Čustvene besede legendarnega trenerja (VIDEO)

Košarka 11. Okt 202314:44 1 komentar
David Blatt. FOTO: Profimedia

Znameniti izraelsko-ameriški košarkarski strokovnjak David Blatt, ki je moral zaradi multiple skleroze odložiti trenersko taktirko, se je v čustvenem nagovoru odzval na krvavi davek spopadov med izraelsko vojsko in Hamasom.

“Zdaj ni čas za igro obtoževanja ali notranjepolitične bitke. Pred nami so takojšnji in večji izzivi. Naši otroci, naši starši ter naši bratje in sestre so talci,” je v video sporočilu, ki se danes širi po družbenih omrežjih, dejal 64-letni David Blatt, zdaj uradno strokovni svetovalec kanadske reprezentance in Maccabija, pred tem pa dolgoletni trener.

“Naši očetje, matere, stari starši in prijatelji so bili ubiti na ulicah in v svojih domovih. Vrstijo se nenehni napadi. Naš način življenja je v nevarnosti. Grozi mu, da izgine. Svet, zbudi se! Danes je dogaja tukaj, jutri se lahko na vašem dvorišču. To je resnično. Recite temu Hamas, recite temu islamska država, recite temu terorizem. To je bitka za človeštvo. Združite roke in srca. Nesoglasja potisnite na stran. Za en dan, teden, leto. Rešite našo državo in naš način življenja,” je nadaljeval nekdanji trener.

“Športniki vemo, kaj pomeni soočiti se z nasprotnikom, se združiti, po svojih močeh podpreti prijatelje in soigralce ter pomagati tistim v stiski. Bodimo to. V tem času se borimo za rešitev naših ljudi. Jutri se borimo, da rešimo način življenja, sposobnost živeti svobodno. Gre za varnost za naše ljubljene in za vse. Poglejte preko notranjih prepirov. Zaščitite našo prihodnost. Kot človeško raso. Boj je resničen. Združeni stojimo, ločeni pademo,” je zaključil ameriško-izraelski košarkarski strokovnjak.

Davida Blatta smo sicer srečali tudi med letošnjim svetovnim prvenstvom. Pogovor ni tekel le o košarki. Nekdanji trener, ki je med drugim vodil Cleveland, Maccabi, Olympiacos, Anadolu Efes in rusko reprezentanco, je namreč leta 2019 zaradi multiple skleroze predčasno končal trenersko pot.  “Telesno sem res omejen. A bolezen ne vpliva na um in duh. Pa tudi ne vpliva na mojo zmožnost pomoči. Vesel sem, da lahko pomagam. Hvaležen sem kanadski reprezentanci in Maccabiju, saj lahko po njihovi zaslugi pozitivno vplivam na druge,” nam je z ganljivim tonom dejal nekdanji trener, ki je med drugim sedel tudi na selektorskem stolčku Rusije, s katero je bil leta 2007 evropski prvak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje