Kyrie Irving ob Luki Dončiću našel svoj mir

Košarka 28. Maj 202410:00 0 komentarjev
Luka Doncic, kyrie Irving
Foto: AP Photo/Gareth Patterson via Guliver

V letošnji končnici lige NBA je Kyrie Irving vsem kritikom zaprl usta in z izjemnimi predstavami poskrbel, da se zadnji smejijo v Dallasu. Teksašanom je pod ceno uspel velik ulov, ki jih je zdaj pripeljal na prag velikega finala.

Menjavo, ki je mojstra s košarkarsko žogo Kyrieja Irvinga lanskega februarja iz Brooklyna pripeljala v Teksas, lahko danes označimo kot povsem enostransko v korist Mavericksov. To je v popolnem nasprotju s prevladujočim mnenjem pred letom dni, ko so se skoraj vsi strokovnjaki in ameriški mediji posmehovali potezi Dallasa. Predvsem newyorški se niso držali nazaj.

“Netsi so Kyrieja poslali v Mavse za … Koga briga, končno ga ni več!” je bilo na naslovnici časopisa New York Daily News, potem ko je ameriški organizator igre v menjavi pristal v Dallasu. Dodali so: “On je zdaj vaš glavobol.”

Pri New York Postu so zapisal: “Lahko ga imate. Irving in konstantni glavoboli, ki jih je povzročal tri leta v Brooklynu, odhajajo v Dallas.” Medtem ko je Metro New York na naslovnico ob fotografijo Irvinga pripisal: “Pozitivna izguba.”

Foto: New York Daily News
Foto: New York Post
Foto: Metro New York
Irving Irving
Grafika, ki motivira Irvinga. Foto: ESPN

Irving je pred kratkim priznal, da je v Dallasu prav po zaslugi vseh kritik še dodatno motiviran. Čeprav jih pri New York Daily News ni zanimalo, kdo je v menjavi šel v nasprotno smer, naj zapišemo, da je Dallas v zameno v Brooklyn poslal Doriana Finney-Smitha, Spencerja Dinwiddieja in izbor v prvem krogu leta 2029.

Ameriški medijski gigant ESPN je Teksašanom za menjavo namenil oceno D. Gre za oceno primerljivo z dvojko v slovenski osnovni in srednji šoli ali s šestico na študiju.

“V galeriji imam shranjeno to fotografijo. ESPN je moj prestop ocenil z D. S tem, ko smo se uvrstili v končnico in se postavili v dober položaj, smo zagotovo delno že odgovorili na vprašanja, ki so bila s strani kritikov postavljena lani,” se je ob vse negativne zapise obregnil 32-letni Američan.

Kariera polna kontroverznosti

Irving bo šel v zgodovino kot eden najboljših branilcev v zgodovini košarke. Njegovi glavni odliki sta izjemen nadzor nad žogo in natančnost v ključnih trenutkih. Zato se ga je skozi kariero prijel vzdevek gospod četrta četrtina. Zakaj torej slaba ocena menjave, ko pa Dallas Mrežicam v zameno ni ponudil nobenega nadpovprečnega košarkarja, prejel pa enega najboljših?

Kyrie se je v preteklosti zapletel v precej incidentov, ki so mu, sicer upravičeno, prislužili ugled muhastega zvezdnika. Začelo se je z negodovanjem, ko se je v Clevelandu znašel v senci LeBrona Jamesa, kar je sicer pozneje obžaloval in se tudi pokesal.

Slabo je ostal zapisan v Bostonu. V Brooklynu se ni razumel z Jamesom Hardnom in v zadnjih štirih sezonah pred odhodom v Dallas zaradi kombinacije poškodb, suspenzov in kršitev pravil odigral vsega skupaj zgolj 143 tekem. Za piko na i je nekajkrat manjkal iz povsem nepojasnjenih razlogov, ko pred mediji njegove odsotnosti niso mogli pojasniti niti trenerji Mrežic.

Irving v dresu Brooklyn Nets. Foto: Guliverimage

Morda najbolj je odmevala njegova trditev, da je Zemlja ploščata, a se je naposled izkazalo, da to ni njegovo prepričanje, temveč je želel le poudariti, kako pomembno je razmišljati s svojo glavo.

Prav tako je ostal brez sodelovanja s podjetjem Nike, ker je promoviral film z antisemitsko vsebino. Za dejanje se je pozneje opravičil in zatrdil, da se tega ni zavedal.

Kljub vsem tegobam je nekaj neizpodbitno, soigralci so ga v večini oboževali.

Teksas mu je pisan na kožo

Nekaj se je iz njegovih muh naučil tudi Dallas. Ob tem, ko so ga pripeljali v Teksas, so se tudi zavezali, da mu bodo prišli nasproti. Spoštujejo njegovo izbiro veganske prehrane in zanj skrbijo s posebnim kuharjem. Enako velja za spoštovanje ramazana.

V Dallasu so ga sprejeli za svojega, Kyrie pa jim vrača z obrestmi. V letošnji končnici igra preudarno, razbremenjuje Luko Dončića in je tudi njegova opora ob parketu.

Tudi v konferenčnem finalu se kaže kot ključen in si brez njega letošnjega uspeha v končnici ne gre predstavljati.

“Luki in Kyrieju zaupamo, da bosta znala sprejemati prave odločitve,” je po tretji zmagi v seriji proti Minnesoti slovensko-ameriški navezi znova laskal trener Jason Kidd. “Vedno se pogovarjamo o dobivanju četrtih četrtin. Tekma je bila izenačena in vsi smo ostali skupaj. Luka in Kyrie sta poskrbela za nekaj izjemnih akcij, ko sta znala najti soigralce in tudi zadeti mete, ko smo jih potrebovali.”

“Neverjetno, zato ga kličejo gospod četrta četrtina, kajne?” je po  tekmi dejal Dončić in dodal: “Bilo je preprosto neverjetno, dosegel je 33 točk. Zdelo se je, kot da jih je od tega 20 v zadnji četrtini. Bil je rojen za te situacije, zato žogo dajemo njemu v roke.”

Irving se je navkljub skrbem izkazal za popolnega partnerja Dončiću. Naveza je bila že v rednem delu strelsko najučinkovitejša med vsemi dvojci v ligi NBA. Velika dodana vrednost je tudi Kyriejeva sposobnost iskanja ravnovesja med iskanjem lastnih metov in spodbujanju Dončića, ko mora biti bolj agresiven.

Zlobni jeziki so napovedovali, da bo v Dallas prinesel nemir, a se je zgodilo nasprotno. Kot je po tretji zmagi proti Volkovom dobro povedal Luka: “Tako v ekipo kot meni osebno je prinesel občutek umirjenosti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!