Aleksander Sekulić v čakanju na odziv miri pričakovanja

Foto: Aleš Fevžer

Slovenski košarkarji so s sredinim porazom proti Grčiji začeli drugi del priprav na letošnje svetovno prvenstvo. Kljub dvema velikima okrepitvama iz lige NBA jih čaka še precej dela, predvsem na obrambni strani parketa, je priznal selektor Aleksander Sekulić.

Zadnji dve poletji smo se razvadili, da Slovenci, okrepljeni z Luko Dončićem in s podporo polne dvorane Stožice, v pripravah na velika tekmovanja meljejo nasprotnike. Še ob polčasu se je zdelo, da bo podobno tudi tokrat. Zvezdnik Dallasa je bil razigran, napad znova na najvišjih obratih, a je v drugem delu zatajila predvsem obramba. 98 prejetih točk na domačem parketu je preprosto preveč, ne glede na to, da je šlo za pripravljalni obračun.

“Stvari, ki jih moramo popraviti, so v obrambi. Oni so zelo dobro metali z razdalje, predvsem Kostas Papanikolaou. Ne glede na to bi morali reagirati in jih zaustaviti. Težavo vidim predvsem v tem, da se nismo odzvali na pravi način,” je uvodoma po dvoboju dejal Aleksander Sekulić, ki mu sicer optimizem daje igra v napadu in tudi samo dejstvo, da so še v začetni fazi priprav.

Foto: Uroš Skaza

Previsoka pričakovanja za to fazo priprav

Luka Dončić je tekmo sklenil celo z v Evropi redko videnim trojnim dvojčkom. Vpisal je 21 točk, 10 skokov in 14 asistenc. Tako dolgega tekmovalnega premora kot tokrat, ko košarke ni igral skoraj polne štiri mesece, ni imel že dolgo. Sprva se mu to ni poznalo, a v nadaljevanju le pokazal znake utrujenosti, medtem ko je tekmo sklenil z zgolj 38,5 odsotnim metom iz igre (5/13), s črte prostih metov pa je metal le 52,9 odstotno (9/17).

“Če pričakujete, da bodo zdaj igralci v top formi, imate napačna pričakovanja. Luka je odigral eno res dobro tekmo. Predvsem ob dejstvu, da nekaj časa ni igral. Tudi ostali, ne naslanjamo se samo na Luko. Predvsem se moramo bolje odzvati v obrambi,” je znova poudaril selektor.

Pred dvobojem je bilo še največ neznank okoli sodelovanja nove naveze Dončić – Jordan Morgan. Naturalizirani Američan je sploh prvič zaigral skupaj z zvezdnikom Dallasa. “Način branjenja Grkov je bil, kakršen je bil. To navezo so skušali omejiti in jo razbiti, a imamo dovolj talenta v napadu. Je pa res, da sodelovanje ni bilo slabo, čeprav sta prvič skupaj igrala,” meni Sekulić.

Morgan je tekmo sklenil s 16 točkami in nekajkrat dobro zadel po Dončićevi asistenci. Velja pa dodati, da je vendarle imel nekaj težav v boju z visokimi Grki, predvsem kar 220 centimetrov visokim Georgiosom Papagiannisom. Že v uvodni četrtini je Jordanu podelil kar tri “banane”, medtem ko je ostal slovenski center brez pobrane odbite žoge v obrambi, tekmo pa je sklenil s štirimi skoki, vsemi v napadu.

Foto: Aleš Fevžer

Na tej točki velja omeniti, da Slovenci nadaljujejo s štirinajsterico košarkarjev, saj se je Sekulić po tekmi zahvalil Saši Cianiju, ki se je tako pred potovanjem v Atene že poslovil od reprezentančnih soigralcev.

Dobro delo Nikolića, Samarja in Blažiča

Selektor je v sredo začetno peterko poleg Dončića uvrstil še Zorana Dragića, Jako Blažiča, Vlatka Čančarja in Jordana Morgana in tako najverjetneje že zarisal svojo najverjetnejšo peterko, ki bo 26. avgusta odprla boje na Okinavi. Slovenci se bodo za uvod pomerili z Venezuelo.

Aleksander Sekulić
Foto: Uroš Skaza

“Če potegnemo črto, ena stvar, ki se je meni zdela pozitivna, je to, da so Aleksej Nikolić, Žiga Samar in Jaka Blažič vršili dober pritisk na organizatorja igre. Malce smo popustili v drugem delu, a to so stvari, ki gredo v pravo smer, moramo pa v obrambi še biti malce pametnejši,” je vendarle tudi na obrambni strani parketa nekaj pozitivnega našel 45-letni šef strokovnega štaba slovenske reprezentance.

Selektorju se je tudi izpolnila “želja“, ki jo je delil ob začetku priprav v Celju, ko je hudomušno dejal, da bi bilo morda dobro, da bi kakšno tekmo tudi izgubili in se ne bi s tem prvič soočali šele na prvenstvu. Priložnost za pravi odziv, kakršnega je pogrešal v Stožicah, bo že v petek v znameniti grški Oaki.

Pred svetovnim prvenstvom sicer slovenske košarkarje čaka še skupno pet obračunov. Po Grčiji bo Slovenija gostila še Črno goro, sledil bo zvezdniški turnir v Španiji in tekmi proti domačinom ter reprezentanci ZDA. Za konec na Japonskem še generalka proti gostiteljem mundiala.