Kje boste lahko poleti gledali Dončića?

Košarka 19. Jan 202312:12 2 komentarja
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

V slovenskem reprezentančnem koledarju so v pripravah na svetovno prvenstvo obkroženi že štirje datumi. Luka Dončić je s Slovenijo izjemen magnet. Kako se s tem soočajo pri Košarkarski zvezi Slovenije? Koliko manevrskega prostora še omogoča poletni koledar?

Pri španski košarkarski zvezi so v sredo zvečer tudi uradno naznanili zvezdniški turnir v okviru stote obletnice delovanja. Ob častitljivem jubileju bodo aktualni evropski in svetovni prvaki med 11. in 13. avgustom, torej dva tedna pred začetkom svetovnega prvenstva, v športni palači José Martín Carpena v Malagi gostili ZDA in Slovenijo. Gre za nov dokaz zaželenost in marketinške teže slovenske reprezentance, ko v njej igra eden največjih zvezdnikov svetovne košarke Luka Dončić.

Že ko si je Slovenija novembra predčasno zagotovila nastop na SP 2023 (Filipini, Japonska, Indonezija), so na naslov Košarkarske zveze Slovenije začele deževati ponudbe. Vabila na turnirje, predlogi za priprave, pozivi k pripravljalnim tekmam … “Že v prvem tednu smo prejeli sedem vabil. Nekaj iz Evrope, nekaj z drugih celin. Na vsako ponudbo seveda ne moremo ‘skočiti’. Žal smo morali zavrniti tudi nekaj velikih zvez,” priznava direktor reprezentanc pri KZS Matej Likar.

Stožice bodo poleti znova dihale s košarko. Foto: Aleš Fevžer

Pri krovni košarkarski zvezi so do danes stisnili roko Špancem in se dogovoril za dve tekmi z Grki. “V prvi vrsti moramo ohraniti trezno glavo in se pametno odločati. Treba je pogledati z vseh vidikov. Ko tehtamo ponudbe, ocenjujemo, kaj ustreza ekipi, kaj je skladno s tekmovalnimi načrti, kakšni so finančne posledice … Kar se da veliko želimo omogočiti tudi našim navijačem. Doma in na tujem, jasno, v sodelovanju s Kompasom. Obenem pa ne pozabljamo, s katerimi reprezentancami smo v preteklosti dobro sodelovali,” pojasnjuje Likar.

In kako se bo nadaljevala sestava poletnega koledarja? “Res je, Slovenija je že uvrščena na svetovno prvenstvo. Poleg tega so nas Japonci izbrali za partnerja, tako da smo korak pred mnogimi, ki morajo čakati na aprilski žreb skupin. Toda …  Prihodnji mesec želimo v zaključku kvalifikacij premagati še Estonijo in Izrael ter tako okrepiti svoj položaj na Fibini lestvici. Potem bomo potegnili črto in s štabom začrtali pot,” je o nadaljnjih aktivnostih povedal reprezentančni direktor, ki pričakuje da se bo izbrana vrsta v pripravah na četrti nastop na svetovnem prvenstvu predvidoma zbrala okrog 18. julija, a seveda brez košarkarjev iz lige NBA. Slednji bodo na voljo deset dni pozneje.

Kje boste lahko poleti gledali Dončića?

Že dogovorjene tekme

2. avgusta, Ljubljana (Stožice): Slovenija – Grčija

4. avgust, Atene (OAKA):  Grčija – Slovenija

11. avgust, Malaga: Španija – Slovenija

12. avgust, Malaga: Slovenija – ZDA

Pričakovati gre, da se bo KZS pred odhodom na Japonsko (cca 8 dni pred SP) dogovorila za še eno odmevno domačo tekmo v Sloveniji. Izključen pa ni niti scenarij, po katerem bo reprezentanca nekaj pripravljalnih tekem odigrala v okrnjeni zasedbi, torej brez igralcev iz lige NBA.

Foto: Aleš Fevžer

Svetovno prvenstvo (25. 8.  – 10. 10)

Predtekmovalni del: 32 reprezentanc bo razvrščenih v osem skupin po štiri, napredovali bosta najboljši dve.

Drugi del: Osem predtekmovalnih skupin s po dvema naprej uvrščenima reprezentancama ustvari nove štiri skupine s po štirimi moštvi. V izločilne boje se uvrstita najboljši dve reprezentanci.

Izločilni boji: Iz drugega dela napreduje osem reprezentanc, ki z boji nadaljujejo v četrtfinalu.

Gostitelji: Manila (Filipini) – skupinski in zaključni del), Džakarta (Indonezija) in Okinawa (Japonska) – samo skupinski del

Slovenija bo tekmovanje zanesljivo začela na Japonskem (Okinawa). Tam bo ostala tudi v primeru napredovanja v drugi skupinski del.

Žreb skupin SP: 29. 4. 2023 (Manila)

Že uvrščene reprezentance na SP 2023 (17/32):

Evropa (9/12): Finska, Nemčija, Latvija, Italija, Španija, Slovenija, Litva, Francija, Grčija.

Azija (6/8): Japonska, Filipini, Nova Zelandija, Avstralija, Libanon, Kitajska.

Afrika (1/5): Slonokoščena obala.

Amerika (1/7): Kanada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje