Dončić v boj s filmskim negativcem, ki spominja na Michaela Jordana

Košarka 21. Maj 20245:00 2 komentarja
Anthony Edwards
Anthony Edwards. Foto: Profimedia

Luka Dončić in košarkarji Dallasa se bodo v finalu zahodne konference pomerili z visokoletečo Minnesoto. Njen član je nova zvezda lige NBA Anthony Edwards, košarkar, ki kar poka od samozavesti.

Luka Dončić in Anthony Edwards sta skupaj zaigrala v filmu Hustle (2022), pri čemer je imel mladi Američan veliko bolj pomembno vlogo. Dončić se je v filmu pojavil le za nekaj sekund, Edwards pa je upodobil glavnega negativca Kermita Wiltsa.

Hollywoodska predstava je bila zgolj napoved vsega, kar se je in kar se še bo sledilo v naslednjih letih. Omenjena košarkarja se bosta namreč pomerila v finalu zahodne konference lige NBA, zmagovalec pa se bo v velikem finalu v seriji na štiri zmage srečal z najboljšo ekipo vzhoda (Bostonom ali Indiano).

Dallas je v konferenčnem polfinalu ugnal Oklahomo s 4:2 v zmagah, Minnesota pa je presenetila aktualne prvake. V Denverju, na najtežjem gostovanju v ligi NBA, je slavila kar trikrat, tudi na sedmi tekmi, Nikolo Jokića in soigralce pa izločila s 4:3 v zmagah.

Anthony Edwards
Anthony Edwards. Foto: Profimedia

Izpolnil visoka pričakovanja

Edwards se je v zadnjih letih razvil v enega najbolj perspektivnih mladih košarkarjev na svetu. Še več, prelevil se je v superzvezdnika svetovnega kova.

Minnesota ga je izbrala na naboru leta 2020 kot prvega, v prvih štirih sezonah pa je že poplačal zaupanje. Nabor 2020 je bil poseben zaradi pandemije covida-19, odvil se je šele novembra, ne pa junija, kot je standardna praksa lige NBA.

Veliko se je govorilo o tem, da je jasno le nekaj: prvi trije bodo izbrani Anthony Edwards, James Wiseman in LaMelo Ball, vprašanje je bil le vrstni red. Lahko rečemo, da se je Minnesota odločila pravilno. Wisemana je kot drugega izbral Golden State. Čeprav je v sezoni 2021/22 z bojevniki osvojil šampionski prstan, je bila njegova vloga praktično nična, medtem pa je že član Detroita. Ball je pokazal prebliske, nenazadnje se je že uvrstil na tekmo vseh zvezd, a njegovo kariero zaenkrat upočasnjujejo poškodbe.

Edwards je v letošnji sezoni dosegal po 26 točk na tekmo ob 5 skokih in 5 asistencah.

Anthony Edwards
Anthony Edwards je že dvakrat zaigral na tekmi vseh zvezd. Foto: Profimedia

Pravšnja mera arogance

Anthony Edwards je v Minnesoto prinesel prepotrebno samozavest, ki je franšizi še kako manjkala, 22-letnik pa je ima na pretek.

V šestnajstih sezonah pred njegovim prihodom se je ekipi v končnico uspelo uvrstiti le enkrat, in sicer leta 2018 pod “vodstvom” Jimmyja Butlerja. Ta je iz ekipe odšel zaradi pomanjkanja želje in borbenosti soigralcev, kar so Volkovom očitali tudi številni mediji.

Od prihoda “Anta” pa: 13. mesto na zahodu v njegovi krstni sezoni v NBA in nato tri uvrstitve v končnico. Minnesota je letos prvič po sezoni 2003/04 dobila serijo končnice, tako kot takrat se je prebila v konferenčni finale.

Anthony Edwards
Foto: Profimedia

Edwards je zaradi svoje samozavesti, tudi arogance, postal en najbolj priljubljenih košarkarjev v ligi. Pred sedmo tekmo proti Denverju ga je en izmed novinarjev vprašal, če želi zmagati tudi za organizatorja Mika Conleyja. Ta je predtem izgubil vse štiri sedme tekme, na katerih je v karieri igral igral. Edwards je odgovoril le: “Želim zmagati zase. Nisem bil s Conleyjem, ko je igral na prejšnjih sedmih tekmah, zato nimam nič s tem.”

O načinu igre in  22-letnika pričajo predvsem vse najlepše akcije, ki jih z dneva v dan uprizori na košarkarskem parketu.

Sestavljanke ni sestavil le Edwards

Do te točke pa je Minnesoto pripeljalo več kot le Anthony Edwards. Izjemno pomembna je bila menjava za Rudyja Goberta pred sezono 2022/23, ki so se ji številni posmehovali. Volkovi so namreč za Francoza v Utah poslali praktično vse svoje izbore na prihajajočih naborih lige NBA. A Tim Connelly, izvršni direktor ekipe, je vedel kaj počne. Gobert je preporodil obrambno shemo moštva in kot vodja obrambe letos osvojil še svoj četrti naziv najboljšega obrambnega košarkarja lige.

Ob tem pa se je moralo zgoditi še nekaj: Karl-Anthony Towns se je moral odpovedal miselnosti, da je Minnesota njegova ekipa. V devetih sezonah namreč ni pokazal obilice vodstvenih sposobnosti. A izziv je sprejel. Prav tako dejstvo, da je Edwards alfa in omega moštva. Prav zato pa Towns blesti kot druga možnost v napadu.

Karl-Anthony Towns, Anthony Edwards in Rudy Gobert
Karl-Anthony Towns, Anthony Edwards in Rudy Gobert. Foto: Profimedia

V omenjenem filmu Hustle je sicer vlogo košarkarskega protagonista in junaka odigral španski reprezentant in Edwardsov nekdanji soigralec pri Minnesoti Juancho Hernangomez, in sicer kot Bo Cruz. Tudi pred njim je vrhunec sezone. Kot član atenskega Panathinaikosa, kjer si v vlogi športnega direktorja kruh služi Sani Bečirović, bo ob koncu tedna v Berlinu nastopal na zaključnem turnirju evrolige. Tekme si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na Sportklubu.

Urinek iz Netflixovega filma Hustle: Hernangomez in Edwards. Foto: Profimedia

Dobre predstave v letošnji sezoni so Edwardsu prislužile vpoklic med dvanajsterico košarkarjev, ki bo na olimpijskih igrah v Parizu zastopala ameriško košarkarsko reprezentanco. Poraja se le vprašanje, ali je Edwards nesporni član prve peterke.

Za to mesto se bori predvsem z Devinom Bookerjem. Prav bodočega reprezentančnega soigralca je Edwards v prvem krogu letošnje končnice izločil. Minnesota je bila od Phoenixa boljša celo s 4:0. Zdi se, da je svojemu rojaku prevzel status najboljše “dvojke” (shooting guard) v ligi NBA.

Razpored: Dallas-Minnesota

Serija med tretjo in peto ekipo rednega dela zahodne konference se bo v ostrem tekmovalnem ritmu začela v noči na četrtek, in sicer ob 2.30 po slovenskem času. Tekme si bodo nato sledile vsak drugi dan, morebitna sedma bo na sporedu 4. junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje