Portugalec opozarja Tadeja Pogačarja: To ni moj problem

Kolesarstvo 9. Jan 202415:30 0 komentarjev
Joao Almeida
Foto: UAETeamEmirates / Fizza

Ob napovedi imen kolesarjev, ki bodo Tadeju Pogačarju poleti poskušali pomagati do tretje zmage na dirki po Franciji, so številni zastrigli z ušesi. UAE Emirates bo vladavino Jonasa Vingegaarda namreč skušal končati z izjemno ekipno močjo.

Joao Almeida, Adam Yates, Juan Ayuso, Marc Soler in Pavel Sivakov ter še dva kolesarja, ki ju bo ekipa določila tekom sezone, naj bi skušali Tadeju Pogačarju pomagati do osvojitve tretje rumene majice na dirki po Franciji.

Čeprav bo slovenski šampion pred Tourom svoje znanje razkazoval že na dirki po Italiji, na kateri bo debitiral in se odkrito podal v lov na rožnato majico, pa so mu v moštvu UAE Emirates zagotovili najboljšo možno podporo tudi na francoski pentlji. S tekmovalci, ki bi v marsikateri drugi ekipi lahko opravljali vlogo kapetana.

Širina, ekipna moč ter sokapetanstvo so se v zadnjih letih predvsem po zaslugi Jumbo-Visme uveljavile kot odličen recept za najvišjo stopničko na tritedenskih dirkah, toda vse to ima tudi dvorezen meč.

“Dokler bomo delovali enotno in v isto smer, se lahko izide zelo dobro. Če pa bo imel le eden od fantov svoje ideje in ne bo sledil pričakovanjem, se bomo znašli v težavah. V takšnem primeru je to naloga športnih direktorjev. Sam bom opravljal svoje delo, pozoren bom le na stvari, ki jih imam pod nadzorom. Le pri sebi, ne pri drugih,” je bil v pogovoru za Global Cycling Network (GCN) jasen Joao Almeida.

Ob vprašanju, če so se o tem že pogovarjali v ekipi, pa je Portugalec povedal, da še ne. In v smehu dodal: “To ni moj problem.”

Ayuso Almeida
Juan Ayuso (levo) in Joao Almeida (desno). Foto: Profimedia

Tudi pomoč je užitek

Čeprav je 25-letnik dirkal že na šestih tritedenskih dirkah (najvišje je končal na lanskem Giru, ko je bil tretji), pa na Touru še ni nastopil. Za debi na dirki vseh dirk se je odločil sam. “Želel sem dirkati že lani, a sem se leta 2022 okužil s koronavirusom. Kako je to povezano? Hotel sem na Giru ali Vuelti osvojiti skupne stopničke, šele nato pa se podati v Francijo. Lani mi je to uspelo, zdaj pa je čas za naslednje poglavje.”

Predvsem Almeida, Ayuso in Yates (lani tretji na Touru) bodo morali za morebiten Pogačarjev uspeh v prvi vrsti žrtvovati svojega. Portugalec s tem nima težav. “Seveda želim na vsaki dirki, na kateri tekmujem, nastopiti najbolje, kar lahko. Če so moji ekipni kolegi boljši, jim bom seveda skušal pomagati. Na Touru bom ciljal na najboljšo formo, toda ob Tadeju in ostalih fantih … Bomo videli, kako se bo vse skupaj razpletlo – meni je užitek tudi pomagati.

“Že etapna zmaga na dirki po Franciji bi bila izpolnitev sanj. Skupne stopničke pa bi bile sploh nekaj izjemnega. Če pa mi uspe zmagati na grandtouru, bi bila moja kariera končana,” je v šali dejal. “Ne, ne bi se upokojil, saj bi želel še kolesariti,” je pojasnil.

Almeido pred dirkanjem na Touru čakajo še preizkušnje po Algarveju, Pariz-Nica, Kataloniji in Švici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!