“Spreminjamo se v divje živali”

Kolesarstvo 23. Jan 202417:15 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Ben Hermans je minulo soboto na dirki v Valencii začel svojo 16. sezono med profesionalci. 37-letni Belgijec, ki od letos dirka za francoski Cofidis, je v teh letih videl, kako se je kolesarstvo močno spremenilo. "V pelotonu so stvari bolj hektične kot kdaj koli prej."

V pogovoru za Het Nieuwsblad je Belgijec spregovoril o varnosti v kolesarski karavani in dirkaškem vedenju nove generacije kolesarjev.

“Zdi se, da so mlajši kolesarji vedno bolj nori. Medtem ko sam ostajam previden kot v preteklih letih. Ne, ljudje preprosto dirkajo drugače kot prej. Dirka po intuiciji ali občutku ni več prisotna,” je dejal Hermans.

“Iz vseh avtomobilov vodij ekip se vse bolj vsiljuje pomen pozicioniranja. Tako – deloma tudi zaradi kombinacije slušalk in sistemov GPS na kolesarskih računalnikih – ljudje dirkajo do ovinka na življenje in smrt.”

“Ker nam natančno povedo in pokažejo, kje je ključna točka, se spremenimo v divje živali. Kot da za tem ovinkom leži začrtana ciljna črta. Nihče več ne seže po zavorah,” je svoje mnenje delil izkušeni belgijski kolesar.

Hermans ni edini kolesar, ki se pritožuje. Tudi Rigoberto Uran, ki bo po olimpijskih igrah končal kariero, se sprašuje o novi generaciji. “Dandanes se ni mogoče pogovarjati s kolesarskimi kolegi in v pelotonu je veliko stresa. Zdaj pritiskajo že od prvega kilometra,” je konec lanskega leta povedal za La Movida, špansko različico priljubljenega podkasta The Move.

“Veliko se je spremenilo tudi na tem področju. Če si se kot mlad kolesar preveč približal zvezdnikom, kot je Mario Cipollini, so te poslali v pekel. Nekoč sem videl mladega kolesarja, ki je s komolcem udaril Chrisa Frooma. Ko sem bil jaz teh let, si vedel, kje boš končal … Zdaj, ko so stari 20 let, gredo na Tour z ambicijo zmagati,” je še dodal Kolumbijec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!