Šampionska evolucija Luke Dončića

Košarka 25. Nov 20235:00 1 komentar
Luka Dončić nadaljuje vzpon
Luka Dončić napreduje iz sezone v sezono. Foto: Profimedia

Naj vas številke ne zavedejo. Luka Dončić letos resda dosega manj točk, manj skokov in enako število asistenc kot v lanski sezoni, a gre za močno izboljšano verzijo igralca v prav vseh pogledih košarkarske igre. Temu pritrjujeta tako zdrav par oči kot vsa napredna statistika.

Kot je pred dnevi dejal lastnik teksaške franšize Mark Cuban, je bila lanska sezona za njegove varovance sezona strenitve. Vse v organizaciji, na čelu z Luko Dončićem, je naučila ponižnosti. Tudi to je del procesa, ki zdaj daje dividende. Prav slovenski zvezdnik naj bi si popoln kolaps še posebej močno vzel k srcu. Izboljšal je tako vodstvene kot komunikacijske sposobnosti. Temu smo bili priča že med poletno reprezentančno akcijo.

V novo, že svojo šesto sezono v ligi NBA, je vstopil maščevalno razpoložen, je v podcastu All the smoke navdušeno razlagal ameriški poslovnež in dodal, da “so vse to koščki, ki jih potrebuješ, da postaneš šampion.” Pri Dončiću dobivajo končno podobo.

Poglobili smo se v statistiko, ki Cubanu pritrjuje v praktično vseh kategorijah. Tisti, ki spremljate tekme Dallasa, ste zagotovo opazili, da letos moštvo deluje bolj homogeno. Vloge so bolje porazdeljene in jih posamezniki tudi bolj upoštevajo. Poteze Jasona Kidda delujejo bolj preudarne. Igra je hitrejša in učinkovitejša.

Luka Dončić
Luka Dončić to sezono v povprečju na tekmo vpiše 30,5 točke, 8,3 skoka in 8,1 asistence. Foto: Profimedia

Manj pri žogi, a bolj učinkovit

Posledice so jasno vidne tako na lestvici (10 zmag in 5 porazov), kot tudi na Dončićevi igri, ki zdaj bolj zaupa svojim soigralcem. Morda najbolj izstopajoč je podatek, da je to sezono v primerjavi z lansko več kot podvojil delež metov neposredno po podaji soigralcev. Lani je denimo zgolj 5 odstotkov vseh njegovih metov iz igre prišlo iz takšnih situacij (v ZDA jih imenujejo “catch and shoot”, op.a.), letos kar 11,3 odstotka.

V veliki večini gre za mete za tri točke, takšnih je 2,2 na tekmo, Luka pa jih uspešno realizira kar 41,9 odstotka. Gre za elitno številko. Temu elementu igre je Dončić minulo poletje posvetil veliko pozornosti, zato napredek ni presenečenje, a gre za res velik skok. Tako po volumnu kot izkoristku.

Kapetan Slovenije ima to sezono žogo v rokah manj časa kot lani in je tudi manjši potrošnik napadov. Z metom ali podajo za met soigralca zaključi za 3,2 odstotne točke manj akcij Teksašanov, medtem ko Dallas letos igra tudi precej hitreje. Lani so bili Teksašani šele 28. ekipa lige po tempu oz. številu napadov na tekmo (96,3), letos so na visokem 6. mestu (101,6).

Največja pridobitev vseh prilagoditev je manjša iztrošenost Dončića in posledično precej višja učinkovitost. Posebej v zaključkih tekem. Nekaj smo o tem pred dnevi že pisali. 24-letni Ljubljančan še nikoli ni bil tako natančen, odstotki so poskočili v praktično vseh kategorijah z izjemo prostih metov, ki ostajajo nekje pri kariernem povprečju. Zagotovo je imelo velik vpliv pri njegovem napredku tudi delovno poletje. Predvsem v smislu fizične priprave, saj tako pripravljen sezone v ligi NBA najverjetneje še ni pričakal.

Dončić Irving
To sezono bolje deluje tudi v navezi s Kyrijem Irvingom. Foto: Profimedia

Najboljši v zaključkih tekem

Če so mu v preteklosti strokovnjaki in navijači lahko upravičeno očitali, da mu v zadnji četrtini prepogosto pojenja moč, letos temu ni tako. V zadnjih četrtinah še nikoli ni bil tako strelsko učinkovit. Enako velja za tesne zaključke izenačenih dvobojev. Največja posledica je vidna v stolpcu zmag, saj je Dallas letos dobil kar sedem od osmih dvobojev, na katerih je razlika v zadnjih petih minutah tekme znašala največ pet točk za eno ali drugo ekipo.

Dončić Mark Cuban
Dončić in Cuban. Foto: Profimedia

Na tej točki se lahko znova navežemo na besede Marka Cubana: “Seveda gre za enega od treh največjih talentov lige NBA, a včasih gre vse že pregladko. Lanska sezona nas je vse naredila ponižne." Kot bi se Dončić letos bolj kot na surov talent, ki ga premore morda največ v ligi NBA, še bolj oprl na delovne navade. Tudi LeBron James, ki se je od začetka kariere v Clevelandu znašel v na las podobni situaciji kot Luka v Dallasu, je strelski vrhunec vpisal v svoji prvih petih sezonah in pozneje postal predvsem nadpovprečno učinkovit in tudi rezultatsko uspešnejši.

Ključno vprašanje pred nadaljevanjem sezone: Ali lahko Dončić z Dallasom ohrani te številke? Vzorec 15 tekem je sicer že razmeroma soliden, a do končnice bo moral odigrati še kar 67 partij. Velik faktor je tudi moštvo okoli njega. Športnemu direktorju je uspela nujno potrebna pomladitev, tako ima zdaj slovenski košarkarski virtuoz ob sebi igralce, s katerimi bo lahko skupaj rasel in napredoval. Predvsem pa se zdi, da so Teksašani končno našli centra prihodnost.

V preteklosti je znalo Dončiću ponagajati tudi zdravje. Le v uvodni sezoni je denimo presegel mejo 70 tekem. Za dokončno potrditev evolucije in morda odločilnega koraka v razvoju na šampionsko raven, bo moral v trenutnem tempu odigrati ves redni del. Naslednji obračun ga čaka v noči na nedeljo, ko ostaja v Los Angelesu, menjal bo le gostitelja. Po Lakers se bo spopadel še s Clippers.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje