Ne kraja leta, le zdrava pamet

Kolumna 31. Okt 202310:00 > 10:11 12 komentarjev
FOTO: Profimedia.

Zakaj si je Lionel Messi zaslužil osmo zlato žogo, s katero je še utrdil status najboljšega v zgodovini nogometa, in zakaj včerajšnja podelitev v Parizu ni bila nikakršna kraja, kot jo želijo prikazati nekateri?

Lionel Messi je pričakovano dobil najprestižnejšo individualno nagrado v nogometnem, morda pa tudi športnem svetu. Osvojil je osmo zlato žogo. Osmica, kako priročno, simbolizira neskončnost. To si je Argentinec dokončno prislužil konec lanskega leta, ko je Argentino popeljal do naslova svetovne prvakinje.

Toda tudi ta težek kamen, ki ga je po skoraj 20 letih le spravil s hrbta, očitno ni bil dovolj, da bi utišal dvomljivce. Ni namreč malo tistih, ki so prepričani, da se je na včerajšnji prestižni podelitvi v Parizu zgodila krivica.

Takoj, ko je postalo jasno, da bo Messi še izboljšal svoj neverjeteni rekord v izboru za kralja nogometa, so se usuli očitki o tem, da je izbor režiran in da se je v Parizu zgodila nogometna kraja leta. Nagrado bi moral, tako je prepričan precejšen del nogometnega sveta, osvojiti Erling Haaland.

Pa preverimo, ali to drži.

Haaland je za Manchester City in norveško reprezentanco v prejšnji sezoni je od 1. avgusta 2022 do 31. julija 2023 – to obdobje je namreč štelo za izbor – zbral 56 golov v 57 nastopih in dodal devet asistenc.

Glavni Norvežanov argument za naslov najboljšega je zagotovo Cityjev evropski naslov, v katerega je vgradil 12 golov in bil najboljši strelec tekmovanja, a je skoraj polovico zadetkov, pet, dosegel na eni samcati tekmi, proti Leipzigu.

V velikem finalu in na dveh tekmah polfinala ni zadel. City, ki je do polfinala brez njegovih golov prišel tudi v dveh sezonah pred tem, je spet, tretjič v nizu postal angleški državni prvak.

Odkar v Manchestru živi Pep Guardiola, je Cityjeva prevlada na Otoku podobna kot tista, ki jo ima v zadnjem obdobju v Franciji PSG. Tudi ta je v prejšnji sezoni postal prvak, osvojil pa še francoski superpokal.

Messi je v sezoni 2022/23 za PSG, Argentino in Miami na 56 tekmah zabil 40 golov in dodal kar 26 asistenc.

Če bi upoštevali vse tekme v ZDA, kjer se je pretekla sezona uradno končala šele pred kratkim, bi bila njegova statistika še bolj polna: 71 tekem, 49 golov in 30 asistenc.

V Severni Ameriki ni povzročil samo velike nogometne evforije, osvojil je tudi tamkajšnji ligaški pokal in Miamiju Davida Beckhama s serijo neverjetnih nastopov prinesel prvo lovoriko v zgodovini kluba. Predvsem pa je bil konec prejšnjega leta z naskokom najboljši posameznik turnirja, na katerem je Argentina prvič po 36 letih dočakala nov naslov svetovne prvakinje.

Na sedmih tekmah v Katarju je zabil sedem golov. Dva na najpomembnejši tekmi, ki jo na vsaka štiri leta ponudi nogomet. V finalu svetovnega prvenstva, na katerem je postal prvi v zgodovini, ki se je med strelci znašel na prav vsaki od tekem izločilnega dela. Zbral je tudi tri asistence in seveda dobil nagrado za najboljšega igralca tekmovanja.

Groba statistika, ta pa je pri njem še najmanj pomembna, je na strani Messija.

Goli: Messi 40 (oziroma 49), Haaland 56.

Asistence: Messi 26 (oziroma 30), Haaland 9.

Lovorike? Messi, ki je na začetku prejšnje sezone dobil tudi francoski superpokal, je osvojil štiri. Haaland, ki je bil s Cityjem tudi evropski superpokalni prvak in zmagovalec angleškega pokala FA, prav tako.

Glavni argument glasovalcev za Messija je svetovno prvenstvo, Haalanda pa liga prvakov. Kateri ima večjo težo?

Če še kar niste prepričani, pa si vzemite nekaj minut in si oglejte zadetke, ki sta jih v prejšnji sezoni dosegla. Tukaj so Messijevi. Tule pa Haalandovi.

No, zdaj pa je verjetno tudi vam jasno, da v Parizu ni bilo nobene kraje … Le zdrava pamet!