Preživel klofuto in prejel mandat za največji projekt

Košarka 11. Okt 202311:46 0 komentarjev
Vincent Collet.. FOTO: Profimedia

Francosko košarkarsko reprezentanco bo tudi v letu 2024, ki prinaša nastop na domačih olimpijskih igrah v Parizu, vodil selektor Vincent Collet.

Medtem ko Dimitrios Itoudis ni preživel velikega grškega razočaranja na svetovnem prvenstvu (na reprezentančni klopi ga je po le 15. mestu nasledil Vassilis Spanoulis), pa so se za drugačno strategijo odločili Francozi. Tudi za njih se je ”mundobasket” končal še pred izločilno fazo. Uradno so osrednje reprezentančno tekmovanje leta končali na 18. mestu. Vseeno so se dober mesec po koncu tekmovanja, na katerem so do zlata prišli Nemci, odločili za trenersko kontinuiteto.

Francosko reprezentanco bo torej tudi v prihodnje vodil 60-letni Vincent Collet. Vodstvo panožne zveze mu je tudi uradno namenilo zaupnico in na ta način zaupalo nemara kar največji projekt. Francija bo namreč prihodnje leto z močno reprezentanco kot gostitelj in eden od glavnih favoritov za odličja zaigrala na pariških olimpijskih igrah.

Od preteklega tedna je sicer jasno, da modrega dresa ne bo oblekel zvezdnik lige NBA Joel Embiid, ki je ob izbiranju med reprezentancami Kameruna, Francije in Amerike izbral slednjo. Zato pa naj bi na veliki oder stopil Victor Wembanyama. Z njim je Collet sodeloval že na klubski ravni (Metropolitans 92) in mu odprl reprezentančna vrata v delu kvalifikacij za SP 2023.

Vincent Collet sicer francosko reprezentanco vodi že od leta 2009. V tem obdobju se je veselil kar sedmih kolajn na velikih tekmovanjih. Med njimi je tudi olimpijsko srebro iz Tokia in pa ljubljansko zlato z EuroBasketa 2013.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!