Srbska zgodba bi se lahko končala tragično

Košarka 2. Nov 202313:55 0 komentarjev

Minila sta dva meseca od nesrečne poškodbe srbskega reprezentanta Boriše Simanića na svetovnem prvenstvu v Manili. Srbski košarkar, ki se je v domovino vrnil z le eno ledvico, okreva in še vedno verjame, da se bo nekega dne vrnil pod koše. Reprezentančni zdravnik pa medtem razkriva, da bi se zgodba lahko končala tudi tragično.

“Dal si nam ledvico, dali ti bomo srce,” so pred velikim finalom svetovnega prvenstva v Manili skandirali številni srbski navijači. Reprezentanti na čelu z neumornim kapetanom Bogdanom Bogdanovićem so ob tem poudarjali, da igrajo z mislijo na nesrečnega soigralca. Ko so se srebrni orli nato vrnili v Beograd, je bil na odmevnem sprejemu v središču pozornosti prav Boriša Simanić. Navijači so mu namenili glasen aplavz, mu skandirali, objel ga je tudi teniški zvezdnik Novak Đoković.

Za Srbe je postal junak, eden od obrazov novega velikega uspeha oslabljene reprezentance, simbol požrtvovalnosti. Še 30. avgusta zjutraj je bil le eden od rezervistov v zasedbi selektorja Svetislava Pešića. Na uvodnih dveh tekmah SP je proti Portoriku in Kitajski v skupno 18 minutah dosegel tri točke. Na tretji tekmi (Južni Sudan) pa je po vsega dveh minutah igre vanj trčil Nuni Omot. Simanića je v hudih bolečinah pot vodila v bolnišnico, kjer so mu v operacijo odstranili ledvico.

Boriša Simanić. FOTO: Fiba

Dva meseca po nesrečnem dogodku 25-letni krilni center, ki je v svoji karieri igral za Crveno Zvezdo, FMP, Mego in nazadnje Zaragozo, upa, da bo lahko še kdaj stopil pod koše. Zgodovina beleži kar nekaj primerov košarkarjev z eno ledvico. A pri tem bo moral biti zelo potrpežljiv, saj ledvica potrebuje čas, da prevzame vlogo obeh, nato pa čaka športnika krepitev telesa. Kot poročajo srbski mediji, je Simanićevo zdravstveno stanje dobro, kar potrjujejo stalni zdravniški pregledi.

A zgodba bi bila lahko precej drugačna. O tem se je minuli mesec v pogovoru za Kurir razgovoril zdravnik srbske reprezentance Dragan Radovanović. Kot je pojasnil, se je osebje v filipinski bolnišnici borilo za košarkarjevo življenje. Že med prvo operacijo je prišlo do zapletov. Košarkar je namreč izgubil kar 2,5 litra krvi, ob tem pa se je pojavila težava, ker ima zelo redko krvno skupino. Na pomoč je tako priskoči filipinski Rdeči križ.

“Če ne bi bil prvič operiran, bi bilo njegovo življenje resno ogroženo, saj bi izkrvavel. Če bi čakali do jutra… To je bistvo celotne zgodbe,” pojasnjuje reprezentančni zdravnik, hvaležen številnim deležnikom, ki so se znali odzvati. Tudi on verjame, da bi se lahko Boriša Simanić ob ugodnem odzivu telesa in primerni rehabilitaciji vrnil na parkete.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!