Ovira za Dončićevo slovensko poletje

Košarka 6. Maj. 202212:35
Delite:
Luka Dončić: prihodnji mesec znova v Stožicah? Foto: Aleš Fevžer

Bosta Luka Dončić in Vlatko Čančar že junija znova zaigrala za slovensko reprezentanco? Pri Košarkarski zvezi Slovenije še čakajo na uradno obvestilo Fibe o zavarovalninah za košarkarja iz lige NBA.

V Srbiji v tem tednu kar nekaj prahu dviguje interpretacija dogovora o zavarovalninah med Mednarodno košarkarsko zvezo in ligo NBA. Obstoječi koncept zavarovalnin namreč vključuje največ 28 dni priprav. Ker pa sta pred EuroBasketom 2022 predvideni kar dve kvalifikacijski okni za nastop na svetovnem prvenstvu 2022 v Aziji, srbski mediji dvomijo o tem, da bodo lahko Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović in drugi v kadru že takrat.

Če srbske pomisleke prenesemo v slovensko okolje, se torej lahko vprašamo, ali je realen scenarij, po katerem bi Luka Dončić in Vlatko Čančar (ta mora pred tem rešiti vprašanje delodajalca) prvič po olimpijskih igrah za Slovenijo zaigrala že 30. junija na tekmi proti Hrvaški v Stožicah, nato potovala na Švedsko, sodelovala v pripravah na EuroBasket in nato nastopila še v avgustovskem četrtem kvalifikacijskem oknu (25. – 28. 8.). Evropsko prvenstvo se sicer začne prvega septembra.

Pri Košarkarski zvezi Slovenije odgovarjajo, da še ne razpolagajo z uradnim pojasnilom Mednarodne košarkarske zveze, čeprav so, zavedajoč se problematike, zanj zaprosili že pred časom. “Junijsko-julijsko in avgustovsko okno sta edina termina, ki dovoljujeta udeležbo košarkarjev iz lige NBA v kvalifikacijah. Zato verjamem, da se bodo pri Fibi potrudili in izborili ustrezen okvir, ki bi to omogočil. V tem trenutku pa še nimamo odgovora,” pravi direktor reprezentanc Matej Likar in ob tem opozarja, da so se morali z matematiko 28 zavarovanih trenažnih dni v Dončićevem primeru ubadati tudi pred OI.

Likar je sicer skupaj z vodjo reprezentance Markom Milićem in predsednikom KZS Matejem Erjavcem že decembra odpotoval v ZDA. Delegacija se je tam sestala z obema košarkarjema in njunima delodajalcema. V Slovenijo se je vrnila z jasnim sporočilom, da želja obeh košarkarjev nikakor ni sporna, že tedaj pa je bilo jasno, da bo realizacija ljubljanskega spektakla z reprezentanco v popolni postavi odvisna predvsem od krovnega dogovora. Na oprijemljive informacije, ki bodo pomembne tudi zaradi dogovorov o prijateljskih tekmah, v Ljubljani še čakajo. Tudi višina zavarovalnine še ni znana.

Če bo torej Dončić zdrav, dvomov o nastopu na EuroBasketu v Nemčiji (Köln in Berlin) ne bo. Bolj nejasen pa je v tem trenutku njegov status v pripravljalnem obdobju in predvsem na omenjenih kvalifikacijskih tekmah za SP. Ta del pa je za KZS izjemnega pomena, saj gre za eno od redkih priložnosti, da se reprezentanca pred domačimi navijači predstavi z nespornim prvim zvezdnikom. Ta sicer te dni v celoti osredotočen na ligo NBA, kjer pa z Dallasom v drugem krogu končnice zaostaja za Phoenixom (0:2) in mu tako grozi, da bo ob nadaljevanju trenda proti moštvu iz Arizone že v nedeljo odigral zadnjo tekmo.

Komentari

Vaš komentar