Nov obraz v slovenski reprezentanci? (VIDEO)

Košarka 12. Apr 202416:15 0 komentarjev
Luka Dončić in Mike Tobey. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko lahko selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić v julijskih olimpijskih kvalifikacijah računa na vrnitev Vlatka Čančarja in Eda Murića, pa ugibanja sproža vprašanje naturaliziranega centra.

Uveljavljeni košarkarski portal Basketnews poroča o tem, da bi slovensko reprezentanco utegnil okrepiti 26-letni in 206 centimetrov visoki ameriški center Josh Nebo, ki sicer brani barve Maccabija iz Tel Aviva. Ne gre za prvo ime, ki je zaokrožilo v košarkarskih kuloarjih. Verjetno tudi ne zadnje. Doslej panožna slovenska zveza še ni sprožila postopka za izredno pridobitev državljanstva.

”Naturaliziran košarkar slovenske reprezentance je Mike Tobey,” je na to temo dejal Saša Dončić, novi športni direktor Košarkarske zveze Slovenije, ki je ameriškega centra pred kratkim obiskal v Beogradu. ”Tobey je lačen košarke in po sezoni z nekoliko skromnejšo minutažo tudi lačen minut. Potrebuje tekme. Zaradi tega mu reprezentanca koristi. Februarja je v kvalifikacijah za EuroBasket 2025 pokazal, da ni pozabil igrati košarke,” dodaja.

Član beograjske Crvene zvezde, ki je v slovenskem dresu povezal tercet velikih tekmovanj (olimpijske igre 2021, EuroBasket 2022 in svetovno prvenstvo 2023), obljublja, da bo na voljo tudi to poletje. Zglasil naj bi se že na prvem reprezentančnem zboru.

Vseeno pa je javna skrivnost, da v slovenskem štabu ob zavedanju dejstva, da se igralska krivulja 29-letnega Američana postopoma spušča, obenem pa je v zatonu tudi Jordan Morgan, “tipajo” teren in iščejo dolgoročnejšo rešitev. Tako še zdaleč ni povsem izključeno, da bi se junija reprezentančnega treninga udeležila dva ameriška košarkarja in se med seboj pomerila za mesto med dvanajsterico.

Spomnimo, slovensko reprezentanco v začetku julija (2. – 7.) čaka kvalifikacijski turnir za nastop na pariških olimpijskih igrah. Četa Aleksandra Sekulića bo olimpijsko vozovnico lovila v Pireju, kjer jo sprva čakata Hrvaška in Nova Zelandija, ob želenem napredovanju pa še polfinale in finale (v sosedni skupini so Egipt, Grčija in Dominikanska republika). Še pred tem bodo Slovenci odigrali tri pripravljalne tekme, in sicer dve z Litvo (22. 6. v Kaunasu, 25. 6. pa v Ljubljani), nato pa še z Brazilijo (28. 6., Ljubljana). Tekme si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!