Kolesarstvo 9. Jun 202416:55 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Primož Roglič se veseli še druge zmage na dirki po Dofineji. Preizkušnjo je prvič dobil pred dvema letoma. Tokrat je slavil za pičlih osem sekund. Je to njegova najtesnejša zmaga? Niti blizu.

Na letošnji dirki po Dofineji smo dobili celotno navijaško izkušnjo Primoža Rogliča. Kisovčan je na tretji etapi padel, dobil šesto in sedmo etapo, v zaključnem cilju se je “teleportiral” in premagal konkurente, na zadnji etapi pa skoraj izgubil zmago. A s pogumno vožnjo jo je vendarle rešil – za le osem sekund.

Prav s takšno razliko je dobil tudi dirko po Romandiji leta 2018, takrat je bil boljši od Kolumbijca Egana Bernala. A Roglič je dobival tudi tesnejše končnice dirk.

Na tretjem mestu na lestvici Rogličevih najtesnejših zmag na večetapnih dirkah je lanska preizkušnja po Kataloniji. 34-letnik je Belgijca Remca Evenepoela, ki je takrat še kolesaril v majici svetovnega prvaka, ugnal za šest sekund. Prav takšna je bila razlika na peti etapi, ki jo je Roglič dobil, mlademu Belgijcu ni pomagala niti zmaga na zadnji sedmi etapi.

Primož Roglič
Takole je Primož Roglič prišel v cilj osme etape dirke po Dofineji. Foto: Profimedia

Še tesnejšega slavja se je veselil na domači preizkušnji. Leta 2015 je Roglič na dirki po Sloveniji šele drugič dobil večetapno dirko, Španca Mikela Nieveja je takrat premagal za le pet sekund.

A tudi to je obilo v primerjavi z dirko od Tirenskega do Jadranskega morja 2019. Za zmago sta se borila Roglič in Adam Yates. Zadnja etapa je bila 10-kilometrska vožnja na čas v San Benedetto del Trontu. Yates je držal 25-sekundno prednost pred zadnjim dnem, kar pa ni bilo dovolj. Čeprav je Roglič kronometer končal “šele” na 11. mestu, je to zadostovalo za skupno zmago. Yates je namreč za njim zaostal za 26 sekund! Razlika je torej znašala le sekundo.

Od enaindvajsetih zmag se je slovenski šampion le štirikrat zmage veselil za več kot minuto, kar 17-krat pa je bila prednost šteta v sekundah! Najvišjo razliko je napravil na dirki po Španiji 2021, ko je Enrica Masa ugnal za skoraj pet minut.

“Ko pomislim, je kar noro dobiti Dofinejo ob vsem, kar se je dogajalo vmes. Prelepo je,” je v prvem odzivu za organizatorje dejal Roglič in o dramatičnem razpletu dodal: “Ves čas so mi govorili o zaostankih. Poznali smo razliko in večinoma sem jih tako videl pred sabo. Na koncu je bilo tesno, a izšlo se je v mojo korist.”

Primož Roglič je dobil že enaindvajset etapnih dirk. Najbolj mu leži Španija, kjer je bil na najvišji stopnički sedemkrat, sledi Francija s štirimi zmagami in Italija s tremi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!