Po Beogradu s Slovenci znova odkriva ljubezen do košarke

Košarka 12. Jun 202415:15 0 komentarjev
Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Po vseh govoricah, med katerimi se je pojavilo celo ime iz lige NBA, je še četrto poletje zapored mesto naturaliziranega člana v slovenski reprezentanci zasedel Mike Tobey. V Zreče je prišel po zanj neuspešni sezoni, čeprav je s Crveno zvezdo osvojil kar tri lovorike.

Mike Tobey je v prejšnjih treh letih slovenski dres nosil na treh velikih tekmovanjih. Začel je udarno in Slovenijo pomagal sploh prvič popeljati na olimpijske igre. Nato je nastopil še na evropskem in svetovnem prvenstvu. Letos bo tako znova poskušal ponoviti začetni uspeh, a še prej s Slovenci znova odkriva ljubezen do košarke.

“To je bilo zame težko leto. Iz nekega razloga se preprosto ni izšlo. Sem pa navdušen, da sem znova tukaj. Reprezentančna okna so zame zelo pomembna, saj se opomnim, da sem sposoben igrati košarko na visoki ravni. Zato sem se veselil vnovičnega prihoda, ko bom znova užival v košarki in se počutil kot jaz,” je bil precej neposreden glede neposrečene izkušnje v Beogradu.

Član Zvezde je bil le eno sezono. V želji po večji vlogi se je v Srbijo preselil iz Barcelone, a v povprečju na parketu preživel še manj časa kot leto prej. Na 30 tekmah evrolige je igral le 10,9 minute na obračun. V povprečju je vpisal 3,7 točke in 2,3 skoka na tekmo, medtem ko je v ligi ABA zabeležil 8,9 točke in 5,1 skoka v 17,1 minute igre. Osvojil je tako ligo ABA kot obe domači lovoriki, pokal in prvenstvo.

Mike Tobey. Foto: ABA

Stika z Ljubljančani (še) ni imel

“Skozi kariero nimaš zgolj izjemnih sezon. Težko je bilo, a gledam naprej,” je nadaljeval 29-letni Američan in glede prihodnosti, trenutno je namreč brez pogodbe, dodal: “Malce je še zgodaj v poletju.” Na podvprašanje, ali se bo morda več videval s slovenskimi novinarji, povezovalo se ga je namreč tudi s prihodom v Cedevito Olimpijo, pa je v smehu povedal: “Nimam pojma. Bomo videli, kako se bo vse razpletlo.” Kontakta s klubom sicer še ni imel, je razkril.

Potrdil je še, da so tudi njega dosegle govorice o iskanju novega naturaliziranega igralca za slovensko reprezentanco. Spomnimo, lani se je za nastop na svetovnem prvenstvu potegoval z Jordanom Morganom, zato mu boj za mesto v ekipi ni tuj.

“Tukaj sem. Poklicali so me in sem prišel. Rad bi le pomagal ekipi, kolikor le lahko. Želimo se uvrstiti na olimpijske igre. To je naš veliki cilj, uspel nam je pred tremi leti in ga želimo ponoviti. Slišal sem govorice. Kot sem dejal, prišel sem v reprezentanco, vse ostalo je zunaj mojega nadzora.”

Glede začetka priprav, ki jih bo Slovenija do sobote opravila v Zrečah in se nato preselila v Ljubljano, pa je dejal, da se zdaj osredotočajo predvsem nase: “Zato, ker fantje prihajamo iz precej različnih situacij. Ta prvi teden je pomembno, da se znova navadimo igrati skupaj. Močan veter v jadra bo nato seveda vrnitev Luke Dončića.”

Olimpijske kvalifikacije:

2. 7.: Slovenija-Hrvaška (Pirej)
4. 7: Slovenija-Nova Zelandija (Pirej)

Polfinale in finale (6. in 7. 7.)

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!