Uijtdebroeks 2.0? Visma z novo sporno potezo

Kolesarstvo 9. Jan 202419:30 0 komentarjev
Andreas Kron
Foto: Profimedia

Po zimskem prestopnem roku, ki ga je zaznamovala saga s Cianom Uijtdebroeksom, so ekipo Visma - Lease a Bike obtožili, da so skušali podpisati še enega kolesarja z veljavno pogodbo, tokrat Andreasa Krona iz Lotto-Dstny.

Nizozemsko moštvo je na koncu podpisalo pogodbo z Uijtdebroeksom, potem ko je njegovi nekdanji ekipi Bora-Hansgrohe plačalo odškodnino za predčasno prekinitev pogodbe. V nasprotju z drugimi športi, kot je nogomet, je takšna poteza v kolesarstvu redka, saj kolesarji običajno menjajo ekipe šele po izteku pogodbe.

Direktor Lotto-Dstny Stephane Heulot trdi, da je Visma – Lease a Bike poskušala Krona v svoje vrste zvabiti med pravkar končano sezono. 25-letni Danec je v preteklo leto zmagal na drugi etapi dirke po Španiji, aprila pa je na dirki Amstel Gold Race zasedel četrto mesto in doživel svojo najboljšo sezono med profesionalci.

“Tovrstni procesi lahko uničijo zanimanje za dirke,” je za belgijski RTBF dejal Heulot o praksi, ko kolesarji prekinejo pogodbe in se preselijo v eno največjih ekip v svetu kolesarstva. “Postane zapleteno držati korak z ekipami, ki imajo večje proračune in večjo moč kot mi.”

RTBF se je v odgovor na trditev obrnila na podjetje Visma – Lease a Bike. Nizozemska ekipa je dejala, da je Kron trdil, da ima v pogodbi klavzulo, ki mu omogoča odhod, čeprav je videti, da temu ni bilo tako.

“Kron je stopil v stik z nami in trdil, da ima v pogodbi klavzulo, ki mu omogoča odhod. Vendar se je izkazalo, da temu ni bilo tako (ali pa je vsaj njegova ekipa temu oporekala), zato smo odstopili od pogodbe,” so sporočili iz nizozemske ekipe.

Cian Uijtdebroeks. Foto: Profimedia

“Stvari, ki se pred nekaj leti niso dogajale”

Kolesarji, ki prekinejo pogodbe in se preselijo drugam, v kolesarstvu niso nova ideja – ekipe so v preteklosti “kupovale” nadarjene mlade kolesarje iz manjših ekip. Egan Bernal in Ivan Sosa sta se tako preselila iz Andronija v Ineos Grenadiers.

Nekateri prestopi še vedno niso povsem končani, na primer Wout van Aert je po prestopu iz Verandas Willems v Vismo še vedno v sodnem sporu, da bi se izognil plačilu odškodnine.

Heulot je obžaloval stanje na sodobnem kolesarskem prestopnem trgu, krivil agente, ki želijo zaslužiti s svojimi kolesarji, in sago Uijtdebroeks označil za zaskrbljujočo in zelo slabo za kolesarstvo.

“To so stvari, ki se pred nekaj leti niso dogajale,” je dejal Heulot. “V našem poslu je vedno več agentov. Nekateri želijo zaslužiti na račun kolesarjev in ne služiti njihovi karieri, čeprav ne bi smeli vseh metati v isti koš.”

“Cijanov primer je zaskrbljujoč in zelo slab za kolesarstvo. Takoj, ko ne spoštuješ pogodbe, začneš hoditi po nevarnem področju,” je sklenil prvi mož ekipe Lotto-Dstny.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!