Pogumni Domžalčani: “Želimo biti prvaki, a vemo, da je to skoraj nemogoče”

Košarka 29. Sep 202316:59 0 komentarjev
Blaž Mahkovic. Foto: Aleš Fevžer

Domžalski košarkarski prvoligaš Kansai Helios je v novo sezono vstopil v popolnoma novi preobleki. Novo je ime kluba, skoraj povsem je prenovljena tudi članska ekipa. Po uspešni štiriletni zgodbi zdaj pišejo novo poglavje z novim trenerjem Damjanom Novakovićem.

Ena redkih spremenljivk iz pretekle sezone, ki je ostala enaka, je kapetan. Na parketu v vodilni vlogi ostaja Blaž Mahkovic, ki je z naskokom najstarejši član. “Ko pogledam starost naše ekipe, se počutim zelo starega. Moja vloga se že nekaj let ni spreminjala. Zdaj vem, da moram malce več pomagati mladim igralcem in jih vključiti v ekipo in podeliti kakšen nasvet. Veselim se letošnje sezone. Upam, da ti mladi čim bolj napredujejo,” je dejal 33-letni krilni košarkar, ki je že vrsto let vodilni strelec Domžal.

Od lanske zasedbe ima ob sebi zgolj tri košarkarje. Tibor Mirtič bo letos zagotovo prevzel še večje breme in je to storil tudi na uverturi v sezono – v ponedeljkovem superpokalu, ki ga je dobila Cedevita Olimpija. Ob omenjenem dvojcu sta edina člana redne rotacije iz lanske sezone še Jan Zemljič in Lenart Sirc, ki pa nista nastopala v vidnejših vlogah.

“Veliko je novih igralcev, ki so prišli z nižje slovenske ravni, kot denimo Rok Nemanič, Jan Copot in Žiga Daneu. Zdaj morajo storiti korak naprej. Prostora smo imeli za štiri tujce, a imamo le tri. V rotaciji imamo deset igralcev. Razen treh igralcev, so vsi rojeni v tem tisočletju. Ta ekipa bo napredovala in najboljše tekme pokazala po novem letu. Nemogoče je postaviti sistem v le nekaj mesecih. Poskušali bomo iti od tekme do tekme,” se težkega izziva zaveda Damjan Novaković, ki je na klopi zamenjal Dejana Jakaro.

Domžalčani so v lanski sezoni v vseh treh slovenskih tekmovanjih klonili šele na zadnji stopnički. Tako v superpokalu, pokalu Spar in državnem prvenstvu jim je mero vzela Cedevita Olimpija, ki ostaja trn v peti vseh ostalih slovenskih klubov. "Interno želimo biti prvaki, vemo pa, da je to skoraj nemogoče. Realno se borimo za polfinale slovenske lige. V ligi ABA 2 želimo v končnico, pa nas niti ne zanima, če s prvega ali osmega mesta," je glede ciljev povedal Novaković, ki je v Domžale prišel iz Šentjurja.

Damjan Novaković. Foto: Aleš Fevžer

Tudi letos je Kansai Helios, ki od poletja naprej ob imenu ne nosi več ameriškega vzdevka "Suns", sezono odprl v superpokalu. Do sredine tretje četrtine so uspeli držati korak, nato se je razigral predvsem mladi Luka Ščuka. 56-letni strateg sicer pravi, da predstava v kranjski dvorani Planina še zdaleč ni merodajna za leto, ki je pred njimi. "To ni ekipa z ravni, s katero mi mislimo tekmovati in zmagovati. Gre za petnajstkratnik proračuna Heliosa in temu primerno so boljši igralci. Kljub temu smo se dobro odrezali, a mislim, da lahko igramo še bolje," meni Novaković, čigar varovanci so za uvod v državno prvenstvo brez težav s 100:81 odpravili Hopse.

Mahkovic dodaja, da bodo skušali ohraniti zaščitni znak iz lanske sezone: "Načeloma bomo poskušali zadržati to hitro igro. Mislim, da imamo tudi letos mlado, poletno in hitro ekipo. Potrebnega bo še nekaj časa, da se uigramo, da vsak spozna svojo vlogo na parketu. Treba je gledati pozitivno, napredovati s treninga na trening, na koncu bomo pa videli, kam nas bo to pripeljalo."

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!