Dončić se tokrat res ne želi vpisati v zgodovino

Košarka 30. Maj 20245:00 3 komentarji
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Serija Dallas-Minnesota je že 156. v zgodovini lige NBA, ki se v sistemu štirih dobljenih tekem razpleta po uvodnem rezultatu 3:0. Doslej ni še nobeni podrejeni ekipi uspel popoln zasuk.

“Ostati moramo osredotočeni. Igrati moramo z več energije. Pozabiti moramo na poraz. Še vedno vodimo in potrebujemo eno zmago,” je, ko se je v Sloveniji že danilo, po porazu v noči na sredo vztrajno ponavljal Dallasov zvezdnik Luka Dončić. Ob tem je prevzel odgovornost in hitel pojasnjevati, da tokrat pač ni bil pravi. Puhlo frazo bo skušal v oprijemljiva dejanja pretvoriti že v noči na petek, ko se bo dvoboj Dallas-Minnesota nadaljeval s peto tekmo v državi desettisočih jezer.

Ni mu bilo do tega, da bi zadovoljno kimal ob podatku, da je z devetim trojnim dvojčkom v končnici ujel slovitega Wilta Chamberlaina na devetem mestu večne lestvice. Kot mu pred tedni ni bilo do trkanja po prsih in oznaki najboljšega strelca lige NBA. “Statistika je za vas, medije. Jaz imam svoj cilj,” o boju za šampionski prstan rad poudari 25-letni Ljubljančan.

Foto: Profimedia

Vsekakor pa obstaja statistika, v kateri se v tem mesecu nikakor ne bi želel znajti na napačni strani zgodovine. Vse od trenutka, ko je Dallas povedel z rezultatom 3:0, namreč Američani ponavljajo, da doslej še nobena ekipa v zgodovini ni zapravila te prednosti. Takšnih primerov je bilo 155. Vsi so se končali z zmago moštva, ki je povedlo z rezultatom 3:0.

V skoraj dveh tretjinah (95 tekem) se je sicer nato serija zaključila z rezultatom 4:0. Nazadnje je to pred dnevi uspelo Bostonu, ki je kot prvak vzhodne konference že finalist. Dallas je priložnost za metlo že zapravil. Če bo jutri slavil v Minneapolisu, bo padel v drugo najbolj pogosto statistično skupino. Kar 45 serij (29 %) se je končalo po petih tekmah. Le enajstkrat (7 %) je podrejena ekipa izsilila šesto tekmo in nato priznala poraz. V zgolj štirih primerih pa je o zmagovalcu serije odločala sedma tekma, a je po treh zaporednih porazih vedno slavilo moštvo, ki je sprva povedlo z rezultatom 3:0.

Od 3:0 do 4:3  

Finale lige 1951:  New York Royals – Rochester Knicks 4:3

Polfinale Zahoda 1994: Utah Jazz – Denver Nuggets 4:3

Prvi krog 2003: Dallas Mavericks – Portland Blazers 4:3

Finale Vzhoda 2023: Miami Heat – Boston Celtics 4:3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje