Neatraktivna skupina, kar pa bo koristno

Košarka 29. Apr 202317:44 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Po žrebu za skupinski del svetovnega prvenstva, ki ga bo Slovenija odprla 26. avgusta, in je izbrani vrsti namenila Venezuelo, Gruzijo in Zelenortske otoke, so v zasedbi pod vodstvom Aleksandra Sekulića zadovoljni. "Lansko poletje smo navijačem ostali marsikaj dolžni, zdaj moramo pokazati pravi obraz," je ples kroglic pokomentiral kapetan Edo Murić.

Skrivnosti ni več. Slovenska košarkarska reprezentanca bo na svojem četrtem svetovnem prvenstvu tekmovanje začela v skupini E, kjer ji bodo nasproti stale ekipe Venezuele (26. avgusta), Gruzije (28. avgusta) in Zelenortskih otokov (30. avgusta). Napredovanje si bosta priigrali dve ekipi, ki se bosta nato v nadaljevalnem skupinskem delu pomerili z najboljšima ekipama iz skupine F, v kateri bodo tekmovale Nemčija, Finska, Avstralija in domačinka Japonska. Zmage in točke se prenašajo, iz novo oblikovane skupine K pa bosta v četrtfinale znova napredovali le prvi dve reprezentanci.

“Ples kroglic nam je namenil precej zanimivo skupino. Resda po imenih ni tako zelo atraktivna, kar pa je za začetek prvenstva lahko zelo koristno. So pa reprezentance iz skupine s katero se križamo že bolj zahteven tekmec. Tako nas v lovu na četrtfinale čaka kar zahtevno delo,” je ob imenih tekmecev dejal selektor Slovenije Aleksander Sekulić, ki je kljub lanskemu izpadu proti Poljski na Eurobasketu in nekaj dvomom ostal na položaju.

Spremljati dogajanje tudi v skupini E

S tem, kdo bo stal nasproti evropskim prvakom iz leta 2017, pa se ne želi obremenjevati kapetan izbrane vrste iz sončne strani Alp Edo Murić, ki ga danes čaka prva tekma končnice lige ABA proti FMP-ju. “Razmišljati moramo zgolj o lastni igri ter se prvenstva lotiti korak po koraku, tekmo po tekmi. Lansko poletje smo zvestim navijačem ostali marsikaj dolžni in naša naloga ter obveza bo, da na igrišču pokažemo pravi obraz. Vsekakor si želim, da se poleti zberemo zdravi in v najboljši možni zasedbi. Soigralcem želim uspešen zaključek klubske sezone, jim privoščim nekaj zasluženega oddiha, nato pa že komaj čakam, da začnemo priprave na košarkarski spektakel.”

Edo Murić. Foto: FIBA

Bolj analitično pa se je tekmecev lotil član Valenice Klemen Prepelič. Priznal je, da na prvi pogled skupina predtekmovanja izgleda ugodno. “Nasprotnike večinoma poznamo. Z Gruzijo smo se večkrat pomerili in vemo, da imajo izkušene nosilce z nekaj odličnimi mladimi igralci, ki so njihova svetla prihodnost. Z Venezuelo smo se srečali na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu in veljajo za zelo neugodno ekipo, ki igra hitro košarko. Nato so tu še Zelenortski otoki z dobrim prijateljem Edyjem Tavaresom, ki so novinci na prvenstvu in znajo biti nepredvidljivi. Verjamem, da smo na papirju najmočnejša reprezentanca v skupini in bomo to morali pokazati na parketu. Z enim očesom bomo razumljivo spremljali tudi razplet v skupini E, ki je zame osebno ob skupini H prav gotovo skupina smrti. Najbolj pomembno bo, da na prvenstvo pridemo dobro pripravljeni. Da klubsko sezono končamo v dobrem ritmu in brez poškodb, nato pa pokažemo pravi obraz na prvenstvu, ki bo za vse nas sigurno lepa priložnost.”

Razpored tekem v predtekmovanju:

sobota, 26. avgust: Slovenija – Venezuela

ponedeljek, 28. avgust: Gruzija – Slovenija

sreda, 30. avgust: Slovenija – Zelenortski otoki

Tekme drugega dela prvenstva bodo na sporedu od 31. avgusta do 3. septembra. Izločilni boji se bodo začeli 5. septembra

Razpored po skupinah:

Skupina A (Manila): Angola, Dominikanska republika, Filipini, Italija
Skupina B (Manila): Južni Sudan, Srbija, Kitajska, Portoriko

Skupina C (Manila): ZDA, Jordanija, Grčija, Nova Zelandija
Skupina D (Manila): Egipt, Mehika, Črna gora, Litva

Skupina E (Okinava): Nemčija, Finska, Avstralija, Japonska
Skupina F (Okinava): Slovenija, Zelenortski otoki, Gruzija, Venezuela

Skupina G (Jakarta): Iran, Španija, Slonokoščena obala, Brazilija
Skupina H (Jakarta): Kanada, Latvija, Libanon, Francija