Prvič po hudi poškodbi se je oglasil Vlatko Čančar

Košarka 6. Avg 202316:03 4 komentarji
Vlatko Čančar
Foto: FIBA

Slovenija je ostala brez Vlatka Čančarja. Prizori na petkovi tekmi so dali slutiti, da prihaja slaba novica, to se je v soboto tudi zgodilo, danes se tako slovenska reprezentanca sooča z novo realnostjo. Na svetovnem prvenstvu bo igrala brez enega ključnih članov. Prvič je po poškodbi spregovoril nesrečni Koprčan.

Vlatko Čančar je bolečino začutil ob silovitem zabijanju sredi zadnje četrtine petkove tekme, ki jo je Slovenija izgubila s 77:88. Takoj po pristanku se je prijel za levo koleno in obležal na tleh. Po vrnitvi v domovino je prestal podrobnejše preglede, ki so potrdili zle slutnje. Vlatko si je v znameniti dvorani Oaka strgal sprednjo križno vez levega kolena.

”Svojega prvega nastopa na svetovnem prvenstvu sem se izjemno veselil, a mi je usoda na žalost prekrižala načrte. Razočaranje je seveda veliko, a poškodbe so sestavni del športa in moram optimistično zreti naprej,” je po poškodbi dejal 26-letni krilni košarkar, ki je bil pred debijem na mundialu, ki ga letos gostijo Japonska, Filipini in Indonezija, kot tudi pred svojo najpomembnejšo sezono v ligi NBA, kjer se mu je v petem letu z Denverjem obetala največja vloga doslej.

“Verjamem, da se bom pod koše vrnil še močnejši. Soigralcem in štabu reprezentance se zahvaljujem za vso podporo, ki mi jo nudijo v teh dneh. Reprezentanci želim, da priprave še naprej nadaljuje v tako dobrem vzdušju ter se odločno poda na svetovno prvenstvo. Prepričam sem, da bodo fantje še bolj stopili skupaj, na igrišču dali svoj maksimum in želim jim veliko sreče. Žal jih bom spremljal le na daljavo, a obljubim, da bom njihov najglasnejši navijač,” je dodal Čančar.

Slovenija adekvatne menjave za Čančarja nima. Foto: Profimedia

Sekulić napovedal prilagoditev sistema igre

Selektor Aleksander Sekulić bo tako primoran v sklepanje novih kompromisov, a prav veliko možnosti nima. Pod obročem je Slovenija trenutno močno oslabljena, potem ko se je pred dvema mesecema težje poškodoval tudi kapetan Edo Murić.

“Oba sta poglavitna člana reprezentance in njuno odsotnost bo na sila pomembni igralni poziciji krilnega centra razumljivo težko nadomestiti. Vsekakor je to velik udarec za ekipo, ki pa ga moramo hitro preboleti. Optimistično moramo gledati naprej in še bolj strniti svoje vrste,” je izjavo selektorja povzela Košarkarska zveza Slovenije.

Napovedal je tudi, da bo potreba korekcija sistema: “Verjetno bo v iskanju rešitev pod košem potrebna tudi kakšna sprememba oziroma prilagoditev sistema naše igre. Do začetka prvenstva imamo še dovolj časa in pošteno bomo zavihali rokave. Vlatku želimo čimprejšnje okrevanje.”

Slovence v prihajajočem tednu čaka serija treh pripravljalnih tekem. Prva bo na sporedu v torek, ko se bodo v Stožicah ob 18. uri pomerili proti Črnogorcem. Sledil bo nastop na zvezdniškem turnirju v Malagi. V okviru praznovanja stote obletnice delovanja španske košarkarske zveze se bosta v petek, 11. avgusta, pomerili Slovenija in Španija, dan kasneje se bo izbrana vrsta pomerila še z Združenimi državami Amerike. Zaključek priprav bo v Tokiu, kjer bo 19. avgusta sledil še dvoboj proti Japonski.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija 88:77

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija

Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na programih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje