Pošteno ogrožena prevlada Jezernikov v mestu angelov

Košarka 24. Jan 202419:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

V športu je malo tako enostranskih mestnih rivalstev, kot smo mu priča v Los Angelesu. V ligi NBA so zgodovinsko gledano LA Lakers visoko nad LA Clippers in bo še dolgo tako po večini metrik, a v zadnjem desetletju se je pričela tehtnica vendarle nagibati proti drugi strani.

Na eni strani 18 naslovov lige NBA, 19 konferenčnih in 34 divizijskih lovorik ter od letos še prvi medsezonski turnir. Na drugi skorajšnja ničla, v vitrini sta zgolj dve lovoriki za naziv najboljšega v diviziji. Takšen prepad je skozi leta nastal med dvema kluboma iz mesta angelov, seveda v korist Jezernikov.

Desetletja so bili LA Clippers ena najslabše, če ne kar najslabše vodenih franšiz lige NBA. Začelo se je leta 1984, ko je nekdanji lastnik Donald Sterling klub kontroverzno in brez odobritve lige preselil iz San Diega v Los Angeles. Vodstvo lige NBA je v treh letih izčrpalo vsa pravna sredstva, da bi franšizo vrnilo približno 200 kilometrov južneje ob zahodno obalo ZDA, a zaman.

O mestnem rivalstvu smo dolgo težko govorili. Naslednjih 27 let so Clippers končnico videli zgolj štirikrat in dobili zgolj eno samcato serijo! V tem obdobju so na 2.182 tekmah rednega dela zabeležili 1.420 zmag za porazen odstotek 34,9.

Šele od leta 2011 do 2014 je Sterling prvič spremljal niz pozitivnih sezon, po zaslugi atraktivnega trojčka Chris Paul, Blake Griffin in DeAndre Jordan. A v uspehu naposled ni mogel uživati, saj je novopečeni komisar lige Adam Silver brez milosti udaril po mizi, ko je na splet priromal posnetek, na katerem Sterling ne skriva nenaklonjenosti do temnopoltih. Zaradi rasizma je bil prisiljen prodati franšizo, priložnost je z odštetima dvema milijardama dolarjev zgrabil Steve Ballmer in ostalo je zgodovina, kot radi rečemo.

Jezerniki postali redna stranka

V zadnjih desetih letih se je percepcija obeh franšiz močno spremenila. Clippers še zdaleč ne veljajo več za posmeh lige NBA, temveč so, predvsem po zaslugi novega lastništva, ena bolj uglednih. Tako zelo, da je kot prosti košarkar leta 2019 za njo podpisal celo superzvezdnik Kawhi Leonard in med drugim zavrnil tudi ponudbo LA Lakers.

V obdobju od leta 2014 do minule noči, ko so Clippers Jezernike premagali s 127:116, tudi po veliki zaslugi Leonardovega trojnega dvojčka, je manj slavna od obeh franšiz števec zmag na zadnjih 39 mestnih dvobojih izboljšala na kar 31:8.

Leonard je raje kot za Jezernike podpisal za Clippers. Foto: Profimedia

Legenda LA Lakers odšla v LA Clippers

Za velik udarec Jezernikom je pred leti poskrbel Jerry West. Legendarni košarkar, po katerem je liga oblikovala tudi logotip, je bil član LA Lakers kar 14 sezon. Nato je v klubu deloval tudi kot eden vodilnih mož pri sestavi šampionske ekipe s Kobejem Bryantom in Shaquillom O’Nealom. Izjemno sposobnost je pokazal tudi pri gradnji dinastije Golden State Warriors in se leta 2017 želel vrniti v “svoje” moštvo, a se čutil nezaželenega. Posledično ga je prepričala ponudba LA Clippers. Pozneje je luč sveta ugledala izjava Westa, ki je med novačenjem Kawhija Leonarda dejal, “zakaj bi si le želel pridružiti tistemu pos****** šovu.”

Kmalu najboljša dvorana na svetu

V lovorikah je kluba še vedno nemogoče primerjati, medtem ko sta si po vložkih in priljubljenosti s strani košarkarjev skoraj povsem enaka. Podobno, kot je denimo Cityju uspelo razbiti prevlado Uniteda v Manchestru. Morda bo že kmalu tudi v LA-ju prednost na strani Clippers.

Od septembra 2021 namreč poteka gradnja nove supermoderne dvorane Intuit Arena, ki bo klub stala kar 1,2 milijardi dolarjev. Predvidoma se bodo v nov dom s kapaciteto za 18.000 gledalcev Clippers vselili že leta 2024, oziroma z naslednjo sezono.

Kompleks bo vključeval trening center, kliniko za športno medicino, klubske pisarne, maloprodajne prostore in velik zunanji trg s košarkarskimi igrišči, ki bo odprta za javnost.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!