Dončić in Porzingis žrtvi nezrelosti in boja za prevlado

Košarka 7. Dec 202317:59 1 komentar
Luka Doncic, Kristaps Porzingis
Kristaps Porzingis in Luka Dončić. Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Luka Dončić in Kristaps Porzingis. Naveza, ki naj bi Dallas pripeljala v obljubljeno deželo, a je končala še preden je dobro začela. Skoraj dve leti po odhodu iz Teksasa je Latvijec v podcastu Old Man and the Tree odkrito spregovoril o nezrelosti in slabi komunikaciji, ki sta oba zvezdnika pestila v skupnem obdobju.

Ko je bil Luka Dončić še novinec v ligi NBA, je Dallas že uvidel, da je na naboru ujel bodočega superzvezdnika. Konec januarja 2019 je teksaška franšiza povlekla pogumno potezo in iz New Yorka v menjavi pripeljala Kristapsa Porzingisa. Čeprav je bil takrat še poškodovan, naj bi Latvijec in Slovenec tvorila udarni tandem prihodnosti.

Skupaj sta si v treh letih parket delila na zgolj 110 obračunih. Delež zmag sicer še zdaleč ni slab, Dallas je dobil 60,9 odstotka tekem (67-43), a prava kemija se med njima ni nikoli razvila. JJ Redick, nekdanji košarkar, ki je bil krajše obdobje tudi del garderobe Dallasa ob Dončiću in Porzingisu, je 221 centimetrov visokega krilnega centra, ki je od letos član Bostona, povprašal tudi o razlogih za spodleteli poizkus v Teksasu.

“Gre za zmes številnih dejavnikov,” je misel začel Porzingis in naštel tri večje. “Brez dvoma nezrelost. Govorim seveda zase, kaj bi jaz lahko storil bolje. Takrat se tudi nisem prav dosti brigal za analitiko in številke. Če bi mi v tistem trenutku kariere nekdo to predstavil na pravi način, razložil kaj nam je storiti in kaj se potrebuje od mene, da bi bil še bolj učinkovit, bi to zagotovo naredilo razliko.”

Kot tretje je omenil še slabo komunikacijo med obema, kar je Redicku utrnilo misel z obračuna proti Memphisu: “Del ekipe sem bil le dva meseca, a spomnim se tekme v Memphisu, ko je Rick Carlisle zahteval minuto odmora. Luka je sedel na stol in počel svoje, saj veste, ko nekaj momlja v jezi, ne vem niti točno, kaj takrat govori. Rick ga je potegnil iz igre, a Luka je sedel nekaj metrov stran. Zadrl se je ekipi: ‘Se lahko prenehate obnašati kot dojenčki?’ Pa si mu ti zabrusil, naj to pove Luki in se Rick obrne proti njemu ter zakriči: ‘Luka, ne bodi dojenček!’ Takrat sem videl, da se nekaj kuha.”

Dončić, Porzingis
Pogost prizor v Dallasu od leta 2019 do 2022: Dončić na parketu in Porzingis na stranskem tiru. Foto: Jerome Miron-USA TODAY via Guliver

Boj dveh alfa samcev

Porzingis je Dallas zapustil 10. februarja 2022, ko je v menjavi pristal v Washingtonu. Na 110 tekmah z Dončićem je sicer na tekmo vpisal 19,1 točke, 8,5 skoka in 1,7 blokade na tekmo. Prejšnjo sezono je v Washingtonu na tekmo zbral 23,2 točke in 8,4 skoka.

Ne le nezrelost, slaba komunikacija in neupoštevanje analitike, Kristaps je odkrito še priznal, da sta se od združitve v Mavsih borila tudi za položaj prvega moža moštva. “Od začetka, zagotovo. Res menim, da sva se oba trudila, da bi uspelo. Komunikacija in zrelost bi morala biti s strani obeh boljša.”

Skoraj dve leti po razhodu lahko trdimo, da sta oba na boljšem. Dončić je ob sebe pozneje dobil Kyrieja Irvinga, pod obročem zdaj kraljuje Dereck Lively, medtem ko je Porzingis po uspešnih predstavah s Čarovniki našel uspešno sredino v Bostonu in trenutno celo sedi na vrhu lestvice vzhodne konference. Konec dober, vse dobro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje