V slovenski bazi se je nekoč že kovala evropska krona

Euro2024 13. Jun 202418:08 > 18:54 3 komentarji
Wuppertal
Šampionska ekipa Wuppertala; FOTO: Guliverimage

Ob pripravi na Euro 2024 bomo zavili stran od najbolj priljubljenega športa na svetu, saj je lokalni nogometni klub, kjer je baza slovenske reprezentance, del četrtoligaške nemške druščine in kot tak ni ravno najbolj zanimiv. Je pa zato Wuppertal domovanje nekdanjih evropskih košarkarskih prvakinj.

Zavrtimo časovni stroj približno trideset let nazaj. Pri “koritu” evropske košarkarske elite za dekleta je tudi ljubljanska Ježica, ki ji poveljuje brkati Sergej Ravnikar. Štajerski strokovnjak, ki dandanes opravlja vlogo športnega direktorja pri mariborskih košarkaricah, se tistih časov spominja zelo dobro:

“Proti Wuppertalu smo igrali v treh različnih sezonah in ker so imele ekstremno visoko postavo, sem tedaj v začetno peterko izjemoma – prvič, zadnjič in nikoli več – vključil kar dva centra. To sta bili naši najvišji igralki Polona Dornik in Rankica Šarenac.”

Sergej Ravnikar
Sergej Ravnikar na tekmi proti Wuppertalu; FOTO: Guliverimage

Danes 76-letni Ravnikar je ekipo Ježice proti takrat serijskim nemškim prvakinjam vodil v skupinskem delu sezon 1993/1994, 1994/1995 in 1996/1997. Ravno v vmesni sezoni, ko se kluba nista srečala, je Wuppertal osvojil evropsko krono.

Doma brez konkurence

“Ženski košarkarski klub je bil družinski projekt, ki sta ga vodila starša dvojčic Petre in Martine Kehrenberg. Najbolj mi je v spominu ostalo še to, da smo v dvorani morali v zgornje nadstropje. Vajen si, da se v dvorano spustiš, tukaj pa smo morali na parket gor po stopnicah. Ena izmed sester, Petra, je bila kasneje tudi FIBA sodnica,” so spomini o tistih časih buhteli iz Ravnikarja.

Wuppertal je domače tekme igral v dvorani UniHall z zmogljivostjo 3583 sedežev. Trener ob osvojitvi trojne krone leta 1996 je bil Bernd Motte.

Dvorana UniHall
Dvorana UniHall danes; FOTO: Uroš Skaza

Ekipa je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja redno krojila vrh evropske klubske košarke, se pod spnzorstvom tekstilne družbe GoldZa-Zack štirikrat uvrstila na zaključni turnir četverice in sveti gral dosegla 21. marca 1996 v Sofiji. Vmes so dekleta iz Porenja kar desetkrat zapored osvojila naslov državnih prvakinj, skupno jih imajo enajst.

Na zaključnem turnirju v Bolgariji je najprej padel slovaški Ružomberok (84:67), v finalu pa še italijanski Como (76:62). Vitalno vlogo pri uspehu sta odigrali Avstralki Sandy Brondello s 27 točkami in Michele Timms z 8 asistencami, medtem ko je zgoraj omenjena Petra Kehrenberg dodala 9 skokov.

Viseča železnica
Viseča železnica, posebnost mesta Wuppertal; FOTO: Uroš Skaza

Brondello je kot vodja strokovnega štaba s Phoenix Mercury pred desetimi leti osvojila naslov v WNBA ligi in si prislužila nagrado “trenerka leta”.

Slovenski “dream team”

Leto kasneje je BTV Wuppertal v finalu evrolige ustavil francoski Bourges. Ko sta na začetku tisočletja starša Renate in Joachim Kehrenberg ‘pipico zaprla’, je klub odšel v pozabo, dandanes obstaja le še amaterski kolektiv (SG SW Baskets Wuppertal).

Sovjetski monopol

Žensko različico evrolige je v zadnjih dveh sezonah osvojila ekipa turškega Fenerbahčeja. Rekorderke so košarkarice Daugave iz Rige, ki so v tekmovanju slavile kar 18-krat, resda nazadnje davnega leta 1982.

Čeprav Ježica nikdar ni vzela evropskega košarkarskega žezla, pa na tem mestu velja poudariti, da je bila tudi ljubljanska zasedba pod Ravnikarjem takrat zelo spoštovan tekmec.

V sezoni 1993/1994 so dekleta dosegla četrtfinale evrolige in bila proti poljski Olimpii iz Poznańa za šest točk prekratka, da bi se presenetljivo prebila na zaključni turnir.

Ob prej navedenih Dornik in Šarenac so ekipo denimo sestavljale še Zora Malacko, Sergeja Zupan, Sabina Felc, Nevenka Topalović in Jasna Alić, kar je bilo hkrati tudi ogrodje slovenske reprezentance.

Vozila v slovenskem nogometnem “oporišču” imajo na registrskih tablicah izpisano črko “W”, kar v angleškem jeziku pomeni kratico za zmago (win). Ta simbolika je mestu nekoč že prinesla evropsko slavo. Naj jo zdaj še četi Matjaža Keka.

Video razglednica mesta Wuppertal:

Prihaja Euro, prihaja fantasy

Pred vrati je eden od športnih vrhuncev leta 2024  – evropsko nogometno prvenstvo. Poglobljeno ga bomo spremljali tudi na Sportklubu, ob tem pa vas vabimo, da sodelujete v priljubljeni igri ‘evropski nogometni Fantasy 2024’.  Potegujte se za nagrade, zagotovili so jih McDonald’s, Shoppster in Telemach.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje