Novomeški napad na ligo ABA in pomlad z Olimpijo

Košarka 28. Sep 202315:30 0 komentarjev
Foto: KK Krka

Novomeška Krka vstopa v drugo leto projekta, ki so ga zastavili pred letom dni ob imenovanju Gašperja Okorna za glavnega trenerja članskega moštva. Ob ekspresni vrnitvi med elito jadranske lige v klubu verjamejo, da se lahko ob popolni sezoni prebijejo tudi do končnice, medtem ko si morajo na domačih tleh zaslužiti igranje proti Cedeviti Olimpiji.

Gašper Okorn je po naslovu v ligi ABA 2 napovedal, da se bo že naslednji dan sestal z direktorjem Juretom Balažićem in začel snovati zasedbo za sezono 2023/24. Dobrih pet mesecev pozneje in štiri dni pred prvo tekmo Novomeščanov v prvoligaški jadranski druščini je potrdil, da so mu v vodstvu kluba prisluhnili.

“Kmalu smo sedli za mizo in se pogovorili. Zahvalil bi se generalnemu pokrovitelju, ki nam je šel nasproti in prepoznal, da smo se uvrstili na višjo raven. Ideja je bila zadržati celotno domače jedro, izjema je menjava Andrej Stavrov – Niko Bačvić. Pri tujcih smo iskali to, kar nam manjka,” je dejal 50-letni strokovnjak in razkril, da je imel pri kadrovanju proste roke.

Gašper Okorn in njegov pomočnik Matic Šiška. Foto: Sportklub

Ohranili domače jedro

Zadovoljen je predvsem z ohranitvijo domačega jedra moštva, saj je prav vsakoletno menjavanje velike večine kadra “rak rana klubov in slovenske košarke,” kot se je izrazil. Od lanske članske zasedbe so ostali Leon Stergar, Miha Cerkvenik, Robert Jurković, Jan Špan, Miha Škedelj in Jurij Macura. Poleg Nika Bačvića so priključili še tri najstnike in štiri tujce.

“Nimam dvomov o Isaiahu Cousinsu in Jairusu Hamiltonu, tudi o Marku Radovanoviću ne, ki se je pridružil kot zadnji. Odprto vprašanje puščam pri četrtemu tujcu. Tukaj bo morda potrebnega nekoliko več časa, nikakor pa ne dvigujemo rok,” je glede 29-letnega ameriškega centra Zene Edosomwana dodal Okorn.

Želja preseči lanske izide na domačih tleh

Glede izidov iz minule sezone v Novem mestu pravijo, da niso zadovoljili apetitov. Tako v pokalu kot prvenstvu jim je mero vzel domžalski Helios. Zato je Okorn ob vprašanju, če bodo letos poskusili mešati štrene favorizirani Cedeviti Olimpiji, raje najprej počistil pred svojim pragom.

"Daleč je do tega, daleč je ta pomlad. Lansko leto je imel recimo Helios približno enak proračun kot Krka, oziroma je bila majhna razlika. Tudi ekipi sta bili poravnani. Mi smo krajšo potegnili tako v pokalu kot prvenstvu. Bili smo nezadovoljni, a ne iščemo alibijev. To je bila za Krko podpovprečna sezona. Ne igramo se skrivalnic, želimo več. Sezono je pokrila lovorika v ligi ABA 2. Na koncu, ko se ozreš na sezono, se le še tega spomniš in je zato dobila visoko oceno," pravi Ljubljančan na dolenjski klopi.

Foto: KK Krka/Drago Perko

Letos gredo korak za korakom. Najprej bo osredotočenje na rednem delu državnega prvenstva. V končnico se želijo prebiti s prvega mesta. Drugi fokus je liga ABA, šele nato bodo razmišljali naprej, dodaja: "Potem pride končnica in primerjava z Olimpijo. To poglavje puščam odprto. Najprej si moramo zaslužiti tekme z Olimpijo."

Ne bojijo se "spodnjega doma" lige ABA

V prvenstvu je Krka konto odprla z visoko zmago in s kar 111:55 odpravila Šentjur. Strateg "lekarnarjev" sicer pravi, da končni izid ni merodajen pokazatelj meril za sezono, ki je pred njimi. Medtem ko je glede konkurence v ligi ABA dejal, da od prvega dne podrobno spremljajo vsak kadrovski premik. Ocenil je, da je pet klubov daleč pred vsemi. Izstopata Partizan in Crvena zvezda, ki sta "iz druge galaksije". Nato sledi trojček Cedevita Olimpija, Igokea in Budućnost.

"Kot šestega vidim Studentski centar. Pozna se kvalitetno delo in tudi proračun, ki je nekoliko drugačen, kot si ljudje predstavljajo. FMP in Zadar sta bila v zadnjih sezonah konstantna, nato je vse odprto in izenačeno. Ne bojim se spodnjega doma. V idealni sezoni je možnost, da Krka ujame tudi osmo mesto," je optimistično zaključil Gašper Okorn.

Krka bo boje v ligi ABA odprla v ponedeljek ob 17.00, ko gostuje pri beograjskem FMP. Naslednjo nedeljo v Novo mesto prihaja veliki Partizan.