Kaj je zašepetal Nikoli Jokiću?

Košarka 17. Jan 202410:07 1 komentar
Foto: Profimedia

"Kaj sem mu rekel? Preprosto, da je najboljši košarkar v ligi," je besede, ki jih je po zmagi proti Denverju v odmevnem zvezdniškem objemu namenil Nikoli Jokiću, razkril Joel Embiid.

Philadelphia je v noči na sredo prvakom iz Denverja prizadejal 14. poraz v sezoni (126:121), obe moštvi pa medtem domujeta na tretjih mestih. Nuggets na lestvici zahodne, 76ers pa vzhodne konference. Tekma je imela prav posebno težo zaradi soočenja zadnjih dveh najkoristnejši košarkarjev lige. Individualno in ekipno bitko je tokrat zanesljivo dobil Joel Embiid, ki je ob zmagi dosegel 41 točk, 7 skokov in 10 asistenc. Nikola Jokić pa bo ob porazu hitro pozabil na 25 točk in 19 skokov.

Kamere in fotografski objektivi so po koncu obračuna ujeli trenutek, ko sta se Kamerunec s francoskim in ameriškim potnim listom ter Srb znašla v objemu. Glavno besedo je imel Embiid, ki je sicer z roko prekril usta, ob tem pa nagovoril Jokića. Seveda se ob soočenju z novinarji ni mogel izogniti vprašanju o tem, kaj mu je dejal.

“Kaj sem mu rekel? Preprosto, da je najboljši košarkar v ligi. Kot sem že dejal, z njimi je Denver osvojil prvenstvo. So najboljša ekipa v ligi, on pa je bil MVP finala. Rekel sem mu, naj le vztraja, saj je prav zaradi tega najboljši. Midva pa se bova kaj kmalu srečala,” je odvrnil 213 centimetrov visoki center Philadelphie, ki je lani sprejel tudi težko pričakovano reprezentančno odločitev. Zaigral bo za ZDA. In nemara se bo na olimpijskih igrah v Parizu srečal prav z Jokićem.

Joel Embiid in Nikola Jokić. Foto: Profimedia

Njuno srečanje in skrivnostni šepet po tekmi imata poseben pomen zaradi minule sezone. Embiid je namreč prejel priznanje za najkoristnejšega košarkarje rednega dela, pa čeprav so bili mnogi strokovnjaki prepričani, da bi si MVP priponko zaslužil kdo drug. Še več, slišati je bilo mogoče tudi opazke o tem, da je bil odločitev ”politična”, potem ko sta v predhodnih štirih sezonah priznanja pobrala Grk in Srb, torej Giannis Antetokonmpo (2019 in 2020) in Nikola Jokić (2021 in 2022).

Zdi se, da si Jokič s tem takrat ni belil glave. Odgovoril je na parketu. Denver je popeljal do naslova prvaka in postal MVP velikega finala. Ob tem je zanimivo, da to ni zadostovalo, da bi postal košarkar leta v Srbiji. To priznanje je namreč osvojil kapetan srebrne srbske reprezentance na SP Bogdan Bogdanović.

Sicer pa so Jokić, Antetokounmpo in Embiid tudi letos protagonisti tekme za MVP. Poleg njih visoko kotirata še Shai Gilgeous-Alexander in Luka Dončić. Slednji je sicer zaradi poškodbe gležnja manjkal na zadnjih treh tekmah, skupno pa je izpustil že sedem tekem v sezoni. Priložnost za vrnitev se ponuja v noči na četrtek, ko bo Dallas gostoval pri LA Lakers. Na seznamu poškodovanih je bil dan pred tekmo vpisan v kategorijo ”vprašljiv”, kar pa je vendarle napredek, tako da lahko možnosti za njegov nastop ocenimo na polovične.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje