Zbadljivka iz ZDA: Luka Dončić naj se pogleda v ogledalo

Košarka 14. Apr 202311:52 2 komentarja
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Medtem ko bosta tekmi Chicago-Miami in Oklahoma City-Minnesota določili zadnja udeleženca končnice lige NBA, pri čemer bo zmagovalec prvega para naletel na Dragićev Milwaukee, drugega pa na Čančarjev Denver, pa je Luka Dončić že vstopil v obdobje več kot trimesečnega igralskega posta.

Med zadnjim nastopom Luke Dončića v ligi NBA in avgustovskim ljubljanskim spektaklom (2. 8.), ko se bosta v okviru priprav na svetovno prvenstvo v že razprodanih Stožicah med seboj pomerili izbrani vrsti Slovenije in Grčije, bo minilo kar 116 dni. Prvi zvezdnik slovenske košarke se bo lahko ob tem pripravam državne reprezentance pridružil vsega nekaj dni pred tem, saj to narekujejo stroga določila sistema zavarovalnin za košarkarje iz lige NBA. Posledično to pomeni, da bo 24-letni Ljubljančan, ki se je v sredo že vrnil v domovino, kar debele tri mesece absolutni vladar svojega časa in telesa.

Zdi se, da gre za idealno priložnost za sanacijo vseh drobnih poškodb, prepotreben oddih in nato načrtno ter celostno pripravo na enega od prelomnih obdobij kariere. Ob tem bo prav gotovo stalno spremljal dogajanje v Dallasu, kjer se obeta pestro poletje, začenši z naborom in odprtjem igralske tržnice. Zaobšli pa ga ne bodo niti različni komentarji in “nasveti”. Čeprav je za njim statistično izjemna sezona, v kateri je prvič presegel povprečje 30 točk, pa je zaradi klubskega neuspeha (Dallas je prvič po letu 2019 ostal brez končnice) in številnih težav deležen mnogih opazk.

Če smo v preteklih letih v Sloveniji pogosto navajali poveličevanje njegovih dosežkov in povzemali izjave uglednih imen, ki so Dončića primerjali z najboljšimi vseh časov, pa se v zadnjem obdobju krepijo tudi glasovi kritikov. Slednji zvezdniku Dallasa ne očitajo izjemne kakovosti, vseeno pa dokaj neposredno iščejo rezerve. V tem pogledu med skorajda dežurne kritike spada zlati olimpijec iz Atlante 1996 in dolgoletni član Indiane Reggie Miller.

Reggie Miller. Foto: Profimedia

Že lani se je obregnil ob Dončićevo telo, tokrat pa je šel še korak dlje. “Bodimo odkriti, Luka se mora pogledati v ogledalo. Vprašati se mora, kaj lahko stori bolje,” je v pogovorni oddaji na mreži TNT dejal nekdanji zvezdnik najmočnejše lige na svetu. Tudi tokrat se je dotaknil Dončićeve telesne pripravljenosti. Meni namreč, da bi s preoblikovanjem telesa zmanjšal število poškodb in predvsem pohitril igro svojega moštva. Miller poudarja tudi potrebo po večji meri zrelosti in svari pred pretiranim obremenjevanjem s sodniki.

“Individualni dosežki ne pomenijo nič, če ni ekipnega uspeha,” pa je sedmi sili na zadnji novinarski konferenci pred tekmovalnim premorom dejal Dončić in pomenljivo dodal: “Nekaj se zagotovo mora spremeniti.” Pri tem bržčas ni meril le na Dallas. Zato gre že avgusta v reprezentanci pričakovati spremenjenega Dončića.

Kje boste lahko poleti gledali Dončića?

Že dogovorjene tekme

2. avgusta, Ljubljana (Stožice): Slovenija – Grčija

4. avgust, Atene (OAKA):  Grčija – Slovenija

11. avgust, Malaga: Španija – Slovenija

12. avgust, Malaga: Slovenija – ZDA

Pričakovati gre, da se bo KZS pred odhodom na Japonsko (približno 8en teden i pred SP) dogovorila za še eno odmevno domačo tekmo v Sloveniji, po vsej verjetnosti s Hrvaško.

Bolj jasen pa bo slovenski košarkarski urnik že 29. aprila, ko bo v Manili potekaj žreb predtekmovalnih skupin svetovnega prvenstva. Ta bo 32 reprezentanc razvrstil v osem skupin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje