Nika iz Nike želi v Stožicah “nekaj več”

Košarka 7. Feb 202311:43
Nika Barič. Foto: Aleš Fevžer

S kvalifikacijskima tekmama proti Albaniji in Poljski, ki pa ne bosta imeli tekmovalna teže, slovenske košarkarice pogledujejo proti domačemu EuroBasketu 2023. Tudi izkušena Nika Barič, ki se je v domovino vrnila iz zanjo vse bolj domače Rusije.

Ob zadnji reprezentančni akciji je ni bilo. Tokrat se je Nika Barič podala na skoraj 3.500 dolgo pot od Siktivkarja do Ljubljane. Uradno zaradi tekem z Albanijo (četrtek ob 18.00, prenos na SK) in s Poljsko (nedelja ob 17.00, prenos na SK) na Kodeljevem, dejansko v luči (pred)priprav na domače evropsko prvenstvo. Nanj je Slovenija kot gostiteljica že uvrščena.

“Vsaka dodatna tekma je koristna. Pa še raje igramo kot treniramo. Res je, da tekmi s Poljsko in Albanijo nimata tekmovalne teže, a ju bomo korektno odigrale. Izkoristili ju bomo za priprave za EuroBasket. Tudi jaz sem se, ne glede ena dejstvo, da zdravstveno stanje ni brezhibno, prav zaradi tega odzvala vabilu v reprezentanco. Želim se pokazati in uigrati s soigralkami,” pravi 30-letna Trboveljčanka.

Priznava, da jo še vedno muči kronično vnetje rame, zaradi česar prilagaja treninge in minutažo na tekmah. V isti sapi pa dodaja, da se nikakor ne želi ločiti od reprezentance, ki jo po dolgoletni vladavini Damirja Grgića vodi grški strokovnjak Georgios Dikaiulakos. Slovenijo čaka četrti zaporedni nastop na EuroBasketu, tokrat prvič pred domačimi navijači.  “To bo velika priložnost za nekaj več. Na zadnjih prvenstvih nam je vselej malce zmanjkalo. Pred domačimi navijači bi lahko dosegli ta ‘nekaj več’. Upam, da bo navijačev veliko,” proti juniju (15. – 25. 6.) v Stožicah pogleduje 170 centimetrov visoka branilka.

Na tokratni zbor je pripotovala dobre volje. “Zelo sem zadovoljna. Uživam v košarki,” pojasnjuje Nika, ki se je po turški avanturi znova ustalila v Rusiji. Tokrat v klubu Nika iz kraja Siktivkar, ki leži na severovzhodnem delu Rusiji. Zaradi tega je domov, pa čeprav so se temperature spustile pod ničlo, prišla – na toplo. “Pri nas se temperature spustijo na minus 35 ali 40 stopinj. Tudi snega je kar nekaj,” pravi košarkarica, ki že dvanajst let igra na tujem.

Foto: Aleš Fevžer

“V Niki mi je res lepo. Žal smo sicer izgubili dve pomembni igralki. To pomeni, da moram pogosto igrati tudi 40 minut,” pravi nekdanja igralka Celja, za katero je Nika že četrti ruski klub. A tokrat je vendarle malce drugače. Rusija je namreč zaradi vojne v Ukrajini postala izolirana. “Vojna je vendarle daleč, tako da vpliva ne čutimo. No, razen zaprtja ameriških in evropskih trgovin in dejstva, da evropske bančne kartice ne delujejo,” o novem delovnem okolju pripoveduje Nika Barič.

Kvalifikacije za EuroBasket 2023

5. krog: četrtek, 9. februar, ob 18. uri

Slovenija – Albanija

6. krog: nedelja, 12. februar, ob 17. uri

Slovenija – Poljska

Obe tekmi v prenosu na Sportklubu

Komentari

Vaš komentar