“Vsi privoščimo Kussu, a Jonas in Primož zato ne bosta vozila počasneje”

Kolesarstvo 13. Sep 20238:07 1 komentar
Sepp Kuss
Foto: organizator/Cxcling Creative Agency

Poteza Jonasa Vingegaarda, ki je v zaključku 16. etape dirke po Španiji napadel konkurenco in v težave spravil tudi moštvenega kolega, nosilca rdeče majice Seppa Kussa, še naprej odmeva v kolesarskem svetu. Je bila poteza Danca načrtovana? Je zmagovalec Toura dobil zeleno luč s strani ekipe, tudi Kussa? In kako se bo vse skupaj poznalo v odnosih med Dancem, Američanom in Primožem Rogličem na današnji brutalni etapi z zaključkom na zloglasni Angliru?

Jonas Vingegaard je v v torek prekršil nepisano pravilo kolesarstva, ki pravi, da sotekmovalec člana svoje ekipe, ki vodi v skupnem seštevku, ne napada. Sepp Kuss, še vedno vodilni na letošnji Vuelti (a prednost se je z 1:44 stopila na zgolj 29 sekund) ni imel težav slediti tempu preostali konkurenci, zato je bil skok in napad aktualnega prvaka Toura, s katerima se je odpeljal do druge etapne zmage na dirki po Španiji, še toliko bolj presenetljiv.

Da je bil Vingegaard enostavno najmočnejši, je v pogovoru za Sporzo potrdil tudi eden izmed športnih direktorjev Jumbo Visme Grischa Niermann. “To je bil čudovit dokaz njegove moči. Trenutno res izgleda, da ima on najboljše karte v rokah, a meni je vseeno, kdo bo na najvišji stopnički v Madridu, le da bo član naše ekipe,” je razlagal Nemec, ki je kot glavni v avtomobilu čebel z Dancem slavil na zadnjih dveh dirkah po Franciji.

Seveda ni šlo brez vprašanja o tem, če je Jonas zdaj uradno prevzel tudi mesto enega in edinega kapetana rumeno-črnih. “Kuss, Roglič in Vingegaard so trije odlični šampioni. Sanjamo o trojni zmagi v nedeljo v Madridu,” se je najprej spretno izognil odgovoru.

Jumbo Visma Kuss Roglič Vingegaard
Foto: organizator/Cxcling Creative Agency

Tudi sam ne želi podarjene zmage

Ob vztrajanju novinarskih kolegov Sporze, če nihče izmed njih treh ne izstopa, pa je Niermann diplomatsko odgovoril: “Imamo zelo jasne dogovore. Vsi lahko dirkajo, a smo dogovorjeni, da ob napadih ne smemo postaviti drugega ali tretjega moštvenega kolega v manj dober položaj.”

“Kussu bi vsi privoščili. Ne le vodstvo ekipe, ampak tudi Primož Roglič in Vingegaard. Kar pa ne pomeni, da bi morala zaradi njega voziti počasneje kot lahko. S tem se strinja tudi Sepp. Najpomembneje je, da premagujemo tekmece. Ayuso in Mas sta znova dokazala, da sta na izjemno visoki ravni. Ne dirkamo sami. Daleč je, da bi rekel, da imamo borbo med našimi tremi kolesarji za skupno zmago,” je še dodal Niermann. In opozoril, da so pred tekmovalci še tri zelo zahtevne gorske etape – današnja, četrtkova in sobotna.

“Najpomembneje je, da ne napadamo in lovimo drug drugega, pač pa stvari počnemo povezano. Tako kot nam je to uspelo danes in kot nam je to uspelo na etapi s ciljem na Tourmaletu. Enostavno ne moremo videti dirke kot tekmovanja nas treh. Še vedno moramo premagati tekmece. Ne želim si podarjene zmage na Vuelti. Jonas in Primož vesta, kaj sem že storil za njiju, a sta rojena zmagovalca. Klanec na Angliru mi je zelo všeč, upam, da obdržim rdečo majico,” je podobne besede kot športni direktor medijem ponudil tudi Sepp Kuss.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje