Nezadovoljni zvezdnik z vsemi razpoložljivimi sredstvi nad franšizo?

Košarka 4. Okt 202317:35 0 komentarjev
James Harden
Foto: profimedia

Po sagi o prestopu Damiana Lillarda, ki se je prejšnji teden vendarle zaključila, je v ligi NBA pred sezono odprto še eno vprašanje: kje bo v prihodnje igral James Harden?

Romanca med Philadelphio in Jamesom Hardenom je dokončno usahnila. Že po prvi polni sezoni v mestu bratske ljubezni si “Brada” želi novega izziva.

Do tega je prišlo potem, ko se je Harden sprl s predsednikom košarkarskih operacij Philadelphie Darylom Moreyjem. Harden je namreč pred sezono 2022/23 podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno sezono. Za vsako bi dobil približno 35 milijonov ameriških dolarjev. Ta številka je bila takrat pod njegovo tržno vrednostjo. Philadelphia je lahko na ta račun ekipo okrepila z dvema veteranoma: PJ Tuckerjem in Danuelom Housom, na drugi strani pa je Harden s to potezo izgubil približno 15 milijonov dolarjev. Več kot očitno pa je, da je imel z Moreyjem skriti dogovor, ki bi mu prinesel bajno izplačilo v naslednji pogodbi.

Harden je dolgo čakal, nato pa sprejel enoletno podaljšanje, ki ga je imel v pogodbi. V letošnji sezoni bo tako prejel 35 milijonov dolarjev. A zdi se, da mu je Morey obljubil večletno podaljšanje sodelovanja, česar pa se 51-letnik ni držal.

Harden Morey
James Harden in Daryl Morey sta odlično sodelovala pri Houstonu. Foto: profimedia

Bradati zvezdnik je hitro po tem, ko se je videlo, da mu Morey želje o podaljšanju ne bo uresničil, v pisarne Philadelphie poslal prošnjo o menjavi ekipe. 34-letnik si želi prestopa v Los Angeles Clipperse, kjer bi moči združil s Paulom Georgom in Kawhijem Leonardom. Pogovori med obema franšizama so že potekali, a Morey meni, da je Harden vreden več kot zanj ponujajo Kalifornijčani.

Ko tudi ta prošnja ni bila uslišana, se je Harden odločil za drugačen pristop. Na promocijski kampanji, ki jo je za Adidas opravljal na Kitajskem, je jasno in glasno spregovoril. “Daryl Morey je lažnivec in nikoli več ne bom igral za ekipo, katere del je tudi on. Naj ponovim še enkrat,” se je glasilo njegovo sporočilo, za katerega je že prejel kazen v višini 100 tisoč dolarjev s strani lige NBA.

Hardna lahko izmikanje ekipi drago stane

Košarkarji v ligi NBA se že pripravljajo na novo sezono, ki se začne konec oktobra, Harden pa se na treningih Philadelphie v zvezdni državi Kolorado sprva ni pojavil.

Iz ZDA prihajajo poročanja, da naj bi prostore univerze v Koloradu, kjer se na trening kampu mudijo njegovi soigralci, obiskal danes. Zvezdnik naj bi želel narediti “pravo zmešnjavo”, v kateri bi se ekipa počutila precej neprijetno, posledično pa bi ga bila primorana izpustiti v LA, poroča en najbolje obveščenih ameriških novinarjev Adrian Wojnarowski. Vse to v želji, da ga Morey vendarle pošlje v Kalifornijo.

Harden Embiid
Embiid in Harden. Foto: profimedia

Če bi Harden bojkotiral letošnjo sezono pri Philadelphii, zaradi nove pogodbe, ki jo je združenje košarkarjev podpisalo z ligo NBA, naslednje poletje ne bi postal prost košarkar, pač pa bi moral še opraviti določene obveznosti do franšize.

Že tretjič v treh letih …

Za 34-letnika situacija v Philadelphii ni nič novega. Harden je že leta 2021, ko je videl, da bo s Houstonom težko osvojil tako želeni naslov prvaki, zaprosil za menjavo. Rakete so ga poslale v Brooklyn, kjer je zdržal le eno leto. Lani februarja je v menjavi za še enega problematičnega “zvezdnika” Bena Simmonsa prišel v Philadelphio. Po sezoni in pol, ko so 76ers dvakrat izpadli v drugem krogu končnice, je očitno konec tudi te epizode v karieri James Hardna. Kako se po razpletla saga nezadovoljnega zvezdnika?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!