Velika prevlada Pogačarjeve ekipe

Kolesarstvo 13. Jun 202417:49 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Britanec Adam Yates (UAE Team Emirates) je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Švici. Na trasi od Ambrija do Carija (148,6 km) je unovčil dobro delo ekipe in svojih pomočnikov na zadnjem klancu in še povišal prednost v skupnem seštevku. Drugo mesto je prav tako zasedel kolesar emiratov, Portugalec Joao Almeida.

Za 31-letnega Yatesa, ki bo na dirki po Franciji eden ključnih pomočnikov slovenskega asa Tadeja Pogačarja, je bila to 26. zmaga v karieri in tretja v letu 2024. Za emirate je bila to že 39. zmaga v sezoni.

Potem ko je dan prej v četrti etapi ciljno črto Yates prečkal le za enim ubežnikom, je danes njegova ekipa emiratov s tempom strla tako rekoč vse tekmece. Predvsem Almeida, še eden od gorskih pomočnikov za Tour, je opravil večino dela ter na koncu celo zasedel drugo mesto v etapi.

Yates je ciljno črto prečkal pet sekund pred svojim moštvenim kolegom, tretje mesto pa je zasedel Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) s 16 sekundami zaostanka.

Foto: Profimedia

V skupnem seštevku ima Britanec zdaj 35 sekund prednosti pred Almeido, na tretje mesto pa se je povzpel Bernal, ki zdaj zaostaja 1:11 minute.

V petek bo na sporedu še ena zahtevna etapa od Locarna do Blatten-Belalpa (151,4 km). Trasa bo kolesarje peljala prek zahtevnega klanca na Nufenenpass (21,9 km/6,0 %), tudi cilj bo navkreber s 5,8 km dolgim klancem in 8,7-odstotnim naklonom.

Že 87. dirka po Švici se bo končala v nedeljo s 16-kilometrskim gorskim kronometrom. V soboto bo na vrsti še kraljevska etapa v Villars-sur-Ollonu in okolici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!