Kaj zmaga v Sacramentu pomeni za Dallas Mavericks?

Košarka 31. Mar 202415:00 0 komentarjev
Luka Dončić
Foto: Profimedia

Boj za končnico lige NBA se je tik pred koncem rednega dela sezone še zaostril. Luka Dončić je Dallas Mavericks popeljal celo do priložnosti, ko bi si lahko v prvem krogu zagotovili prednost domačega parketa. Kaj v zadnjih dveh tednih čaka Teksašane?

Če smo še sredi prejšnjega tedna pisali o neizprosnem boju za šesto mesto v zahodni konferenci, ki kot zadnje prinaša neposredno uvrstitev v končnico, je Dallas z 10 zmagami na zadnjih 11 tekmah poskrbel, da je zdaj povsem mogoč celo skok do četrtega mesta na lestvici. K temu je dodatno pripomogla tudi slabša forma LA Clippers, ki so v istem obdobju vpisali kar šest porazov.

Razlike od četrtega pa vse do devetega mesta so tako majhne, da je mogoč še prav vsak scenarij in trenutno morebitnih parov v prvem krogu končnice ni mogoče predvideti. Lahko se zgolj poigramo z razporedi moštev do konca sezone in tako ocenimo, katera od franšiz ima vsaj na papirju lažje oz. težje delo.

Že ob zadnjem pregledu, ko se je še zdelo, da se bodo Sacramento, Phoenix in Dallas udarili za mesta od šest do osem, smo ugotavljali, da ima od trojice z naskokom najtežje delo Phoenix, medtem ko se Dallasu po obračunu s Sacramentom zahtevnost tekmecev nekoliko zmanjša. Od takrat se je sicer marsikaj spremenilo. Že smo omenili, da je zdaj odprt boj vse do četrtega mesta, zato bomo v pregled vključili še New Orleans in LA Clippers. Prav tako pa se iz ozadja bližajo LA Lakers.

Spremenilo se je tudi to, da je že naslednji nasprotnik Mavsov v prav tako vroči formi kot Teksašani. Houston Rockets, ki bodo za nameček v noči na ponedeljek igrali doma, so celo v nizu enajstih zaporednih zmag in so tako skoraj čez noč postali resna grožnja Golden State Warriors, ki trenutno vendarle še ohranjajo deseto mesto in s tem zadnji vlak v dodatne kvalifikacije za končnico. Če se je morda Houston torej pred tedni zdel ugoden nasprotnik za Dallas, danes to brez dvoma ne drži več.

S Houstonom in Golden State Warriors še dvakrat

Luko Dončića in druščino nato po Houstonu čaka še peto zaporedno gostovanje, obisk San Francisca, kjer jih bo čakal zelo motiviran nasprotnik. Še toliko bolj po zaslugi prebujenih Raket. Bojevnikom namreč za ovratnik diha Houston, kot že omenjeno, zato bodo proti Dallasu lovili pomembno zmago.

Po selitvi domov bodo sledili podobni tekmeci. Najprej Atlanta in nato znova Golden State ter Houston. V zadnjih štirih tekmah čakata Mavse tudi tekmeca z dna lestvice, Charlotte in Detroit, a tudi obisk Miamija in Oklahome.

Po zaslugi rasti rezultatske krivulje je bil Dončić v zadnjem obdobju vendarle deležen nekoliko več spoštovanja v pogovorih za najkoristnejšega igralca sezone. Na lestvici, ki jo enkrat tedensko osvežujejo na uradni spletni strani lige NBA, se je povzpel celo na drugo mesto. Na vrhu sicer še vedno kraljuje Nikola Jokić, ki mu bo ob izjemnih številkah in boju za vrh Zahoda izjemno težko iz rok iztrgati tretji MVP naziv v karieri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!