Luka Dončić bi igral za Slovenijo, a ima zdaj druge “skrbi”

Košarka 27. Maj 202411:47 2 komentarja
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Medtem ko Luka Dončić kot šesti Slovenec, a prvi z vlogo nespornega vodje, glasno trka na vrata velikega finala lige NBA, se poraja vprašanje, ali bo lahko poleti znova oblekel tudi reprezentančni dres.

Prihodnji teden bo selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić objavil seznam kandidatov za olimpijske kvalifikacije. Na njem bo približno 15 nabornikov, med katerimi bo seveda tudi Luka Dončić. Javna skrivnost pa je, da zaradi skorajšnjega preboja v finale lige NBA (Dallas proti Minnesoti vodi z rezultatom 3:0, prvo zaključno žogo pa bo imel na voljo v noči na sredo) in ne prav zavidljivega zdravstvenega stanja okrog njegovih poletnih reprezentančnih aktivnosti vlada negotovost. Ta se po vsej verjetnosti še lep čas ne bo razblinila, v zraku pa ostaja večkrat ponovljena Dončićeva izjava: ”Če bom lahko, bom vedno na voljo reprezentanci.”

”Prišel bo. Kot prvak lige NBA,” se je jutro po novi Dallasovi zmagi nasmehnil direktor reprezentanc Matej Likar. ”Vemo, za kaj se bori. Stoodstotno ga podpiramo. Verjamem, da ne boste našli Slovenca, ki mu ne bi privoščil preboja v finale in naslova prvaka. Kaj to pomeni za reprezentanco? V tem trenutku je prezgodaj govoriti in špekulirati, kakšna bi bila njegova pripravljenost, kakšni bodo časovni okviri in podobno. Mogoči so vsi scenariji, hrabri pa me njegovo poudarjanje, da je pripravljen pomagati. A ponavljam, zdaj je njegov fokus drugje. Tudi mi smo se dogovorili, da mu namenimo mir,” dodaja reprezentančni operativec.

Zbor slovenske reprezentance za olimpijske kvalifikacije v Pireju, pred katerimi so predvidene tudi tri pripravljalne tekme, je sicer načrtovan za 10. junij. Košarkarja iz lige NBA se bosta lahko soigralcem priključila en teden pozneje. Vlatko Čančar se bo, če mu bo rehabilitirano koleno to dovoljevalo, takrat zglasil med rojaki. Dončić?

Če bo Dallas še četrtič ugnal Minnesoto, bo finalno serijo odprl v noči na 7. 6. Prvi mogoči datum konca sezone je 15. junij, skrajni, torej v primeru sedmih tekem, pa 24. junij. Olimpijske kvalifikacije v Pireju pa se bodo začele 2. julija. Enačba tako v teoriji ponuja pozitivno rešitev, neznanka pa ostaja psihofizično stanje zvezdnika po vsaj dvajsetih (največ 25) tekmah v roku dveh mesecev – na 70 tekem podlage.

Tekme slovenske reprezentance

Prijateljske tekme
23. 6.: Litva – Slovenija (Vilna)
25. 6.: Slovenija-Litva (Ljubljana)
28. 6.: Slovenija-Brazilija (Ljubljana)

Olimpijske kvalifikacije
2. 7.: Slovenija-Hrvaška (Pirej)
4. 7: Slovenija-Nova Zelandija (Pirej)
Polfinale in finale (6. in 7. 7.)

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom

Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Termini finala lige NBA

Prva tekma: 7. junij ob 2.30

Druga tekma: 10. junij ob 2.00

Tretja tekma: 13. junij ob 2.30

Četrta tekma: 15. junij ob 2.30

Morebitna peta tekma: 18. junij ob 2.30

Morebitna šesta tekma: 21. junij ob 2.30

Morebitna sedma tekma: 24. junij ob 2.00

Dallas bo četrto zmago, ki bi že prinesla finalno vozovnico, v domači dvorani lovil v noči na sredo. Že v noči na torek pa bi si lahko finale zagotovil Boston, ki v seriji z Indiano prav tako vodi z rezultatom 3:0.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje