Pravica za Roberta Lewandowskega

Kolumna 30. Nov 202120:00 > 20:39 13 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Kolumna o tem, zakaj je France Football povzročil hudo krivico pri podelitvi zlate žoge, ki v veliki meri piše zgodovino nogometne igre.

“Zaslužiš si zlato žogo,” je Robertu Lewandowskemu včeraj sporočil Lionel Messi malo za tem, ko je prvič pogladil svojo novo zlato žogo.

Argentinec seveda ni meril na leto 2021, v katerem je še sedmič postal najboljši nogometaš leta na svetu.

Nič sicer ne bi bilo narobe, če bi bil Poljak za najboljšega izbran že letos. Ne nazadnje je, upoštevajoč zadetke, zanj letošnje leto celo še uspešnejše, kot je bilo leto 2020.

Toda Messi je ob standardnih nenormalnih številkah v majici Barcelone z Argentino odšel do zmage na južnoameriškem pokalu in bil na turnirju v Braziliji tako dominanten, da težko govorimo o nogometni kraji stoletja, kot bi nekateri želeli opisati razplet ponedeljkovega gala nogometnega večera v Parizu.

Veliko bližje nogometni kraji stoletja pa je dejstvo, da Lewandowski zlate žoge morda nikoli ne bo imel. Njegov čas se izteka, ob naslednji podelitvi bo star že 34 let. Včeraj je imel morda celo zadnjo možnost.

Nori dve leti zadetkov in lovorik

Naslov evropskega prvaka. Klubski svetovni prvak. Dve lovoriki v nemškem prvenstvu in dve v nemškem pokalu. Evropski in dva nemška superpokala.

Najboljši strelec Lige prvakov 2019/20 s kar 15 goli, najboljši v Bundesligi v sezonah 2019/20 in 2020/21 (34 in 41 golov). Najboljši strelec nemškega pokala 2019/20. S 15 goli je z naskokom najučinkovitejši strelec Bundeslige tudi v tej sezoni. Najboljši strelec je trenutno tudi v Ligi prvakov, v kateri je pri šestih Bayernovih zmagah na šestih tekmah zadel že devetkrat.

Za reprezentanco je v zadnjih dveh letih zadel desetkrat in Poljsko popeljal na naslednje svetovno prvenstvo. Dva od treh golov Poljske je dosegel tudi na letošnjem evropskem prvenstvu.

V koledarskem letu 2020 je dosegel kar 47 golov za klub in reprezentanco. Letos je že pri številki 59. Pa ga do konca leta v dresu Bayerna čakajo še štiri tekme.

Izbor France Footballa ima veliko anomalij

Vsak izbor za najboljšega je že sam po sebi subjektiven, zlata žoga pa ima sploh veliko anomalij.

Do leta 1995 so najboljše izbirali samo med evropskimi nogometaši.

Med letoma 2010 in 2015 so v sodelovanju s Fifo v izboru sodelovali tudi trenerji in nogometaši, kar je močno vplivalo na favoriziranje rojakov in soigralcev.

Danes glasove oddaja 180 novinarjev z vsega sveta, ki pa so letos svoje glasovnice morali oddati do 24. oktobra. Kdo ve, ali bi bil razplet glasovanja pri vrhu enak, če bi bilo glasovanje zaključeno natanko mesec za tem, ko je Messi uprizoril katastrofalno predstavo pri porazu PSG proti Man Cityju …

Zgodovina pomni le zmagovalce

Kakršenkoli že je, pa izbor France Footballa, ki je najstarejši od vseh (poteka od daljnega leta 1956), velja za najprestižnejšega v nogometnem svetu in kot tak piše nogometno zgodovino. Ta pa pomni le zmagovalce.

Paulo Futre, Preben Elkjaer, Hans Krankl, Rob Rensenbrink, Giacinto Facchetti, Helmut Rahn, Billy Wrigt … Morda za marsikaterega med njimi sploh še niste slišali, skorajda zagotovo pa niste vedeli, da so to nogometaši, ki so “srebro” v izborih za zlato žogo osvajali pred desetletji.

Po devetih lovorikah, med katerimi so bile tudi najpomembnejše, in kar 106 golih v manj kot dveh letih se to, da bi nogometna zgodovina pozabila nanj, Lewandowskemu enostavno ne bi smelo zgoditi.

Lanska odločitev je bila populistična

“Lani si ostal brez zlate žoge, ki bi jo moral dobiti,” je Messi Lewandowskemu še povedal včeraj in seveda mislil na leto 2020, v katerem so se pri France Footballu odločili, da podelitve zaradi pandemije ne bo.

“Ker ni pogojev za pošteno tekmovanje,” so organizatorji pojasnili takrat, a dejstvo je, da je bila sezona 2019/20 na koncu povsem regularna. Le najmočnejše evropske lige so se zamaknile za mesec ali dva, podobno velja tudi za Ligo prvakov. Odpadlo je zgolj evropsko prvenstvo, ki ga, če bi koledar ostal nespremenjen, potem pač ne bi bilo letos.

Julija lani, ko so organizatorji zlate žoge šokirali s sporočilom za javnost, je koronavirus po svetu vzel manj kot 700 tisoč človeških življenj. Pri France Footballu so takrat želeli sporočiti, da nogomet v času velike zdravstvene krize ni pomemben.

Danes, ko je ta kriza še precej večja, smrtnih žrtev je trenutno namreč krepko čez pet milijonov, očitno je.

Če so pri priznani francoski nogometni reviji lani že morali biti populistični, naj bodo danes tudi pošteni.

Zato pa, kot je pred tedni dejal že dobitnik zlate žoge 1960 Luis Suarez, podobno pa je namignil tudi njegov precej bolj sloviti argentinski naslednik – k vragu, dajte Lewandowskemu že to prekleto zlato žogo!

Prejšnje kolumne:

-Selektor, nalijmo si čistega vina

Kekovo tavanje v gosti megli

Messijeve zaigrane solze

Pep Guardiola, daleč najboljši trener na svetu

Druga plat velike zmage Aleksandra Čeferina

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje