Ogenj v slovenski košarki: sodniki napovedali stavko

Košarka 2. Nov 202314:54 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Potem ko je izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije minuli teden zavrnil zvišanje sodniških taks, so sodniki preko svojega zastopnika napovedali stavko. KZS: "Nadaljevanje sezone je ogroženo."

Slovenski košarkarski sodniki se pripravljajo na boj s krovno zvezo. Oblikovali so stavkovni odbor, v katerega so vključeni sodniki z mednarodne liste FIBA ter najvišje liste tekmovanj KZS. Obenem so preko svojega predstavnika krovno zvezo že obvestili, da načrtujejo stavko. Začetek stavke na članskih ravni je napovedan že za sredo, 8. novembra, v tekmovanjih mlajših starostnih kategorij pa tri tedne pozneje, torej 29. novembra . Na ta način odgovarjajo na nedavni sklep izredne seje IO KZS. Ta je zavrnil sodniško pobudo o zvišanju sodniških taks. Predlog je odločno zavrnilo vseh pet predstavnikov združenja klubov 1., 2., 3 in 4. ter ženske lige v IO KZS.

”Na Košarkarski zvezi Slovenije zagovarjamo odprto in korektno komunikacijo z vsemi deležniki v slovenski košarki in bomo klubom ter sodnikom še naprej poskušali pomagati najti skupno in za vse vpletene strani razumno rešitev. Člani IO KZS so tako že pred začetkom sezone potrdili določene spremembe cenika sojenja za aktualno sezono 2023/2024, s katerimi so se sodniške takse v mlajših kategorijah že zvišale v povprečju med 30 in 40 odstotki. S tem je bil rešen dolgoletni najbolj pereč problem, in sicer prenizko plačilo sodnikov mlajših starostnih kategorij.  Hkrati so člani IO KZS podali zavezo o spremembi cenika sojenja tekem članskih tekmovanj pred sezono 2024/25. Prav tako so sprejeli odločitev, na podlagi katere Košarkarska zveza Slovenije klubom že sofinancira 50 odstotkov povečanja stroškov sodnikov v mlajših kategorijah,” sporočajo iz KZS.

Kaj sledi? Predstavniki združenj naj bi v kratkem za pogajalsko mizo povabili predstavnike sodnikov ter vendarle skušali najti ustrezno rešitev oziroma dogovor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!