Selektorjeve škarje: V dobro reprezentance

Košarka 10. Avg 202215:03 0 komentarjev
Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Uigravanje, vključevanje ''zamudnikov'', postavljanje hierarhije, simulacija tekmovalnega ritma in krpanje obrambnih vrzeli, ki so selektorja motile že na olimpijskih igrah, so osrednji izzivi slovenske reprezentance na pripravljalnem turnirju v Carigradu. Aleksander Sekulić pa se zaveda tudi dejstva, da se bo moral do konca meseca četverici zahvaliti za sodelovanje - brez poti na EuroBasket.

“Zdaj smo popolni. Na ta način se lahko v miru in optimistično pripravljamo na prihajajoče izzive. Iz te ekipe želim potegniti maksimum. Spremljam medije. Vidim, da se od reprezentance veliko pričakuje. To je izziv. Opozoril pa bi na kakovost tekmecev. Nekaj je res vrhunskih,” je po tem, ko so se reprezentanci priključili še ”zamudniki” Mike Tobey, Vlatko Čančar, Goran Dragić in Luka Dončić, dejal selektor Aleksander Sekulić. Do pomembnih kvalifikacijskih tekem v boju za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 ga loči še 15 oziroma 18 dni, do prve tekme na EuroBasketu pa 22. Dovolj za udejanjenje vseh zamisli in dovolj za odločitev o dvanajsterici potnikov v Nemčijo.

Kdaj bo prišlo do odločilnih rezov, še ni povsem jasno. A pričakovati gre, da se bo dvojici od štirih “odvečnih” za delo v pripravljalnem obdobju zahvalil najpozneje 25. 8., končni seznam za evropsko prvenstvo pa objavil takoj po kvalifikacijski tekmi z Nemčijo v Münchnu. V kvalifikacijska okna za SP 2023 lahko namreč reprezentance vstopijo s 14 košarkarji, pri čemer nato selektorji tik pred tekmo dvojico pošljejo na tribuno. Sekulić bi torej lahko ob uveljavljanju tega privilegija, ki je obenem tudi varovalka ob morebitni poškodbi, s škarjami za zadnji rez čakal vse do 28. 8.

Selektor je z reprezentanco že pristal v Carigradu. Foto: Uroš Skaza

“Vse odločitve sprejemam v dobro reprezentance. Odločitev bo, kakršna bo. Z dobrimi nameni,” pravi selektor, ki je sicer na priprave povabil kar 20 košarkarjev, pretekli teden pa se je v Celju razšel s štirimi mladimi upi, katerih vpoklic je bil že prvotno mišljen kot dolgoročna naložba (Saša Ciani, Luka Ščuka, Bine Prepelič in Robert Jurković). “Dokazali so, da si zaslužijo vpoklic. Zdaj upam, da bodo do priložnosti za igro prihajali tudi v klubskih okoljih, saj jih bomo v preostalih Fibinih oknih še kako potrebovali,” je prvi rez komentiral Sekulić, ki se bo v precej večjem precepu znašel v zadnjem avgustovskem tednu.

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar in Mike Tobey.

Bližajoči se tekmi s Turčijo in Ukrajino v Carigradu boste tako deloma služili tudi kot poligon za dokazovanje tistih, ki v selektorjevi beležki še nimajo kljukice. Sekulić ob tem izpostavlja še druge cilje turške avanture, s katero se v tekmovalni proces vrača tercet iz lige NBA. “Želimo se uigrati. Tako v napadu kot v obrambi. Na slednjo ne smemo pozabiti. Že med olimpijskimi igrami v Tokiu sem opozarjal, da imamo tu veliko rezerv. Obenem pa bosta, kot simulacija za EP, koristni tudi dve tekmi v dobih 24 urah,” poudarja Sekulić, ki se ob tem dobro zaveda odmevnosti projekta, nad katerim drži roko.

V reprezentanci je znova tudi Vlatko Čančar, ki je za Slovenijo nazadnje igral v tekmi za olimpijski bron v Tokiu. Foto: Aleš Fevžer

“Redko v karieri se trenerju ponudi priložnost, da vodi takšne košarkarje. Predvsem pa je čast voditi takšno ekipo. S takšno energijo. Ponosen sem, da to lahko počnem v svoji domovini,” pripoveduje dvanajsti slovenski selektor, ki je bil že po celjskih preizkušnjah proti Nizozemski in Črni gori vidno zadovoljen s pristopom in tudi borbenostjo. Kljub velikim nihanjem in iskanju napadalnega navdiha. Zanj bosta odslej skrbela predvsem Dončić in Dragić. Ko bosta v igri, jima Sekulić ne bo vezal rok. “Omejevati Dončića ali Dragića bi bilo neproduktivno. To sta košarkarja, ki lahko kreirata zase in za ostale,” se je nasmehnil selektor reprezentance, ki na Fibini lestvici trenutno zaseda peto mesto oziroma tretje med evropskimi državami.

Turnir v Carigradu

Petek, 12. avgust, 19.00

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust, 19.00 

Slovenija – Ukrajina

Ob tekmi si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja. Preverite še spored preostalih tekem slovenske reprezentance.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!