Za Mohoriča dirka po Sloveniji pravi pokazatelj, kje je pred Tourom

Kolesarstvo 11. Jun 202420:16 0 komentarjev
Mezgec in Pogačar (v drugi vrsti) sta skupaj dirkala tudi na letošnjem Touru. Foto: AP Photo/Daniel Cole via Guliverimage

V sredo se bo s prvo etapo od Murske Sobote do Ormoža začela kolesarska dirka po Sloveniji. Svoja pričakovanja pred slovenskim kolesarskim vrhuncem so danes na novinarski konferenci predstavili Norvežan Alexander Kristoff (Uno X-Mobillity), lanski zmagovalec Filippo Zanna (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious).

Za Mohoriča bo to prvi nastop na cestnih dirkah po padcu na dirki po Flandriji aprila letos, ki je pustil kar težke posledice, a se trenutno zdi, da so te preteklost. “Poškodba ni ovirala priprav na poletno sezono oz. kolesarsko dirko po Franciji. Sama poškodba sploh ni bila tako huda, a mi na urgenci v Belgiji niso ustrezno zašili rane, ki se je nato zagnojila, zato jo je bilo potrebno ponovno zašiti in očistiti,” je za medije v Murski Soboti dejal Mohorič.

“Počutim se zelo dobro. Priprave so dobro uspele. Negativne posledice oz. poškodbo na dirki po Flandriji smo hitro sanirali, zato se tudi dirke iskreno veselim. Mislim, da bo slovenska kolesarska pentlja kar pravi pokazatelj, kje sem pred dirko po Franciji,” je še povedal Mohorič.

Slovenski kolesar je ob tem še dodal, da bo poskušal na dirki ponovno najti pravi občutek v nogah in da zanj na slovenski pentlji šteje samo etapna zmaga, za katero največ možnosti vidi v tretji in peti etapi. Po dirki po Sloveniji ga čaka še državno prvenstvo, kjer prav tako računa na zmago, nato pa se podal na dirko po Franciji.

Zana še čuti nekaj utrujenosti

Eden izmed njegovih izzivalcev bo prav gotovo lanski zmagovalec Italijan Filippo Zana. “Po dirki po Italiji čutim nekaj utrujenosti. Poskušal bom odpeljati dobro dirko. Za mano je 14 dni počitka. Mislim, da imamo dobro ekipo, s katero bomo skušali osvojiti kakšno izmed etap.”

Zana za razliko od Mohoriča ne načrtuje nastopa na Touru in na olimpijskih igrah v Parizu, se pa zato namerava udeležiti Vuelte. Od ekipe Jayco AlUla se bosta Toura udeležila Slovenec Luka Mezgec un sprinterski kapetan Nizozemec Dylan Groenewegen.

Luka Mezgec
Foto: Profimedia

Prvič bo na dirki po Sloveniji nastopil Norvežan Alexander Kristoff. “Moj osnovni cilj je, da zmagam eno izmed etap. Mislim, da imam največ možnosti na prvih dveh etapah, pa morda tudi na tretji in peti etapi, a bo tam za sprinterje že nekoliko težje.”

Sedemintridesetletni Norvežan je prepričan, da se ključ do uspeha skriva v moštvu, v katerem ima zelo dobre pomočnike, s katerimi lahko premaga tudi hitrejše kolesarje, kot je na primer že omenjeni Groenewegen.

Tik pred zdajci dirko odpovedal Ulissi

Udeležbo na dirki po Sloveniji je sicer tik pred zdajci zaradi bolezni odpovedal tretjeuvrščeni z lanske dirke Italijan Diego Ulissi, ki ne bo naskakoval rekordne tretje zmage na slovenski kolesarski pentlji, kar pomeni, da se bo malce spremenila tudi vloga njegovega moštvenega kolega Slovenca Domna Novaka. Ta je prav tako dirkal na Giru in tam pomagal kapetanu Tadeju Pogačarju do skupne zmage.

Domen Novak in Tadej Pogačar
Domen Novak in Tadej Pogačar. Foto: Profimedia

Sredina prva etapa od Murske Sobote do Ormoža bo dolga 191,9 km. Sledile bodo še štiri, med katerimi bo kraljevska sobotna četrta, 147,2 km dolga etapa od Škofljice do Krvavca.

Na uradni startni listi so sicer tri slovenske ekipe, Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in Sava Kranj, skupno pa bo tekmovalo 19 Slovencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!