Teja Oblak ima v mislih le eno stvar

Košarka 12. Apr 202317:30 0 komentarjev
Teja Oblak
Teja Oblak je od leta 2009 vpisala 54 reprezentančnih nastopov, s čimer je 5. na večni lestvici. Foto: FIBA

Teja Oblak ob nenadejani izključitvi Nike Barič, ki zadnje dni polni naslovnice slovenskih medijev, prevzema naziv prve zvezdnice slovenske ženske košarkarske reprezentance. Še več, približa se ji lahko tudi na parketu. Ta konec tedna bo namreč v vlogi kapetanke USK Prage napadala evropsko krono, a pritiska pred zaključnimi boji ne čuti, je dejala za Sportklub.

Ženski košarkarski klub iz češke prestolnice se je na zaključni turnir evrolige uvrstil že šestič v zadnjih osmih sezonah in tretjič, odkar se je ekipi priključila Teja Oblak. Članica USK Prage je od leta 2018, o kontinuiteti dela pa dovolj zgovorno priča podatek, da na Final 4 evrolige v tem obdobju ni igrala le v sezoni 2020/21, če odštejemo zaradi pandemije uničeno sezono 2019/20.

V finale se še ni uvrstila. Najvišje je končala pred štirimi leti, ko se je veselila končnega tretjega mesta. Da so možnosti to leto še nekoliko večje, bodo poskrbeli domači navijači. Turnir namreč gostijo v svoji Kralovka Areni, ki je že razprodana. Čehinje bodo poskušale ponoviti leto 2015, ko so prav tako na domačem parketu slavile edini dosedanji evroligaški naslov.

“Vsi smo veseli, da je Praga dobila Final 4, saj smo si tega želeli že lani, pa je na koncu turnir dobil Fenerbahče. To je velika priložnost. Nikdar nismo imele težav igrati pred domačo publiko, smo dovolj izkušene, morda bi le kakšne mlajše igralke lahko čutile pritisk, a kar se tiče mene, mi je to še v večje veselje,” je ob našem klicu razlagala Škofjeločanka.

Teja Oblak
Teja Oblak bo imela na turnirju podporo polne dvorane domačih navijačev. Foto: FIBA

Dobra popotnica za domači EuroBasket

Letos je v izvrstni formi. Prva organizatorka igre Prage je s 6,3 asistence na tekmo celo tretja podajalka evrolige in dirigira drugemu najboljšemu napadu letošnje sezone. Na 16 tekmah pa je v času, ki ga je preživela na parketu, njena ekipa dosegla kar 177 točk več od nasprotnic, s čimer ima najbolj pozitiven učinek na uspeh praške zasedbe.

“Dobro se počutim. Že prejšnja sezona je bila dobra. Letos se mi zdi, da sem v določenih stvareh naredila še korak naprej in sem zato zadovoljna. V nekem trenutku se nam je zgodil padec, a smo se pobrale, težko je držati konstantnost skozi celotno sezono. Glede na občutek je to lahko le dobra napoved za EuroBasket. Ohranjam formo in samozavest,” je nadaljevala 32-letna reprezentantka.

Teja Oblak
Teja Oblak napada prvi naslov v Evroligi. Foto: FIBA

V polfinalu se bo pomerila s turško zasedbo Mersin Yenisehir. “Imajo dobre Američanke. Recimo Chelsea Gray je bila lani MVP finala v WNBA. Imajo dobro ekipo, glede na to, da igrajo bolj svobodno in individualno, bo pomembno, kako bomo branile v igri ena na ena. Naša ekipa ima prednost v tem, da že več let igramo skupaj in smo precej bolj povezane. Igramo pred domačo publiko. Posameznice imajo takšno kvaliteto, da se lahko v določenih trenutkih, ko nam je težko, dobro odzovejo.”

Zadnje dni ima zaradi zaključnega turnirja, polfinale bo igrala v petek ob 18.00, veliko medijskih in drugih obveznosti. Za Prago sicer pravi, da je prisrčno mesto v sredini Evrope, ki ga je vredno obikati, zato ne pričakuje le domačih navijačev. Finale bo na sporedu v nedeljo. Najuspešnejša Slovenka v najelitnejšem evropskem temovanju je Nika Barič, ki se je na evropski prestol povzpela kar trikrat (2016, 2018 in 2019).

Drugi vrhunec sezone bo Teja doživela od 15. do 25. junija, ko bo v Ljubljani Slovenijo zastopala na domačem evropskem prvenstvu. Tam po dolgem času ne bo udarne branilske naveze Oblak-Barič, tako bo še večje breme na kapetanki Prage.

Niki Barić v podporo nogometne reprezentantke

Beseda je nanesla tudi na Niko Barič, ki je bila v ponedeljek izključena iz reprezentance. Vest je udarila kot strela z jasnega. Selektor Georgios Dikaioulakos se je tako odločil zaradi njenega zapisa na Facebooku, Košarkarska zveza Slovenije pa mu je ob tem izrekla vso podporo. Prav Teja je leta 2011 Niko zamenjala v Celju, potem ko se je prva prava zvezdnica slovenske ženske košarke prebila v tujino. Dogajanja ni želela komentirati. Vsi napori in osredotočenost so trenutno namenjeni zaključnemu turnirju evrolige.

Za komentar smo se obrnili tudi na Damirja Grgića, dolgoletnega selektorja izbrane vrste, ki je desetletja pomagal postavljati žensko košarko, a bil tik pred domačim prvenstvom zamenjan. Veliko nezadovoljstvo je Nika izrazila že takrat. Njen dober prijatelj in sokrajan iz Trbovelj se je ob našem obisku prav tako vzdržal komentarja. Enako velja za njegovega nekdanjega pomočnika Slavka Duščaka. Za zdaj je iz tabora izbrane vrste edina spregovorila Eva Lisec, ki je na Instagramu sporočila, da bo Niko zelo pogrešala.

So pa zato družno Niko podprle slovenske nogometne reprezentantke, ki so se po vrsti na družbenem omrežju oglasile z zapisom, ki si ga lahko preberete na priloženi fotografiji. Vse objave je delila tudi Nika.

Foto: Instagram/Nika Barič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!